Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Topiha_V.TVPS_navch_posib

.pdf
Скачиваний:
415
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
8.24 Mб
Скачать

на споживача, тому що в умовах ринку будь-яка організація тільки тоді може досягти свої мети, коли якнайкраще задовольняється попит споживачів. А, для цього необхідно передбачати, прогнозувати попит, постійно вивчаючи ринок, споживану продукцію, керувати цим попитом, включаючи стимулювання попиту і регулювання; задовольняти попит не тільки шляхом поліпшення споживчих властивостей товару, але й забезпечити його нормальне функціонування протягом усього періоду споживання. У зв’язку з цим маркетинг можна в повному розумінні цього слова вважати філософією виробництва, що цілком підпорядкована умовам і вимогам ринку, що перебувають у постійному динамічному розвитку з урахуванням широкого спектра економічних, політичних, науковотехнічних і соціальних факторів. Недарма більшість закордонних підприємців під маркетингом розуміють філософію бізнесу.

Таким чином, головним у маркетингу є його цільова орієнтація на споживача. Тому підприємства, що працюють за концепцією маркетингу, повинні керуватися правилом: виробляти тільки те, що знайде збут у покупця, а не нав’язувати йому неходову продукцію, що не користується попитом.

Основні принципи і методи маркетингу. Маркетинг – це вид діяльності, в основі якої лежить виконання об’єктивних законів. Маркетингу притаманні свої основні закони і закономірності. Крім законів і закономірностей, маркетинг має й основні принципи, в основному загальні правила і положення, яких необхідно дотримуватися. Вони відображають сутність маркетингу і зводяться до такого:

необхідність повної і достовірної інформації про зовнішні умови функціонування організації;

пристосування виробництва до умов ринку, вимог потенційних покупців з одночасним цілеспрямованим впливом на них;

виробництво продукції, що базується на точному знанні вимог покупців, ринкової ситуації і реальних можливостей підприємства;

441

ефективна реалізація продукції і послуг на спільному ринку в запланованих умовах і в намічений термін;

забезпечення майбутньої результативності (прибутку) виробничокомерційної діяльності підприємства, тобто його спрямованість не на сьогоднішній, а на довгостроковий результат маркетингової діяльності підприємства, що припускає постійний синтез науково-технічних ідей і розробок для підготовки виробництва товарів ринкової новизни;

єдність стратегії і тактики активного пристосування до вимог потенційних покупців з короткочасним цілеспрямованим впливом на них, на попит і ринок для контролю над сферою реалізації продукції

(послуг).

Відповідно до сформульованих вище принципів, маркетингова діяльність полягає в тому, що здійснюється:

аналіз зовнішнього (стосовно підприємства) стану;

аналіз споживачів;

вивчення існуючих і планування майбутніх товарів;

планування товарообігу і збуту продукції (послуг);

забезпечення формування попиту і стимулювання збуту продукції (послуг);

забезпечення цінової політики;

облік технічних і соціальних норм країни, що імпортує товари;

керування маркетинговою діяльністю як системою.

Процес маркетингу. Маркетинг – це не простий процес, а складна комплексна діяльність. Починається маркетинг із вивчення ринку, у результаті чого з’ясовується, на яку продукцію є попит, тобто яку продукцію хотів би мати споживач, у якій кількості і з якими споживчими якостями.

Надалі робота переноситься на підприємство, де досліджуються можливості виробництва такої продукції, а саме: можливості виготовлення цієї продукції, система матеріально-технічного забезпечення, необхідні

442

фінансові ресурси, умови їхнього використання і т.д.

Після встановлення можливості виготовлення продукції на підприємстві починається процес планування її виробництва, що здійснюється в результаті комплексних цільових програм, які називаються програмами маркетингу. У цих програмах відображається не тільки вид і обсяг продукції, що випускається, але й плануються заходи, що пов’язані з інформуванням покупців про вироблену продукцію (реклама, поділ, збут, стимулювання збуту і т.д.).

Після того, як визначена програма маркетингу, починається її виконання, тобто здійснюються науково-дослідна і конструкторська роботи, розробляється технологія, процес виробництва забезпечується необхідними товарними і матеріальними ресурсами і, нарешті, здійснюється виробництво, реклама, стимулювання збуту продукції та її продаж.

Таким чином, процес маркетингу полягає в тому, що маркетингова діяльність починається з ринку і закінчується на ньому. Причому робота з ринком не закінчується після продажу продукції, а продовжується ще в період післяпродажного обслуговування.

Види маркетингу. Як видно, маркетинг орієнтує виробництво на максимальне задоволення попиту, а цей фактичний попит на ринку може бути в багатьох країнах. Завдання підприємства, що орієнтовано на маркетинг, керувати ринковим попитом, впливати на нього.

У залежності від характеру й особливостей існуючого чи бажаного попиту розрізняють такі види маркетингу:

1.Попит негативний, тобто з ряду причин (пропаганда, суспільна ідея

іт.д.) ряд покупців відмовляється від споживання якихось видів продукції. Завдання маркетингу полягає у встановленні попиту. Такий вид маркетингу називається конверсійним.

2.Попит відсутній, тобто покупець байдужий до товару. Завдання маркетингу – стимулювати попит, розповсюдити інформацію про товар, актуалізувати попит. Такий маркетинг називається стимулюючим.

443

3.Потенційний попит, тобто коли в споживача є попит на товари, яких немає в продажу і в проекті. Завдання маркетингу – перетворити потенційний попит у реальний, тобто має місце маркетинг, що розвивається.

4.Попит на продукцію є, але він знижується і якщо не вжити заходів, то він пропаде. Завдання маркетингу – обновити попит. Такий вид маркетингу називається ремаркетингом.

5.Попит на товари і послуги достатній, але він коливається. Завдання маркетингу – стабілізувати, вирівняти попит, чого можна досягти за допомогою цін, реклами, запасів. Такий попит називається попитом, що коливається, а маркетинг – синхромаркетингом.

6.Найбільш вдалий випадок, коли попит відповідає пропозиції. Завдання маркетингу – у збереженні досягнутого рівня попиту, у його стабілізації. Такий попит називається повним, а маркетинг – допоміжним.

7.Попит непомірний, тобто коли якісь товари дуже популярні, а задоволення ними різко недостатнє. Завдання маркетингу полягає в розробці методів, що зменшують попит. Це може бути регулювання цін, припинення стимулювання збуту й інше. Такий попит називається надзвичайним, а

маркетинг – демаркетингом.

8.Сформувався ірраціональний попит, тобто попит на товари нераціональні, лоскотливі з погляду господарства (горілка, тютюн й ін.). Завдання маркетингу – розробити заходи, що ліквідують чи хоч би зменшать попит. Такий вид попиту на ринку називається ірраціональним, а маркетинг

протимаркетингом.

Система маркетингу. В укрупненому вигляді система маркетингу включає:

1.Підприємство-виробник продукції, у функції якого входить випуск продукції.

2.Підприємство-постачальник, функцією якого є забезпечення необхідними ресурсами виробництва продукції. Для виробника краще, якщо

444

існує можливість використовувати ресурси з різних галузей, тоді конкурує постачальник. Якщо ж ресурси дефіцитні, тоді доводиться конкурувати підприємствам-виробникам.

3.Ринок. Це те місце, де зустрічаються попит та пропозиція, покупець

іпродавець, де товари обмінюються на гроші, де відбувається кінцевий результат маркетингу.

4.Посередник. Це організації чи люди, що зайняті обміном товару, забезпеченням зв’язків, страхуванням, маркіруванням товару, виявленням ринків і т.д. Сюди відносяться транспорт, склади, оптові й індивідуальні торговці, а на закордонних ринках – торгові агенти, брокери, консигнатори, кредитні установи й інше.

5.Конкуренти. Це підприємства (об’єднання), що виробляють аналогічну продукцію (послуги). Розрізняють функціональну конкуренцію, коли різні товари можуть виконувати одну функцію; видову (наприклад, корморізка електрична чи механічна); міжфірменну, коли випускається продукція одного виду, але на різних підприємствах. Як правило, конкуренти пов’язані з усіма вище названими підсистемами.

Нарешті, система маркетингу містить у собі ще внутрішню сферу, під якою розуміється чітко визначена група людей, що виявляють реальний чи потенційний інтерес до підприємства і можуть впливати на нього певним чином.

Серед них розрізняють організації чи людей:

інтереси яких у принципі збігаються з інтересами підприємства (банки, біржі, фінансові відділи і т.д.);

які можуть не виявляти інтересу до підприємства, але підприємство в їхньому інтересі зацікавлено (засоби масової інформації, інформаційні комерційні видання й ін.);

які виявляють цікавість до підприємства, але в якій підприємство не дуже зацікавлене (організації споживачів, масовий покупець, законодавчі органи і т.д.).

445

Усе це разом узяте, з усіма взаємовигодами і прийнято називати системою маркетингу.

Особливу увагу спеціалістам-маркетологам, які зайняті реалізацією продукції свинарства, слід звернути на те, щоб продукти свинарства відповідали стандартам якості, відповідно до яких вони поділяються на п’ять категорій вгодованості.

В основу поділу за категоріями покладено: живу масу, товщину сала, вік свиней та інше.

Найбільшим попитом користується м’ясна та беконна свинина.

Слід також звернути увагу на побічні продукти переробки свинини. Останнім часом широко застосовуються медико-біологічні препарати, виготовлені з різних органів та тканин свиней.

У племінних господарствах (племзаводи, племрепродуктори) доцільно створювати службу маркетингу, головною функцією якої є: аналіз альтернативних витрат на вирощування високоякісного племінного молодняку; кон’юнктура ринку.

Найбільш ефективна ціна реалізації племінного молодняку обумовлюється насамперед його якістю (еліта-рекорд, еліта), генотипом та вдало визначеним часом і періодом реалізації.

446

ПЕРЕЛІК

суб’єктів племінної справи у свинарстві, яким присвоєно відповідний статус у відповідності з наказом

Міністерства аграрної політики України та Національної академії аграрних наук України

від 4 грудня 2009 року №858/140

Назва господарства

Район

 

Присвоєни

Порода

з/п

 

 

 

й статус

 

1

2

3

4

5

 

Автономна

Республіка Крим

племінний

 

1.

Товариство з обмеженою

Сімферопольський

 

велика біла

 

відповідальністю “Велес-Крим”,

 

 

завод

 

 

*34398437

 

 

 

 

2.

Сільськогосподарське товариство з

Красно-

 

племінний

велика біла

 

обмеженою відповідальністю

гвардійський

 

завод

 

 

“Дружба народів”,

 

 

 

 

 

*03759079

 

 

 

 

3.

Сільськогосподарське

Красно-

 

племінний

велика біла

 

підприємство “Октябрьське”,

гвардійський

 

репродуктор

 

 

*31314773

 

 

 

 

4.

Державне підприємство “Дослідне

Красно-

 

племінний

велика біла

 

господарство Кримського

гвардійський

 

репродуктор

 

 

інституту агропромислового

 

 

 

 

 

виробництва Української академії

 

 

 

 

 

аграрних наук”

 

 

 

 

 

*32363287

 

 

 

 

5.

Відкрите акціонерне товариство

Ленінський

 

племінний

велика біла

 

“Приморське племпідприємство”,

 

 

репродуктор

 

 

*00700453

 

 

 

 

6.

Товариство з обмеженою

м. Керч

 

племінний

велика біла

 

відповідальністю

 

 

репродуктор

 

 

“ЮВАС-АГРО-ХОЛДИНГ”

 

 

 

 

 

*33664418

 

 

 

 

7.

Приватне підприємство

Чорноморський

 

племінний

велика біла

 

“Сезам-Агро”,

 

 

репродуктор

 

 

*34864412

 

 

 

 

8.

Відкрите акціонерне товариство

Сімферопольський

 

племінний

велика біла

 

“Кримське підприємство по

 

 

репродуктор

 

 

племінній справі у тваринництві”,

 

 

 

 

 

*00700513

 

 

 

 

 

Вінницька область

 

племінний

 

1.

Приватне сільськогосподарське

Бершадський

 

велика біла

 

підприємство „Еліта”

 

 

завод

 

 

*31968683

 

 

 

 

2.

Товариство з обмеженою

Бершадський

 

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Устя”

 

 

завод

 

 

*33837262

 

 

 

 

447

3.

Товариство з обмеженою

Бершадський

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Устя”

 

завод

 

 

*33837262

 

 

 

4.

Товариство з обмеженою

Липовецький

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Липовецьке”

 

завод

 

 

*05435530

 

 

 

5.

Фермерське господарство „Щербич”

Літинський

племінний

велика біла

 

*34142286

 

завод

 

6.

Товариство з обмеженою

Тростянецький

племінний

червона

 

відповідальністю „Україна-Т”

 

завод

білопояса

 

*03734375

 

 

 

7.

Фермерське господарство

Літинський

племінний

велика біла

 

„АК-Білозірка”

 

репродуктор

 

 

*35003974

 

 

 

8.

Сільськогосподарське товариство з

Бершадський

племінний

велика біла

 

обмеженою відповідальністю

 

репродуктор

 

 

„Лан”

 

 

 

 

*03733677

 

 

 

9.

Товариство з обмеженою

Бершадський

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Агрофірма

 

репродуктор

 

 

„Джулинка”

 

 

 

 

*03733750

 

 

 

10.

Товариство з обмеженою

Вінницький

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Подільська

 

репродуктор

 

 

інвестиційна компанія-ВІН”

 

 

 

 

*35098207

 

 

 

11.

Державне підприємство Дослідне

Калинівський

племінний

велика біла

 

господарство „Артеміда” Інституту

 

репродуктор

 

 

картоплярства Української академії

 

 

 

 

аграрних наук

 

 

 

 

*03732258

 

 

 

12.

Товариство з обмеженою

Козятинський

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Україна”

 

репродуктор

 

 

*03733513

 

 

 

13.

Фермерське господарство

Літинський

племінний

велика біла

 

„Фавор-ВГВ”

 

репродуктор

 

 

* 33618995

 

 

 

14.

Сільськогосподарський

Піщанський

племінний

велика біла

 

виробничий кооператив „Прогрес”

 

репродуктор

 

 

*03731135

 

 

 

15.

Фермерське господарство

Погребищенський

племінний

велика біла

 

„Дружба-Л”,

 

репродуктор

 

 

*03731260

 

 

 

16.

Державне підприємство "Дослідне

Тростянецький

племінний

велика біла

 

господарство „Олександрівське”

 

репродуктор

 

 

Інституту кормів Української

 

 

 

 

академії аграрних наук,

 

 

 

 

*00724755

 

 

 

17.

Агропромислове науково-

Хмільницький

племінний

велика біла

 

виробниче об’єднання „Візит”,

 

репродуктор

 

 

*02129063

 

 

 

448

18.

Сільськогосподарське товариство з

Чернівецький

племінний

велика біла

 

обмеженою відповідальністю

 

 

репродуктор

 

 

„Росія”

 

 

 

 

 

*03731901

 

 

 

 

19.

Чуківська філія Закритого

Немирівський

 

племінний

українська

 

акціонерного товариства

 

 

репродуктор

м’ясна

 

„Зернопродукт МХП”,

 

 

 

 

 

*35825531

 

 

 

 

20.

Агрокооператив приватних

Тростянецький

 

племінний

українська

 

пайовиків „Перемога”

 

 

репродуктор

м’ясна

 

*03730532

 

 

 

 

Волинська область

1.

Фермерське господарство „АМіЛа”

Турійський

племінний

миргородськ

 

* 30958957

 

завод

а

2.

Товариство з обмеженою

м. Нововолинськ

племінний

велика біла

 

відповідальністю „Віра-1”

 

завод

 

 

* 13358625

 

 

 

3.

Фермерське господарство

Горохівський

племінний

ландрас

 

“Волиньагроком” Слуцького

 

репродуктор

 

 

Валентина Даниловича

 

 

 

 

* 32630875

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Приватне підприємство

Горохівський

племінний

ландрас

 

“Макс Ком”

 

репродуктор

 

 

 

 

 

 

* 33711923

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Селянське (фермерське)

Ковельський

племінний

ландрас

 

господарство „Фасти”

 

репродуктор

 

 

* 32578784

 

 

 

6.

Дочірнє підприємство

Іваничівський

племінний

ландрас

 

„Агрофірма Луга-Нова”

 

репродуктор

 

 

приватного підприємства

 

 

 

 

“Універсам“

 

 

 

 

* 31979873

 

 

 

7.

Приватне підприємство “Сьомаки-

Луцький

племінний

ландрас

 

Агро”

 

репродуктор

 

 

* 33837503

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

Сільськогосподарський

Ратнівський

племінний

ландрас

 

виробничий кооператив „Білорусь”

 

репродуктор

 

 

*03738054

 

 

 

9.

Сільськогосподарське

Луцький

племінний

велика біла

 

товариство з обмеженою

 

репродуктор

 

 

 

 

 

 

відповідальністю “Городище”

 

 

 

 

* 31890591

 

 

 

10.

Приватно-орендне

Горохівський

племінний

велика біла

 

сільськогосподарське підприємство

 

репродуктор

 

 

імені Шевченка

 

 

 

 

* 03735435

 

 

 

449

11.

Сільськогосподарське товариство з

 

Луцький

 

племінний

велика біла

 

обмеженою відповідальністю

 

 

 

репродуктор

 

 

“Лище”

 

 

 

 

 

 

* 32644500

 

 

 

 

 

12.

Сільськогосподарське приватне

 

Луцький

 

племінний

велика біла

 

підприємство “Рать”

 

 

 

репродуктор

 

 

* 03737422

 

 

 

 

 

13.

Сільськогосподарське товариство з

 

Луцький

 

племінний

велика біла

 

обмеженою відповідальністю

 

 

 

репродуктор

 

 

„Романів”

 

 

 

 

 

 

* 30740160

 

 

 

 

 

14.

Селянське (фермерське)

 

Рожищенський

 

племінний

велика біла

 

господарство „Чебені плюс”

 

 

 

репродуктор

 

 

* 31487178

 

 

 

 

 

 

Дніпропетровська область

 

1.

Відкрите акціонерне товариство

 

Апостолівський

племінний

велика біла

 

“АрселорМіттал Кривий Ріг“

 

 

 

завод

 

 

*24432974

 

 

 

 

 

2.

Товариство з обмеженою

 

Васильківський

племінний

велика біла

 

відповідальністю “Прогрес-Агро“

 

 

 

завод

 

 

*33002235

 

 

 

 

 

3.

Товариство з обмеженою

 

Магдалінівський

племінний

велика біла

 

відповідальністю “Агро-Овен“

 

 

 

завод

 

 

*25522107

 

 

 

 

 

4.

Товариство з обмеженою

 

Покровський

племінний

велика біла

 

відповідальністю “Відродження“

 

 

 

завод

 

 

*30699186

 

 

 

 

 

5.

Товариство з обмеженою

 

Покровський

племінний

велика біла

 

відповідальністю агрофірма

 

 

 

завод

 

 

“Обрій“

 

 

 

 

 

 

*30699170

 

 

 

 

 

6.

Товариство з обмеженою

 

Магдалинівський

племінний

українська

 

відповідальністю “Агро-Овен“

 

 

 

завод

м’ясна

 

*25522107

 

 

 

 

 

7.

Дніпропетровське обласне

м. Дніпропетровськ

племінний

велика біла

 

державне підприємство по

 

 

 

репродуктор

 

 

племінній справі у тваринництві

 

 

 

 

 

 

“Облплемпідприємство“

 

 

 

 

 

 

*00693138

 

 

 

 

 

8.

Товариство з обмеженою

м. Дніпропетровськ

племінний

велика біла

 

відповідальністю “Приват-Агро“

 

 

 

репродуктор

 

 

*32812598

 

 

 

 

 

9.

Товариство з обмеженою

 

Верхньо-

племінний

велика біла

 

відповідальністю “Племзавод

 

дніпровський

репродуктор

 

 

“Любомирівка“

 

 

 

 

 

 

*36464789

 

 

 

 

 

10.

Сільськогосподарське приватне

Дніпропетровський

племінний

велика біла

 

підприємство “Чумаки“

 

 

 

репродуктор

 

 

*31313240

 

 

 

 

 

11.

Приватне підприємство “Сігма“

Дніпропетровський

племінний

велика біла

 

*31261727

 

 

 

репродуктор

 

450

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]