Добавил:
polosatiyk@gmail.com Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Иванов, Колегаев, Касилов - Основи охорони праці на морському транспорті (2003)

.pdf
Скачиваний:
1191
Добавлен:
10.06.2017
Размер:
32.94 Mб
Скачать

В нових умовах господарювання після введення законодав­ чих норм, що встановлюють матеріальні механізми відповідаль­ ності, роль планування і фінансування істотно підвищується.

Законом „Про охорону праці” України (ст. 13) передбачено, що адміністрація підприємств зобов’язана забезпечити праців­ никам здорові й безпечні умови роботи. При цьому безпечні умови праці повинні бути створені на базі сучасних досягнень науки і техніки, впровадження наукової організації праці та під­ вищення культури виробництва. Таким чином, організація праці на підприємствах є одним з найважливіших завдань і обов’язків адміністрації. Одночасно закон ставить за обов'язок робітникам і службовцям дотримуватися усіх вимог охорони праці і затвер­ джених адміністрацією підприємства інструкцій з безпечних прийомів роботи (ст. 14 Закону України „Про охорону праці”). Невиконання цих обов’язків робітниками та службовцями розці­ нюється як порушення трудової дисципліни. Для підвищення рівня організаторської роботи в галузі охорони праці й більшої ефективності заходів, що забезпечують безпечні та здорові умо­ ви праці, на всіх виробництвах повинні бути створені інженерні служби охорони праці. Ці служби безпосередньо підлягають керівнику підприємства і здійснюють відомчий контроль та на­ гляд за дотриманням правил і норм охорони праці. Штат служб охорони праці затверджується відповідно до кількості працюю­ чих у пароплавстві, компанії, порту чи на заводі. На підприємс­ твах з кількістю працівників менше 50 чоловік функції цієї слу­ жби можуть виконувати на засадах сумісництва конкретні осо­ би, які мають спеціальну підготовку. На підприємствах з кількі­ стю працюючих менше 20 осіб для виконання функції служби охорони праці можуть залучатися на договірних засадах сто­ ронні фахівці, що мають відповідну підготовку. Служба охорони праці покликана організувати вивчення правил і норм безпеки праці адміністративно-технічним персоналом і робітниками, проводити вступний інструктаж, керувати кабінетами з техніки безпеки, стежити за своєчасним інспектуванням котлів, резерву­ арів під тиском, вантажопідйомних пристроїв, електробезпекою, розробляти перспективні і поточні плани заходів щодо подаль­ шого покращання й оздоровлення умов праці. Фахівці служби мають право видавати керівникам структурних підрозділів під­

40

приємства обов'язкові для виконання розпорядження щодо усу­ нення наявних недоліків, одержувати від них необхідні відомості, документацію і роз’яснення з питань охорони праці, вимагати усунення від роботи осіб, що не пройшли медогляд, навчання, інструктаж, перевірку знань і не мають допуску до робіт.

Вони мають також право припиняти роботу виробництв, ділянок, машин і механізмів у випадку порушень, що створюють загрозу життю чи здоров'ю працюючих, направляти керівникам розпорядження про притягнення до відповідальності працівни­ ків, що порушили норми з охорони праці.

Розпорядження фахівця з охорони праці може скасувати лише керівник підприємства.

Ліквідація служби охорони праці допускається тільки у ви­ падку ліквідації підприємства.

Наявність у пароплавствах, портах, підприємствах і в орга­ нізаціях служб охорони праці не звільняє керівників і адмініст­ ративно-технічний персонал від відповідальності за організацію і забезпечення безпеки праці на підприємстві. У зв'язку з тим, що судна морського флоту є об’єктами підвищеної небезпеки, висуваються високі вимоги не тільки до стану здоров’я праців­ ників морського транспорту, але також до рівня їх моральної і технічної підготовки.

1.4.,Навчання та інструктаж персоналу

Навчання та інструктаж — один із важливих засобів профі­ лактики травматизму. Закон України «Про охорону праці» (ст. 18) проведення інструктажу і навчання працівників покла­ дає на адміністрацію підприємства (судна, порту, заводу).

Відповідно до Закону працівники під час прийняття на ро­ боту та в її процесі повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаэ/с (навчання) з питань охорони праці, по наданню першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також про правила поведінки у випадку виникнення позаштат­ них ситуацій (аварії, пожежі тощо).

Працівники, зайняті на роботах з підвищеною небезпекою чи там, де існує потреба у професійному відборі, повинні щоро­

41

ку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання і пе­ ревірку зівань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з організацією безпе­ чного ведення робіт, під час прийняття на роботу і періодично, один раз на три роки, проходять навчання, а також перевірку знань за участю профспілок з питань охорони праці.

Не допускаються до роботи працівники, у тому числі поса­ дові осо^п, що не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з оборони праці.

У випадку виявлення у працівників, в тому числі посадових осіб, незадовільних знань з охорони праці, вони повинні у місяч­ ний термід пройти повторне навчання і перевірку знань.

Навчання безпеки праці в нашій країні проводиться відпові­ дно до ІЦИОВОГО положення про навчання з питань охорони праці СДДАОП 0.00.4.12-99), а також наказу № 420 від 02.12.199# р. Міністерства освіти і науки України.

Зміст дих документів спрямовано на реалізацію в Україні сис­ теми безперервного навчання з питань охорони праці, яке має про­ водитися £ працівниками в процесі трудової діяльності, а також з учнями і студентами навчальних закладів. Вони встановлюють по­ рядок і в^ди навчання, а також форми перевірки знань з питань охорони г,раці працівників і осіб, що проходять навчання у навча­ льних закладах.

Контроль за дотриманням вимог цих документів здійснюють органи державного нагляду за охороною праці та служби охоро­ ни праці Центральних і місцевих органів виконавчої влади.

В Україні створено державну систему підготовки кадрів рядо­ вого і командного складу моряків, здатних вирішувати будь-які складні задачі з експлуатації флоту. В умовах швидкого технічного прогресу ija флоті, безупинної зміни умов експлуатації суднового устаткування відповідно зростають і вимоги до безпеки праці на морському транспорті. На морському флоті функціонує система підвищенню кваліфікації командного складу. Крім того, для підви­ щення рііЦгя організаційної роботи щодо забезпечення безпечних умов прщ на виробництві введено порядок регулярної перевірки (контроль^ знань у працівників суден і підприємств морського транспорту.

42

Наявність інструкцій та іншої документації з техніки безпеки без ретельного їх вивчення і організації контролю знань робітни­ ків не може забезпечити безпеку праці на виробництві. Тому тру­ дове законодавство ставить за обов'язок адміністрації підпри­ ємств проводити інструктаж і регулярне навчання робітників безпечним прийомам роботи. Відповідальність за своєчасне про­ ведення інструктажів, навчання працівників і за допуск їх до са­ мостійного ведення робіт покладається на старших помічників капітанів і старших механіків суден, а на берегових підприємст­ вах — на начальників цехів та районів портів. Інструктаж і на­ вчання безпечним прийомам роботи обов'язкові для всіх праців­ ників та осіб, що знову прибувають на судно чи інше підприємст­ во морського транспорту. Проводяться інструктажі й навчання таких основних видів: вступний інструктаж:; первинний інстру­ ктаж: і навчання безпечним прийомам роботи на робочому місці, повторний інструктаж: і перевірка знань; позаплановий інстру­ ктаж і перевірка знань, цільовий. В с т у п н и й інструктаж про­ водиться з метою ознайомлення нових працівників та учнів, що направляються на виробничу практику, з загальними поняттями і положеннями охорони праці, з правилами поведінки на судні, території порту чи заводу тощо. Цей інструктаж проводить інже­ нер служби техніки безпеки у кабінеті техніки безпеки компанії, пароплавства, порту за спеціальною програмою. П е р в и н н и й і н с т р у к т а ж і н а в ч а н н я о с і б , п р и й н я т и х н а р о б о т у , переведених з одного судна (цеху) на інше (навіть якщо ці судна й однотипні), учнів, що прибули на практику, про­ водяться безпосередньо на робочому місці: на суднах — старшим помічником капітана, начальником єдиної технічної служби (ста­ ршим механіком), електромеханіком, керівником виробничої ді­ лянки; на інших підприємствах — керівником підприємства (це­ ху, ділянки).

На небезпечних і особливо небезпечних роботах необхідно інструктувати робітників також перед кожною зміною.

І н с т р у к т а ж і н а в ч а н н я н а р о б о ч о м у м і с ­ ці п р о в о д я т ь с я б е з п о с е р е д н і м к е р і в н и к о м р о б і т , тобто помічником капітана, механіком, майстром. На­ вчання безпосередньо на робочому місці полягає у демонстрації керівником (механіком, майстром) і у практичному засвоєнні

43

стажером безпечних прийомів і методів роботи. Для підвищення ступеня безпеки праці рекомендується прикріпити новачків до висококваліфікованого працівника на кілька вахт (змін) для більш міцного засвоєння прийомів роботи. Особам, що пройшли навчання, повинна видаватися письмова робоча інструкція з техніки безпеки відповідно до виконуваної роботи як за основ­

ною, так і за поєднаною професійними посадами.

П о в т о р ­

н и й і н с т р у к т а ж

і п е р е в і р к а з н а н ь

п р а в и л

т а і н с т р у к ц і й

з т е х н і к и б е з п е к и

проводяться

для всіх працюючих з докладним аналізом випадків порушення виробничої дисципліни, а також правил і норм з охорони праці.

Повторний інструктаж і перевірка знань проводяться стар­ шим помічником капітана, старшим механіком, електромехані­ ком (керівником підрозділу) з такою періодичністю: для екіпа­ жів суден, що перевозять небезпечні та шкідливі вантажі, а та­ кож для робітників, зайнятих на небезпечних роботах, — з пері­ одичністю не менше одного разу на 3 місяці; для екіпажів всіх інших суден, а також для всіх робочих портів і судноремонтних заводів — один раз на 6 місяців.

П о з а п л а н о в и й і н с т р у к т а ж і перевірка знань із безпечних прийомів роботи призначаються: при введенні в дію нових або переглянутих нормативних актів про охорону праці, при зміні технологічного процесу; заміні чи модернізації устаткування, приладів, вихідної сировини та інших чинників; якщо змінився ха­ рактер роботи; при переведенні робітника на іншу ділянку; при перерві у роботі виконавця робіт більше місяця — для робіт з під­ вищеною небезпекою, а для інших робіт — більше 60 днів; з учня­ ми і студентами у випадку порушення ними вимог нормативних актів з охорони праці; порушення працівником правил та інструк­ цій з техніки безпеки. Цей вид інструктажу проводиться з поруш­ ником у вільний від роботи час особами, до обов’язків яких вхо­ дить проведення первинного і повторного інструктажів; без прове­ дення цього інструктажу і перевірки знань, порушник правил до виконання самостійної роботи не допускається.

Ц і л ь о в и й і н с т р у к т а ж проводять при виконанні од­ норазових робіт, не зв’язаних із прямими обов'язками за фахом (навантаження, розвантаження, прибирання території тощо), ліквідації наслідків аварій, стихійних лих, при проведенні робіт,

44

на які оформляються наряд-допуск, розпорядження, інші подібні документи.

Цільовий інструктаж необхідно проводити також з учнями, студентами у випадку організації масових заходів (екскурсії, походи, спортивні заходи). Організація і проведення інструкта­ жів і перевірки знань проводяться згідно з Положенням про ін­ структажі й навчання безпечним прийомам і методам роботи на морському транспорті.

Пропаганда охорони праці. Для запобігання нещасним ви­ падкам і захворюванням велике значення має пропаганда безпе­ чних методів роботи.

На флоті застосовуються такі форми агітаційно-масової ро­ боти: лекції, бесіди, кінофільми, радіопередачі, присвячені ме­ тодам роботи передовиків виробництва, преса, плакати.

1.5. Державний нагляд і громадський контроль за дотриманням законодавства з охорони праці

Відповідно до Закону України «Про охорону праці» (Роз­ діл VII, ст. 38-42) встановлені державний нагляд і громадський контроль за охороною праці.

Державний нагляд за дотриманням законів та інших норма­ тивно-правових актів про охорону праці здійснюють:

1)спеціально уповноважений центральний орган виконав­ чої влади по нагляду за охороною праці;

2)спеціально уповноважений державний орган з питань радіаційної безпеки;

3)спеціально уповноважений державний орган з питань пожежної безпеки;

4)спеціально уповноважений державний орган з питань гі­

гієни праці.

Органи державного нагляду за охороною праці не залежать від будь-яких господарських органів, об’єктів підприємництва, об’єднань громадян, політичних формувань, місцевих держав­ них адміністрацій і органів місцевого самоврядування. їм вони не підзвітні і не підконтрольні.

45

Діяльність органів державного нагляду за охороною праці регулюється Законом України «Про використання ядерної енер­ гії і радіаційну безпеку», «Про пожежну безпеку», «Про забез­ печення санітарного та епідеміологічного благополуччя насе­ лення», іншими нормативно-правовими актами і положеннями, що затверджуються Президентом України чи Кабінетом Мініст­ рів України.

Посадові особи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади по нагляду за охороною пращ мають право:

1)безперешкодно відвідувати підконтрольні підприємства, виробництва, фізичних осіб, які, відповідно до законо­ давства, використовують найману працю, і здійснювати

вприсутності роботодавця чи його представника переві­ рку дотримання законодавства з питань, що відносяться до їх компетенції;

2)одержувати від роботодавця і посадових осіб письмові або усні пояснення, матеріали та інформацію з даних питань;

3)направляти роботодавцям, керівникам та іншим поса­ довим особам, міністерствам та іншим центральним органам виконавчої влади, Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, місцевим державним адміністраціям і органам місцевого самоврядування обов’язкові для виконання розпорядження про усунення відзначених недоліків і порушень в галузі охорони праці, охорони надр, а також безпечної експлуатації об'єктів підвище­

ної небезпечності;

4)забороняти, зупиняти, обмежувати експлуатацію) підпри­ ємств, окремих виробництв, цехів, робочих місцц споруд, випуск і експлуатацію машин, устаткування, транспортних засобів, застосування нових небезпечних речовин^ а також скасовувати чи припиняти дію виданих раніше Дозволів і ліцензій у випадку невідповідності технічного стпну вимо­ гам техніки безпеки та якщо вони створюють загрозу здо­ ров'ю і життю працюючих;

5)притяіувати до адміністративної відповідальності праців­ ників, винних у порушенні законодавства про охорону праці;

46

6) направляти роботодавцям представлення про невідповід­ ність окремих посадових осіб займаній посаді, у необхід­ них випадках передавати матеріали органам прокуратури для притягнення їх до відповідальності згідно із законом.

Посадові особи спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з нагляду за охороною праці є держав­ ними службовцями, і на них поширюється чинність Закону України «Про державну службу».

Органи державного нагляду за охороною праці встановлю­ ють порядок розробки і затвердження власниками положень, інструкцій та інших актів про охорону праці, що діють на під­ приємствах, розробляють типові документи з цих питань.

Власник повинен безкоштовно створити необхідні умови для роботи представників органів державного нагляду за охоро­ ною праці.

Посадові особи органів державного нагляду за охороною праці несуть відповідальність за виконання покладених на них обов’язків згідно з законодавством.

Професійні спілки та їх об'єднання в особі обраних органів і представників здійснюють громадський контроль за виконан­ ням керівниками, власниками підприємств і організацій законо­ давчих та інших нормативних актів про охорону праці, ство­ ренням безпечних і нешкідливих умов роботи, належних вироб­ ничих умов для працівників, забезпеченням їх засобами колек­ тивного та індивідуального захисту.

Профспілки мають право брати участь у розслідуванні при­ чин нещасних випадків, безперешкодно перевіряти стан умов і безпеки на виробництві, виконання програм і зобов’язань колек­ тивних договорів, вносити керівникам, державним органам управління запити з питань охорони праці й вимагати одержан­ ня аргументованих відповідей.

Громадський контроль стану охорони праці на суднах і під­ приємствах здійснюють трудові колективи і профкоми через об­ раних у коэіеній профгрупі уповноважених трудових колективів.

У п о в н о в а ж е н і т р у д о в о г о к о л е к т и в у мають право перевіряти дотримання адміністрацією законів про працю, давати через судновий комітет обов'язкові розпорядження про усунення помічених ними порушень правил і норм охорони праці.

47

Уповноважені трудових колективів діють згідно з типовим по­ ложенням, затвердженим наказом Державного Комітету України з нагляду за охороною праці від 28 грудня 1993 р. № 135.

У випадку відсутності професійного союзу на підприємстві (судні) громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці здійснює уповноважена найманими робітни­ ками особа.

Уповноважені найманими робітниками особи з питань охо­ рони праці діють згідно з типовим положенням, виданим спеці­ ально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань праці і соціальної політики.

Постійний контроль за станом техніки безпеки на суднах здійснюється відповідно до «Положення про постійний конт­ роль за станом охорони праці на суднах морського флоту».

Відповідно до цього документа встановлюється щоденний, щомісячний, щоквартальний і щорічний контроль з охорони праці, здійснюваний командним складом судна разом з уповно­ важеними трудових колективів.

Відповідальність за організацію і здійснення к о н т р о л ю з о х о р о н и п р а ц і п о к л а д а є т ь с я н а к а п і т а н а і г о л о в у п р о ф к о м у с у д н а . Кількість записів у судно­ вих журналах з техніки безпеки при щоденному контролі не є підставою для накладення стягнення на керівників робіт за ви­ явлені ними порушення. Вчасне виявлення й усунення керівни­ ком робіт недоліків з охорони праці має заохочуватися. При під­ веденні підсумків роботи по судну адміністрація судноплавної компанії чи пароплавства і комітет профспілки не враховують стягнення, накладені капітаном судна на членів екіпажу за по­ рушення правил техніки безпеки, якщо ці порушення не приве­ ли до нещасного випадку чи аварії. Будь-який член екіпажу суд­ на, що виявив порушення правил та інструкцій з техніки безпе­ ки, має право зробити запис про це в журнал.

Щоденний контроль з охорони праці проводиться при вико­ нанні суднових робіт усіх видів і здійснюється безпосереднім керівником робіт, а при виконанні особливо небезпечних ро­ біт — начальниками служб.

На робочих місцях вахтової служби контроль здійснюється вахтовими помічниками капітана і механіками. На робочих міс­

48

цях осіб, що виконують специфічні роботи (токарні, зварюваль­ ні тощо), роботи по електрочастині при відсутності в штаті суд­ на електромеханіка, а також працівників служби побуту, щоден­ ний контроль з питань охорони праці здійснюється особами ко­ мандного складу згідно з розподілом по завідуваннях відповідно до Статуту служби на суднах морського флоту.

У процесі виконання робіт чи протягом вахти керівники зо­ бов'язані здійснювати систематичний контроль за дотриманням працюючими безпечних прийомів роботи.

Виявлені на робочому місці недоліки і порушення правил з охорони праці повинні бути усунуті до початку робіт. Недоліки, які не можуть бути усунуті керівником робіт, відзначаються в журналі, про них негайно доповідається начальнику служби, який повинен вжити заходів до їх усунення. Про порушення ви­ мог безпеки праці, допущені в процесі роботи членами екіпажу судна, у журналі робиться запис із наступним проведенням по­ зачергового інструктажу з порушниками.

Якщо при перевірці перед початком роботи (крім вахтової служби), а також у процесі роботи недоліки чи порушення з охорони праці не виявлені, керівник робіт (крім вахтової служ­ би) робить запис у журналі про відсутність таких порушень. За­ пис вахтового помічника чи вахтового механіка відповідно в судновому чи машинному журналі про прийом вахти означає, що зауваження чи порушення з охорони праці по вахтовій служ­ бі відсутні. У цьому випадку в журналі запис не робиться.

Щомісячний контроль з питань охорони праці здійснюють начальники служб судна разом з уповноваженими трудового колективу з охорони праці

При щомісячній перевірці виявляються організація забезпе­ чення безпеки робіт і ефективність здійснення щоденної систе­ ми контролю з охорони праці; правильність підготовки і безпека стану робочих місць; організація проведення і якість інструкта­ жу та навчання безпечним прийомам роботи на робочих місцях; виконання членами екіпажу правил та інструкцій з техніки без­ пеки; справність устаткування, інструментів і засобів безпеки, забезпеченість, справність і правильність застосування спецодя­ гу та інших індивідуальних засобів захисту; безпека збереження, транспортування і застосування небезпечних речовин, безпека

49