Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч-метод. посібник для атестації студентів 6курсу.docx
Скачиваний:
110
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
390.04 Кб
Скачать

Тема 47. Ведення хворих з хронічним кашлем

Основні причини хронічного кашлю, диференційний діагноз кашлю при легеневих, серцевих, гастроентерологічних, ЛОР-захворюваннях. Складання плану обстеження, роль інструментальних та лабораторних методів обстеження (пікфлоуметрія, спірографія, рентгенографія, бронхографія, КТ, бронхоскопія, ЕКГ, ФЕГДС). Тактика ведення хворих в залежності від причини, диференційована терапія. Медикаментозне та немедикаментозне лікування. Первинна та вторинна профілактика. Прогноз та працездатність.

Тема 48. Ведення пацієнта з інфільтративним затемненням у легенях

Диференційний діагноз станів, що супроводжуються наявністю легеневого інфільтрату. Складання плану обстеження, роль рентгенологічних, інструментальних та лабораторних методів обстеження (рентгенографія, бронхографія, КТ, бронхоскопія, біопсія, посіви мокротиння). Тактика ведення хворих в залежності від причини, диференційована терапія. Показання до консультацій іншими спеціалістами (фтизіатр, онколог та ін.). Медикаментозне та немедикаментозне лікування. Первинна та вторинна профілактика. Прогноз та працездатність.

Тема 49. Ведення пацієнта з кровохарканням

Диференційний діагноз станів, що супроводжуються наявністю кровохаркання (бронхоектази, пухлини, туберкульоз, пневмонія, мітральний стеноз, інфаркт легені тощо). Існуючі алгоритми діагностики. Складання плану обстеження, роль рентгенологічних, інструментальних та лабораторних методів обстеження (рентгенографія, бронхографія, КТ, бронхоскопія, УЗД, ЕхоКГ, коагулограма, запальні та біохімічні аналізи). Тактика ведення хворих в залежності від причини, диференційована терапія. Показання до консультацій іншими спеціалістами (фтизіатр, онколог, хірург та ін.).

Тема 50. Ведення хворого з плевральним випотом

Диференційний діагноз станів, що супроводжуються наявністю плеврального випоту (туберкульоз, пухлини бронхів, тромбоемболія гілок легеневої артерії, серцева недостатність, гострий панкреатит, цироз печінки, травми, дифузні захворювання сполучної тканини та ін.). Існуючі алгоритми діагностики. Складання плану обстеження, роль рентгенологічних, інструментальних та лабораторних методів дослідження ((рентгенографія, бронхографія, КТ, бронхоскопія, УЗД, ЕхоКГ, ревмопроби, загальні та біохімічні аналізи). Тактика ведення хворих в залежності від причини, диференційована терапія. Відносні та абсолютні покази до плевральної пункції. Медикаментозне та немедикаментозне лікування.

Тема 51. Раннє виявлення туберкульозу у дітей та дорослих

Профілактика туберкульозу (соціальна, санітарна, специфічна). Сучасні методи лікування туберкульозу. DOTS стратегія боротьби з туберкульозом. Хіміорезистентний туберкульоз. Туберкульоз та супутні захворювання (алкоголізм, наркоманія, ХОЗЛ, пневмоконіози, ВІЛ/СНІД інфекція).

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

Змістовий модуль 1.9. «Ведення хворих на туберкульоз»

п/п

Тема

Кількість годин

1.

Ведення хворих з хронічним кашлем

6

2.

Ведення пацієнта з інфільтративним затемненням у легенях

6

3.

Ведення пацієнта з кровохарканням

6

4.

Ведення хворого з плевральним випотом

6

5.

Раннє виявлення туберкульозу у дітей та дорослих

6

Всього

30

ВИДИ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

Змістовий модуль 1.9. «Ведення хворих на туберкульоз»

п/п

Тема

Кількість годин

1

Підготовка до практичних занять, у тому числі:

  • Опанування навичками трактування результатів бактеріоскопічного, бактеріологічного дослідження мокротиння на МБТ та тесту медикаментозної чутливості МБТ;

  • Опанування навичками трактування даних рентгенологічних досліджень органів грудної клітки;

  • Опанування навичками трактування результатів лабораторних методів дослідження (загальний аналіз крові, біохімічне дослідження крові, показники функції зовнішнього дихання, аналіз плевральної рідини, загального аналізу спинномозкової рідини);

  • Опанування навичками трактування проби Манту з 2 ТО ППД-Л.

8

2

Індивідуальна робота:

  • Доповідь реферату на практичному занятті;

  • Доповідь на клінічних конференціях баз кафедри;

  • Доповідь історії хвороби на практичному занятті;

  • Написання тез, статей.

4

Всього

12