Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП Координатор Миронюк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

8.3.Облік дебіторської заборгованості 8.3.1.Поняття, оцінка та види дебіторської заборгованості

Дебіторська заборгованість - сума заборгованості дебіторів підприємству на певну дату. На підприємстві існує лише поточна дебіторська заборгованість. Поточна дебіторська заборгованість - сума дебіторської заборгованості, яка виникає в ході нормального операційного циклу або буде погашена протягом дванадцяти місяців з дати балансу.

Бухгалтерський облік дебіторської заборгованості ведеться за первісною вартістю за кожним дебітором. Аналітичний облік ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення та погашення.

Не має резерву сумніних богрів. Існує товарна та нетоварна дебіторська заборгованість.

Для обліку розрахунків за послуги використовується рахунок 36,а для нетоварної дебіторської заборгованості рахунок 37.

8.3.2.Облік розрахунків з підзвітними особами

Грошові кошти можуть витрачатися через касу підприємства, а в окремих випадках, коли оплата витрат через касу або рахунків у банках утруднена або зовсім неможлива - через підзвітних осіб.

Якщо підзвітні особи повинні здійснити певні господарські потреби, то в такому разі їм надається авансовий звіт до якого додають копії товарних чеків, матеріальні прибуткові ордери з розпискою осіб, які прийняли від підзвітної особи придбані предмети, та інші виправдні документи. ( Додаток № 19)

Далі авансовий звіт та додані до нього документи перевіряє на правильність оформлення бухгалтер, встановлює законність і доцільність здійснених витрат. Після перевірки на звіті зазначаються суми витрат, що підлягають затвердженню керівником.

Для обліку розрахунків з підзвітними особами на ПП «Координатор» призначено рахунок 372 „Розрахунки з підзвітними особами”. На підприємстві відкритий 1 субрахуок 3721 «Розрахунки з підзвітними особами в національній валюті». По дебету відображається видача коштів підзвітній особі, по кредиту – списання затверджених сум на відповідні рахунки. Сальдо може бути, як дебетовим так і кредитовим.

Аналітичний облік ведеться за кожною підзвітною особою.

Під звіт видається готівка на господарські витрати та на витрати, пов'язані з відрядженням, на визначений термін і мету. перед тим як працівник відправляється у відрядження, керівник ПП «Координатор» видає наказ на відрядження. Кожний наказ нумерується. Всі накази на відрядження заносяться у спеціальну книгу, де листки книги повинні бути завчасно пронумеровані, прошнуровані й скріплені печаткою. (Додаток № 17). Кількість листків засвідчується підписом директора. Підприємством ведеться журнал руху подорожніх листів. Подорожній лист автомобіля – це документ, який дає право на здійснення перевезень автомобільним транспортом загального користування та відомчим автомобільним транспортом. Дата подорожнього листа та дата виїзду автотранспорту повинні бути однаковими. Якщо подорожній лист з якоїсь причини не був використаний, то його мають знищити.( Додаток № 18)

Згідно аналізу рахунку 372 „Розрахунки з підзвітними особами” за 2010 рік (додаток 57) можна побачити господарські операції ПП «Координатор».

Таблиця 8.3.2.1

Зміст операції

Д

К

Сума

1.

Відображено витрати пов’язані з відрядженням

372

23

1463,90

2.

Витрати пов’язанні з відрядженням віднесені на витрати майбутніх періодів

372

39

2316,90

3.

Повернуто в касу не використану суму підзвітних коштів

30

372

453,00

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]