Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч-метод. посібник для атестації студентів 6курсу.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
390.04 Кб
Скачать

Диференційний залік

Диференційний залік здійснюється по завершенню вивчення усіх тем модуля на останньому контрольному занятті з модуля. До диференційного заліку допускаються студенти, які відвідали усі передбачені навчальною програмою з дисципліни аудиторні навчальні зняття, та при вивченні модуля набрали кількість балів, не меншу за мінімальну.

Проведення диференційного заліку на 6 курсі здійснюється на останньому занятті, що відповідає 20 темі згідно навчального плану та складається з написання 100 завдань з „КРОК-2”, роботи біля ліжка хворого та здачі теоретичного блоку. Для цього для студентів підготовлено 30 типових завдань. Завдання складені таким чином, що охоплюються усі розділи навчальної програми. Для кожного студента в групі екзаменатором заповнюється протокол здачі диференційного заліку, який наведений нижче. Студент допускається до іспиту з педіатрії, якщо він не має пропущених практичних занять та має не менше 72 балів поточної успішності. Екзаменатором є тільки доцент, який не проводив заняття в групі, що здає диференційний залік.

Для написання 100 тестів студенти мають 100 хвилин, дане завдання виконується одночасно усіма студентами групи. При успішному написанні 99-100 тестів студент отримує 20 балів, 96-98 тестів – 18 балів, 90-95 тестів – 17 балів. В іншому разі студенту бали не нараховуються.

Далі група працює над здачею практичного та теоретичного блоку. Частина студентів знаходиться в навчальній кімнаті та готується до здачі теоретичної частини під контролем викладача даної групи, в той час коли інша група з екзаменатором здає практичну частину біля ліжка хворого. По мірі здачі практичного блоку студенти почергово змінюються. Для кожного студента викладачем підготовлений хворий з детальною випискою з історії хвороби.

Перелік типових задач діяльності та умінь, що перевіряються при проведенні диференційного заліку модуля №5:

  1. Робота з хворим

  • Збирати скарги, анамнез хвороби, анамнез життя;

  • Збирати інформацію про загальний стан пацієнта (свідомість, конституція, харчування) та оцінювати зовнішній вигляд (огляд шкіри, підшкірного жирового шару, пальпація лімфатичних вузлів, щитоподібної залози), обстежувати стан кістково-м’язової системи, суглобів;

  • Обстежувати стан органів дихання (огляд грудної клітки, пальпація грудної клітки, перкусія та аускультація легень);

  • Обстежувати стан системи кровообігу (огляд і пальпація ділянки серця і судин, перкусія меж серця і аускультація серця та судин);

  • Обстежувати стан органів травлення (огляд, перкусія, поверхнева і глибока пальпація);

  • Обстежувати стан сечостатевої системи (огляд, пальпація нирок).

  1. Виділити провідний клінічний симптом або синдром (Список 1).

  2. Поставити попередній або синдромний діагноз захворювання (Список 2).

  3. Призначити, обґрунтувати та інтерпретувати лабораторні та/або інструментальні обстеження хворого (Список 3).

  4. Здійснити диференційну діагностику основних симптомів і синдромів (Список 1).

  5. Поставити клінічний діагноз (Список 2).

  6. Визначити принцип та характер лікування (консервативне, оперативне) захворювання (Список 2, 4).

  7. Визначати необхідний режим та дієту хворого (Список 2).

  8. Визначити тактику вторинної профілактики хворих, які підлягають диспансерному нагляду.

  9. Вести медичну документацію щодо пацієнта (Список 5).

Знання та вміння студента по вищенаведеним 10 пунктам біля ліжка хворого оцінюються екзаменатором згідно традиційних оцінок, які відповідають конвертованим балам.

Останнім блоком є здача теоретичної частини, яка включає в себе типову ситуаційну задачу, задачу з невідкладної допомоги, 2 лабораторних тести, ЕКГ, рентгенографічне обстеження. Кожне з вищевказаних завдань оцінюється екзаменатором за традиційною методикою, яка відповідає балам, що наведені в нижче представленому протоколі.

Протокол здачі диференційного заліку містить пункти поточної успішності студента (напередодні заповнює викладач групи) та загальну оцінку за модуль 5.

Екзаменатор виставляє оцінку за диференційний залік.

Поточна успішність та бали за диференційний залік деканатом вносяться в програму «Контингент» і ранжуються.