Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПП Координатор Миронюк.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
321.54 Кб
Скачать

8. Облік грошових коштів та розрахункових операцій

8.1. Облік касових операцій

Грошові кошти – це готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання. До грошових коштів належать касова готівка, кошти на рахунках в банку та інші кошти, які відповідають визначенню грошових коштів.

Свої кошти ПП «Координатор» зберігає на поточному рахунку в банку, проте користується касою для виплати заробітної плати та для виплат на господарські потреби.

Порядок приймання, зберігання, використання та обліку грошових коштів у касі підприємств і організацій усіх форм власності регламентується порядком ведення касових операцій у національній валюті України, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 02.02.95 № 21 у редакції постанови Національного банку України від 13.10.97 № 334 з урахуванням змін і доповнень.

Каса ПП «Координатор» охоплює всі наявні грошові кошти, які знаходяться на певний період часу на даному підприємстві. Раніше був встановлений ліміт залишку касу (див. додаток № 39), але сьогодні його встановлення є не доцільним, оскільки всі кошти , які отримує бухгалтер з поточного рахунку, він в той же день їх виплачує. Зазвичай ці суми є досить малими.

Надходження грошей в касу і видача їх з каси оформляється прибутковими і видатковими касовими ордерами, які виписуються і реєструються бухгалтером. Нумерація прибуткових і видаткових касових ордерів на підприємстві ведеться по порядку, починаючи з 1 січня і до кінця року. (Додаток № 36,37)

Облік касових операцій на ПП «Координатор» ведеться в Касовій книзі. Листки книги (див. додаток 34) повинні бути завчасно пронумеровані, прошнуровані й скріплені печаткою. Кількість листків у Касовій книзі засвідчується підписом директора.

Записи в касовій книзі бухгалтер робить одразу після отримання чи видачі грошей за кожним ордером. Записи в Касовій книзі ведуться в двох примірниках через копіювальний папір.

Зроблені касові звіти й документи обробляються. Кожний запис перевіряється по суті, звіряється з первинним документом, відтак у кожному документі та у звіті проставляється шифр синтетичного рахунка і субрахунків, що кореспондують з рахунком 30 “Каса”. Залишок грошей на початок дня за касовим звітом бухгалтер звіряє із залишком грошей на кінець дня, виведеним у попередньому звіті, й перевіряє правильність виведених оборотів і залишків.

Згідно положення (стандарту) бухгалтерського обліку 10 [ 7 ]. наявність і рух грошових коштів у касі ведеться на рахунку 30 „Каса”. По дебету 30 рахунку відображається надходження грошових коштів до каси підприємства, по кредиту – виплата готівки.

Рахунок 30 „Каса” ведеться за субрахунком: 301 „Каса в національній валюті”.

Згідно аналізу рахунку 30 „Каса” за 2010 рік (додаток 54) можна побачити господарські операції ПП «Координатор».

Зміст операції

Д

К

Сума

1.

Надходження готівки з банку

301

311

1227,94

2.

Видано готівку під звіт

372

301

470,00

3.

Виплачено заробітну плату

66

301

757,94

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]