Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП Координатор Миронюк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

8.2. Облік операцій на розрахункових рахунках

Згідно з чинним законодавством України всі вільні грошові кошти підприємства повинні в обов'язковому порядку зберігатися в банку.

ПП « Координатор» має один поточний рахунок №2600430002244 у ВАТ «Піреус БАНК МКБ».9 ( Додаток № 40)З даним банком укладено договір банківського рахунку №53320 про розрахункове касове обслуговування в гривні та надання пов’язаних з цим послуг.  Для його відкриття банку надаються такі документи: заява банківської форми, посвідчення про реєстрацію підприємства, статут, затверджений нотаріально і з відмітками податкової адміністрації і соціальних фондів (пенсійного, страхового, фонду зайнятості та фонду страхування від нещасних випадків), посвідчення про реєстрацію в статистичному органі; картка зі зразком підпису керівника і ставиться на картці кругла печатка підприємства. Також ПП «Координатор» уклало договір на встановлення і використання програмного забезпечення системи «Клієнт -Банк» з філією «Рівненського Центрального відділення Примінвестбанку». ( Додаток № 41) Де сторони домовились використовувати наступні документи в електронній формі: - платіжні доручення; . - платіжні вимоги-доручення; . - виписки з рахунків.

Рахунок 31 „Рахунки в банках” призначено для обліку наявності та руху грошових коштів, які знаходяться на рахунках в банку, і які можуть бути використані для поточних операцій. По дебету рахунку 311 «Поточні рахунки в національній валюті» відображається надходження грошових коштів, а по кредиту їх використання.

При здійсненні розрахункових операцій підприємства можуть використовувати такі розрахункові документи: меморіальний ордер ; платіжне доручення; платіжна вимога-доручення; розрахунковий чек; банківські платіжні картки, виписки банку (додаток 35).

Для одержання готівки з поточного рахунка оформлюється грошовий чек.

Після відкриття поточного рахунка банк видає (продає) підприємству чекову книжку, яка являє собою бланки суворої звітності і зберігається в сейфі. Чек являє собою розпорядчий документ банку на виплату готівки. Виплата здійснюється суворо за цільовим призначенням коштів: на виплату заробітної плати, витрати з відрядження, на господарські потреби. До чека виписується корінець, який лишається при чековій книжці. Кожний бланк чека контролюється банком. Виправлення в ньому не допускаються, в разі допущення помилки зіпсований чек залишається при чековій книжці.

Виписка банку з поточного рахунка — це зведений документ грошових операцій. У ній зареєстровані всі операції, як безготівкові так і готівкові.

Виписка банку служить основою для бухгалтерського обліку грошових коштів на поточному рахунку.

Згідно аналізу рахунку 31 „Рахунки в банках” за 2010 рік (додаток 55) можна побачити господарські операції ПП «Координатор».

Таблиця 8.2.1

Зміст операції

Д

К

Сума

1.

Передано гроші з банку в касу

301

311

14507,49

2.

Погашено заборгованість перед бюджетом

64

311

2489,90

3.

Погашено заборгованість перед фондами соціального страхування

65

311

3609,62

4.

Здійснено розрахунки з іншими кредиторами

68

311

21290,68

5.

Отримано попередню оплату від покупця

311

68

7657,20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]