Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП Координатор Миронюк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

6. Облік витрат та визначення собівартості наданих послуг

Згідно довідки з єдиного державного реєстру підприємств та організацій України основним видом діяльності за КВЕД ПП «Координатор» є діяльність у сфері інжинірингу. Інші види діяльності підприємства детально розписані у Статуті. Підприємство не займається виробництвом продукції, але лише наданням послуг. Перед наданням послуг укладається договір з покупцем. При укладанні даного договору складаються акти приймання й передачі виконаних робіт (наданих послуг). Дані акти є невід'ємною частиною договору. Вартість робіт і послуг визначається сторонами в акті приймання-здачі виконаних робіт, що служить підставою для оплати. . Підприємство для того, щоб надати послуги якісно, залучає до роботи інші організації. Адже послуги архітектора чи інженера вузької спеціалізації та інші, не завжди потрібні. Для підприємства не вигідно їх мати, а краща одноразово за оплату їх наймати. Оцінка ступеня завершеності операції надання послуг проводиться шляхом вивчення виконаних послуг. Сума видатків здійснених на певну дату включає лише ті видатки, які відображають об’єм наданих послуг на таку ж дату. Відображення витрат на рахунках з обліку витрат здійснюється за статтями та економічними елементами витрат відповідно до П(С)БО 16 «Витрати». Основні вимоги до визнання, складу та оцінки витрат викладені в Положенні (стандарті) бухгалтерського обліку 16 "Витрати". Суб'єкти малого підприємництва для обліку витрат можуть використовувати тільки рахунки класу 8 із списанням до дебету рахунку 23 "Виробництво" щомісячно сум в частині прямих і виробничих накладних витрат (загальновиробничих витрат) та до дебету рахунку 79 "Фінансові результати". Перелік і склад статей виробничої собівартості послуг є такими:

  • Матеріальні витрати: вартість витрачених у процесі надання послуг матеріалів, комплектуючих виробів, знос МШП, палива та енергії. У звіті про фінансові результати за 2010 рік вони становлять 4,9 тис. грн..

  • Витрати на оплату праці: заробітна плата за окладами і тарифами; премії та заохочення; матеріальна допомога; компенсаційні виплати; оплата відпусток та іншого невідпрацьованого часу; інші витрати на оплату праці;У 2010 році становлять 10,8 тис. грн..

  • Відрахування на соціальні заходи: відрахування на пенсійне забезпечення, на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття, відрахування на індивідуальне страхування персоналу фірми, відрахування на інші соціальні заходи і вони становлять 3,5 тис. грн..

  • Амортизація: сума нарахованої амортизації основних засобів, інших необоротних матеріальних активів.її частка у складі елементів витрат найменша, лише 0,5 тис. грн…

  • Інші прямі витрати : витрати на відрядження, послуги сторонніх організацій тощо. Ці витрати становлять левову частку – 40,6 тис. грн..

  • Змінні загальновиробничі та постійні розподілені загальновиробничі витрати

Загалом витрати за 2010 рік становлять 60,3 тис. грн.. Нажаль дохід малого підприємства складає лише 7,7 тис. грн. Підприємство має величезні збитки. Перелік і склад статей калькулювання виробничої со­бівартості продукції (робіт, послуг) установлюються підприємством. Підприємством калькуляція не проводиться. ПП «Координатор» облік витрат веде на рахунках класу 8 «Витрати за елементами» та на рахунку 23 «Виробництво».

На підприємстві застосовуються такі рахунки 8 класу: 81 "Витрати на оплату праці" ;

811 «Основні витрати на оплату праці»;

8110 «За окладами й тарифами»;

82 "Відрахування на соціальні заходи";

821 "Відрахування на пенсійне забезпечення";

822 "Відрахування на соціальне страхування";

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]