Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Иванов, Колегаев, Касилов - Основи охорони праці на морському транспорті (2003)

.pdf
Скачиваний:
1194
Добавлен:
10.06.2017
Размер:
32.94 Mб
Скачать

стану виробничих і допоміжних приміщень, суднових шляхів сполучення. Результати перевірки заносяться до карти безпеки служби.

Про недоліки, що не можуть бути усунуті силами екіпажу, капітан судна доповідає для вживання необхідних заходів суд­ ноплавною компанією чи відповідними службами пароплавства.

Щоквартальний контроль з охорони праці проводиться за тою самою схемою, що й щомісячний, з тією лише різницею, що він проводиться капітаном судна разом з головою суднового комітету профспілки у присутності керівників служб судна. Результати що­ квартальної перевірки в тижневий термін обговорюються на загальносуднових виробничих зборах екіпажа.

Керівництво судноплавної компанії чи пароплавства разом з профспілковою організацією дають оцінку стану охорони праці на суднах компанії чи пароплавства і складають план організа­ ційно-технічних заходів щодо усунення виявлених недоліків.

Щорічний контроль охорони праці на судні здійснюється комісією у складі представників служб охорони праці, безпеки мореплавства, суднового господарства та інших служб і відділів за участю представника комітету профспілки плавскладу. Ре­ зультати перевірки заносяться до карти безпеки праці на судні. На підставі підсумків річної перевірки представником служби охорони праці видається розпорядження про усунення виявле­ них перевіркою недоліків.

Капітани суден і начальники служб судна несуть відповіда­ льність за вірогідність даних, що визначають рівень безпеки по службах і судну в цілому.

На Міжнародній Конференції з СОЛАС, яка відбулася в Ло­ ндоні 24 травня 1994 року, був прийнятий Кодекс (розділ 9 СО­ ЛАС) «Управління безпечною експлуатацією суден і запобіган­ ня забрудненню моря» (МКУБ або ISM Code).

Головна мета МКУБперехід від організації забезпечення і контролю безпеки мореплавства й охорони навколишнього сере­ довища до управління ними.

Система управління безпекою (СУБ) на березі й на суднах дає можливість персоналу компаній ефективно проводити в житгя політику безпеки і запобігання забрудненню морського середовища.

50

У відповідності з цим кожна судноплавна компанія зобов’я­ зана забезпечити на кожному діючому об’єкті (судні) проведен­ ня заходів щодо відповідності вимогам обов’язкових правил і норм для класифікаційного нагляду і нагляду, пов’язаного із за­ конодавством держави прапора.

Адміністрація судноплавних компаній і суден зобов’язана вчасно надавати міжнародним аудиторам достовірні відомості по впровадженню вимог МКУБ відповідно у компаніях (паро­ плавствах) і на суднах.

1.6 Профілактика виробничого травматизму

1.6.1. Загальна характеристика травматизму

Виробничою називається травма, отримана людиною в процесі праці у результаті впливу на неї небезпечного виробни­ чого фактора і недотримання нею вимог безпеки праці.

Явище, що характеризується сукупністю виробничих травм (чи нещасних випадків), називається в и р о б н и ч и м т р а в м а т и з м о м .

Захворювання, викликані систематичним або тривалим впливом на людину шкідливих виробничих факторів (шум, віб­ рація, токсичні речовини, іонізуючі випромінювання та ін.), на­ зивають професійними захворюваннями.

Гострі чи професійні хронічні отруєння є окремим випадком професійних захворювань.

Профзахворювання — дуже рідке явище на суднах. Знижен­ ня рівня професійних захворювань досягнуто завдяки досить високому рівню професійного відбору на флоті та неослабній увазі до питань охорони праці на флоті.

Травма може викликати тимчасову або повну втрату праце­ здатності чи навіть смерть потерпілого.

Залежно від кількості потерпілих розрізняють одиночні й групові (з двома і більше потерпілими) нещасні випадки. У за­ лежності від обставин, при яких отримано травму, нещасні ви­ падки кваліфікуються як виробничі та побутові, тобто не зв’я­ зані з виробництвом.

51

Точне визначення обставин і причин нещасного випадку, віднесення його до однієї з перелічених вище категорій необхід­ ні для профілактики травматизму, а також для визначення розмі­ ру допомоги з тимчасової непрацездатності, відшкодування збитків у зв'язку з втратою здоров'я, призначення потерпілому пенсії по інвалідності, визначення відповідальності осіб і під­ приємств за нещасний випадок, що стався.

Технічний прогрес у суднобудуванні, безперервне удоско­ налення і відновлення суднового устаткування, впровадження на флоті методів наукової організації праці сприяють зниженню виробничого травматизму плавскладу. Тому, незважаючи на те, що імовірність одержання травм на морських суднах значно вище, ніж на березі, загальна кількість нещасних випадків на суднах порівняно невелика. Однак слід визнати, що з травмати­ змом на флоті ще не покінчено, тому поліпшенню організації служби й охорони праці на морському транспорті необхідно приділяти підвищену увагу.

1.6.2. Розслідування та облік нещасних випадків

Для поліпшення умов праці, усунення причин, що викликають виробничий травматизм, усі нещасні випадки, а також професійні захворювання, що відбуваються на виробництві, розслідуються, аналізуються і враховуються у встановленому порядку. Розсліду­ вання, оформлення та облік нещасних випадків, що сталися на су­ днах, здійснюються відповідно до інструкції, затвердженої проф­ спілкою робітників морського транспорту України, а також відпо­ відно до Положення про розслідування та облік нещасних випад­ ків, професійних захворювань і аварій на підприємствах, установах і організаціях, що затверджуються Кабінетом Міністрів України за узгодженням з всеукраїнськими об'єднаними профспілками.

Дія згаданого Положення поширюється на підприємства й ор­ ганізації усіх форм власності, що діють на території України, усіх громадян (в тому числі й іноземців), що є власниками цих підпри­ ємств, а також громадян, що виконують на цих підприємствах ро­ боту за трудовим договором (контрактом), проходять виробничу практику чи залучаються до роботи в інших підприємствах.

52

Дія Положення поширюється також на фізичних осіб - су­ б'єктів підприємницької діяльності, які, відповідно до законо­ давства, використовують найману працю, на осіб, що забезпе­ чують себе роботою самостійно за умови добровільної сплати ними внесків на державне соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань.

Розслідування нещасних випадків (профзахворювань), що відбулися з працівниками, які перебували у відрядженні за кордоном, а також з громадянами іноземних держав, що пра­ цюють на підприємствах, проводиться відповідно до даного Положення, якщо інше не передбачено міжнародними дого­ ворами України.

Порядок розслідування та обліку нещасних випадків з учня­ ми і студентами навчальних закладів під час навчально-вихов­ ного процесу у навчальному закладі визначається Міністерством освіти і науки України.

До виробничих відносяться і беруться на облік нещасні ви­ падки, які сталися під час:

виконання трудових обов’язків, у т.ч. у відрядженнях, а та­ кож на території підприємств чи в іншому місці роботи протягом робочого часу чи з доручення власника у неробо­ чий час, під час відпустки, у вихідні і святкові дні;

упорядкування знарядь виробництва, засобів захисту, одягу перед початком роботи і після її закінчення, вико­ нання заходів особистої гігієни;

проїзду на роботу чи з роботи на транспорті підприємст­ ва чи на транспорті сторонньої організації, що надала його відповідно до договору (заявки), при наявності роз­ порядження власника;

виконання дій в інтересах підприємства, на якому пра­ цює потерпілий;

ліквідації аварій, пожеж і наслідків стихійного лиха на виробничих об'єктах і транспортних засобах, що викори­ стовуються підприємством;

надання підприємством шефської допомоги;

перерви для відпочинку і харчування, а також під час виробничої наради, одержання заробітної плати, прохо­ дження планового медогляду.

53

Госірі отруєння, теплові удари й обмороження, що відбули­ ся при виконанні трудових обов'язків, відносять також до кате­ горії виробничих нещасних випадків*.

Розслідуванню також підлягають раптові погіршення стану здоров'я, поранення.

На кожний нещасний випадок, що стався на виробництві й викликав втрату працездатності на термін не менше одного робочого дня, складається акт розслідування за формою Н-5 (у двох екземплярах), а також: акт за формою Н-1 або НТ (не виробнича травма) про потерпілого у шести примірниках.

Акти реєструються на підприємстві у спеціальному журналі. Термін розслідування нещасного випадку — не більше трьох діб. Термін збереження актів — 45 років на підприємстві, пра­ цівником якого є потерпілий.

Акт розслідування представляється на затвердження робо­ тодавцю.

За результатами розслідування беруться на облік і склада­ ються акти також у випадках:

самогубства працівників плавскладу на суднах морського флоту у випадку перевищення терміну перебування їх у рейсі чи їх природної смерті внаслідок впливу психофізіо­ логічних, небезпечних і шкідливих виробничих факторів;

зникнення працівника під час виконання ним трудових обов'язків, наприклад, під час рейсу у відкритому морі (за рішенням комісії з розслідування, що може бути змі­ нене на підставі висновку прокуратури або суду);

заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або убив­

ства працівника під час виконання чи у зв'язку з вико­ нанням ним трудових обов'язків.

За результатами розслідування не складається акт за фор­ мою Н-1, не вваоїсаються виробничими і не беруться на облік нещасні випадки, що відбулися з працівниками:

під час пересування на роботу чи з роботи пішки, на особистому транспорті чи на транспортному засобі, що не належить підприємству і який не використовувався в інтересах цього підприємства;

під час використання ними в особистих цілях транспорт­ них засобів підприємства без дозволу власника (напри-

54

клад, автомобіль, шлюпка, катер), а також суднового устаткування (крім випадків, що сталися при роботі на несправному устаткуванні);

внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними або ін­ шими отруйними речовинами, якщо це не викликано застосуванням зазначених речовин у виробничих про­ цесах і якщо сп'яніння визначено як основна безпосе­ редня причина нещасного випадку;

під час спортивних ігор та інших розважальних ігор при відсутності виробничого фактора;

самогубство, підтверджене прокуратурою;

природна смерть, підтверджена висновком судово-ме­ дичної експертизи;

злочин, кваліфікований як такий судом;

отруєння речовинами, або їх наслідки (асфіксія, зупинка серця та ін.), підтверджені медекспертизою про те, що дані речовини не застосовувалися у виробничих проце­ сах.

Усі нещасні випадки, що викликали у працівника втрату працездатності на один день і більше, або у разі потреби пе­ реведення його на іншу, більш легку роботу, за винятком ви­ падків, відзначених вище, оформляються актом за формою Н-1. Акти реєструються на підприємстві у спеціальному жур­ налі. Термін розслідування нещасного випадку — не більше трьох діб.

Власник підприємства зобов'язаний направити копію акта за формою Н-1 протягом доби після розслідування:

потерпілому чи особі, що представляє його інтереси;

керівнику структурного підрозділу, де стався нещасний випадок;

посадовій особі органа державного нагляду за охороною праці;

профспілковій організації підприємства, де стався неща­ сний випадок;

керівнику служби охорони праці підприємства, якому акт

посилається разом з іншими матеріалами розслідування. Крім того, про кожний нещасний випадок підприємство

доводить до відома відповідний орган виконавчої дирекції

55

Фонду соціального страхування від нещасних випадків і профзахворювань та направляє йому разом з актом форми Н-1 копію акта за формою Н-5.

Потерпілий чи його довірена особа мають право брати участь у розслідуванні страхового випадку.

Слід зазначити, що керівник робіт, безпосередньо відпо­ відальний за охорону праці на місці, де стався нещасний ви­ падок, до складу комісії з його розслідування не включається.

Контроль за своєчасним і правильним розслідуванням, документальним оформленням і обліком нещасних випадків

здійснюють органи державного управління і нагляду за охо­ роною праці згідно з їх повноваэісеннями.

Громадський контроль здійснюють уповноважені трудо­ вих колективів з питань охорони праці і профспілки.

Увипадку відмови власника складати акт за формою Н-1,

атакож при незгоді потерпілого із змістом акта питання ви­ рішується у порядку, передбаченому законодавством про роз­ гляд трудових суперечок. Органи Держнагляду за охороною праці, профспілки мають право зажадати від власника скла­ дання акта за формою Н-1 або його перегляду, якщо встанов­ лено, що при його складанні допущене порушення вимог По­ ложення чи інших нормативних актів з охорони праці.

Необхідно також відзначити, що, коли після нещасного випадку пройшло більше одного року, адміністрація має пра­ во відмовити потерпілому у проведенні розслідування нещас­ ного випадку.

Нещасні випадки з учнями і студентами (курсантами)

навчальних закладів, що працюють на підприємствах (знахо­ дяться на практиці), розслідуються і враховуються цими під­ приємствами. У розслідуванні повинні брати участь предста­ вники навчальних закладів.

1.6.3.Спеціальне розслідування нещасних випадків

Спеціальному розслідуванню підлягають нещасні випадки: зі смертельним наслідком; групові, що сталися одночасно з двома і більше працівниками, незалежно від ступеня ушкодэ/сення їхнього

56

здоров'я; випадки смерті на підприємстві; випадки зникнення пра­ цівника при виконанні ним трудових обов'язків.

Якщо такий випадок відбувся на судні, то капітан судна, ви­ конавши всі необхідні вимоги, негайно сповіщає про це судно­ власника (пароплавство) і комітет профспілки працівників мор­ ського транспорту (ППМТ).

Власник (судновласник, пароплавство) зобов'язаний негайно повідомити: місцевий орган Держнагляду за охороною праці; прокуратуру; міністерство чи орган, до сфери управління якого належить це підприємство (пароплавство); профспілкову органі- * зацію, членами якої є потерпілі; вищестоящий профспілковий орган (Центральну Раду ППМТ); відповідний робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

Зазначені організації повідомляють про нещасний випадок у свої вищі органи згідно зі встановленим порядком.

Спеціальне розслідування нещасних випадків, що сталися під час катастроф і аварій з морськими і річковими суднами проводиться комісією, що призначається органами нагляду за безпекою судноплавства з обов'язковим включенням до складу комісії представника Деро/снагляду за охороною праці. Головою комісії призначається посадова особа органу нагляду за безпе­ кою судноплавства. Якщо нещасний випадок з працівниками морського і річкового транспорту стався за кордоном і предста­ вник органу Держнагляду за охороною праці не може прибути на місце події, розслідування може бути доручено цим органом представнику власника.

Спеціальне розслідування нещасних випадків проводиться

протягом не більше 10 робочих днів. За результатами розслідуван­ ня складається акт спеціального розслідування за установленою формою (Н-5). Крім того, на кожного потерпілого складається акт за формою Н-1 або НТ (у відповідній кількості примірників) і за­ тверджується власником протягом доби після одержання ним цих документів. Для встановлення справжніх причин нещасних випад­ ків комісія вправі зажадати від власника (судноплавної компанії, пароплавства) створення за рахунок підприємства експертної комі­ сії із залученням експертів — фахівців науково-дослідних, медич­ них, юридичних та інших організацій, а також представників орга­ нів виконавчої влади Держнагляду за охороною праці.

57

Власник у п'ятиденний термін з моменту підписання акта розслідування зобов’язаний розглянути ці матеріали і видати наказ про здійснення запропонованих заходів щодо попере­ дження причин подібних випадків, а також притягти до відпові­ дальності працівників, що допустили порушення законодавства про охорону праці.

Власник у п’ятиденний термін після закінчення спеціального розслідування нещасного випадку направляє матеріали по розслі­ дуванню прокуратурі, органам Держнагляду за охороною праці й профспілковому комітету галузі. У випадку розслідування гострого профзахворювання (отруєння) — санепідемстанції.

Перший екземпляр матеріалів розслідування залишається на підприємстві (у судновласника, у пароплавстві). Органи проку­ ратури представляють територіальним органам Держнагляду за охороною праці інформацію про прийняті рішення щодо пору­ шення кримінальної справи чи про відмову в цьому.

Н а с у д н а х , щ о з н а х о д я т ь с я в р е й с і , р о з ­

с л і д у в а н н я

п р о в о д и т ь

в і д о м ч а

к о м і с і я ,

п р и з н а ч е н а

н а к а з о м к а п і т а н а с у д н а і п і д

й о г о г о л о в у в а н н я м .

Усі нещасні випадки, що відбулися з іноземними громадянами на українських суднах, які знаходяться в плаванні та в іноземних портах, розслідуються відомчою комісією, що призначається капі­ таном, при обов’язковій участі іноземного агента відповідної суд­ ноплавної компанії (пароплавства), якщо він є. При виникненні матеріальних чи інших претензій до судна з боку іноземної особи чи організації (портової влади, дирекції круїзу на пасажирському судні та ін.) необхідно вимагати оформлення події актом чи іншим документом відповідно до місцевої практики і звичаїв.

У випадку відмови іноземної особи чи представника органі­ зації від підписання акта відомчого розслідування капітан інфо­ рмує про те, що трапилося, представника судноплавної компанії (пароплавства) у цій державі, а при його відсутності — інші ор­ гани держави прапора судна за кордоном і діє за їх вказівками.

Випадки професійних захворювань розглядаються відповідно до Положення про розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого Кабінетом Міністрів України і погодженого із спеціально уповно­

58

важеним державним органом з питань гігієни праці. Професійний характер захворювання визначається експертною комісією у складі фахівців лікувально-профілактичних установ охорони здоров'я, яким надане таке право, і фахівців (представників) підприємства. Обліку підлягають усі травми, що сталися на виробництві. Власник на підставі актів за формою Н-1 і НТ складає статистичну звітність про потерпілих за відповідною формою Держкомстату, подає if у встановлені для звітів терміни вищестоящим господарській, проф­ спілковій організаціям і статистичному управлінню. На базі аналізу звітів підприємств (суден) вищестояща господарська організація разом із представниками профспілки розробляє заходи, спрямовані на усунення причин виникнення травматизму і подальше поліп­ шення умов праці.

1.6.4.Аварії

Увипадку аварії І чи II категорії власник підприємства зо­ бов'язаний негайно повідомити:

спеціально уповноважений центральний орган виконав­ чої влади з нагляду за охороною праці;

орган, до сфери управління якого належить підприємство;

місцевий орган державної виконавчої влади;

прокуратуру за місцем перебування підприємства.

Комісія протягом 10 днів повинна розслідувати аварію і скласти акт розслідування.

До аварій 1-ої категорії належать ті, під час яких:

загинуло п'ять чи травмовано 10 і більше людей;

склалася загроза життю і здоров'ю людей;

збільшилася концентрація забруднюючих речовин у на­

вколишньому природному середовищі більше ніж у

10разів;

зупинено чи виведено з ладу підприємство, ділянка на добу і більше.

До ІІ-ої категорії належать аварії, внаслідок яких:

■ загинуло до п'яти чи травмовано від 4 до 10 людей;

зруйновано будинки, споруди або основні конструкції об'єкта (судна), що створило загрозу життю і здоров'ю

59