Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч-метод. посібник для атестації студентів 6курсу.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
390.04 Кб
Скачать

Змістовий модуль 5.4 «диференційна діагностика найбільш поширених захворювань органів сечової системи у дітей. Невідкладна допомога при основних невідкладних станах»

(18 годин/0,6 кредитів: практичних занять 12 годин, СРС – 6 годин)

Конкретні цілі

Студенти повинні вміти:

  • Проводити опитування та фізикальне обстеження пацієнтів із основними симптомами та синдромами з нефрологічною патологією.

  • Ставити попередній діагноз основних захворювань сечовидільної системи у дітей та виявляти їх ускладнення.

  • Проводити диференційний діагноз основних симптомів і синдромів у дітей найбільш поширеними захворюваннями органів сечової системи.

  • Складати план обстеження хворих і обґрунтовувати призначення кожного неінвазивного та інвазивного методів діагностики, що застосовують при найбільш поширених захворювань органів сечової системи.

  • Оцінювати результати основних інструментальних і лабораторних методів діагностики у дітей найбільш поширеними захворюваннями органів сечової системи.

  • Обґрунтовувати та формулювати клінічний діагноз найбільш поширених захворювань органів сечової системи у дітей.

  • Визначати прогноз хворих з найбільш поширеними захворюваннями органів сечової системи у дітей.

  • Призначати немедикаментозне і медикаментозне лікування найбільш поширених захворювань органів сечової системи у дітей. Проводити немедикаментозну і медикаментозну первинну та вторинну профілактику найбільш поширених захворювань органів сечової системи.

  • Проводити катетеризацію сечового міхура м’ким катетером.

  • Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації в дитячій нефрології.

ТЕМА №14. Диференційна діагностика синдрому дизурії. Інфекційно-запальні захворювання сечової системи у дітей. Дизметаболічні нефропатії та тубулопатії у дітей.

Провідні клінічні симптоми та синдроми при інфекційно-запальних захворюваннях сечової системи (інфекції сечової системи, уретриті, циститі, пієлонефриті), дизметаболічних нефропатіях, спадкових тубулопатіях (фосфат-діабеті, синдромі Дебре-де Тоні-Фанконі, нирковому нецукровому діабеті, нирковому тубулярному ацидозі) та інтерстиціальному нефриті у дітей. Клінічні варіанти перебігу та ускладнення інфекційно-запальних захворювань сечової системи, дизметаболічних нефропатій та спадкових тубулопатій у дітей. Дані лабораторних та інструментальних досліджень при найбільш поширених інфекційно-запальних захворюваннях сечової системи, інтерстиціальному нефриті, дизметаболічних нефропатіях та спадкових тубулопатіях у дітей. Диференційна діагностика найбільш поширених інфекційно-запальних захворювань сечової системи, інтерстиціального нефриту, дизметаболічних нефропатій та спадкових тубулопатій у дітей. Тактика ведення хворої дитини при найбільш поширених інфекційно-запальних захворюваннях сечової системи та їх ускладненнях, при інтерстиціальному нефриті, при дизметаболічних нефропатіях та спадкових тубулопатіях у дітей. Профілактика інфекційно-запальних захворювань сечової системи у дітей.

ТЕМА №15. Диференційна діагностика набрякового та нефротичного синдрому. Первинні та вторинні гломерулонефрити у дітей. Гостра та хронічна ниркова недостатність у дітей.

Набряковий синдром, клінічні прояви, причини. Клініко-морфологічні варіанти первинних гломерулонефритів у дітей. Диференційна діагностика гломерулонефриту зі спадковим нефритом. Нефротичний синдром у дітей: диференційна діагностика, ускладнення. Клінічні варіанти перебігу хронічного гломерулонефриту у дітей. Тактика ведення хворої дитини при гломерулонефриті. Гостре пошкодження нирок (гостра ниркова недостатність) у дітей: етіологія, патогенез, клініко-лабораторні симптоми, диференційна діагностика, екстрена допомога, тактика ведення хворих дітей. Хронічна хвороба нирок у дітей: провідні клініко-лабораторні симптоми та синдроми, диференційна діагностика, тактика лікування та профілактика.