Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МСП_7(11) клас.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
245.25 Кб
Скачать

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ 1

Тема. Оцінення функціонального стану дихальної системи. Невідкладна медична допомога у разі порушень функціонування системи органів дихання.

Мета. Засвоїти методику спостереження за диханням. Вміти оцінити стан хворого за отриманими результатами та визначити обсяг невідкладної допомоги.

Матеріальне забезпечення: секундомір.

Теоретичні відомості

1. Характеристика дихання

Спостереження за диханням важливе під час догляду за хворими із захворюваннями органів дихання. Дихання визначають за трьома параметрами: частотою, глибиною та ритмом. Частотою дихання називають кількість дихальних рухів грудної клітки за 1 хв. Оскільки пацієнт може самовільно затримувати або пришвидшувати дихання, тому під час обстеження треба відволікати його увагу, або вести підрахунок непомітно для нього, і протягом 30 с або 1 хв рахувати кількість видихів. У дорослої людини в спокої частота дихання коливається від 16 до 20 дихальних рухів за 1 хв, причому вдих у двічі коротший за видих.Один дихальний рух відповідає приблизно чотирьом пульсовим ударам. Швидке дихання (тахіпное) виникає під час важкої фізичної праці, нервового збудження, високої температури зовнішнього середовища, гарячки, у разі захворювань органівдихання, хвороб серця, нирок, мозку, інфекційних захворювань.Нерідко одночасно з порушеннями частоти дихання змінюється його глибина. Поверхневе дихання простежують під час пневмоній, плевритів, внаслідок травм грудної клітки. Глибоке дихання виникає під час фізичної роботи, емоційного збудження,діабетичної коми, уремії.

У здорової людини ритм дихання правильний і порушується він у разі патології дихальної системи.

Розлад частоти, глибини та ритму дихання простежують у разі задишки, яка іноді супроводжується відчуттям нестачі повітря та утрудненим диханням. Різко виражену задишку називають ядухою. Якщо ядуха має характер нападу, вона називається астмою.

2. Бронхоспазм

Бронхоспазм – це звуження просвіту дрібних бронхів і бронхіол, яке може виникнути у разі бронхіальної астми як прояв гострої алергії, як ускладнення внаслідок вживання деяких

лікарських препаратів, в разі ураження органів дихання токсичними речовинами. Бронхоспазм може бути частковим (парціальним) і повним (тотальним). Під час парціального бронхоспазму зберігаються ділянки легеневої тканини, що функціонують нормально. Ознаками його є утруднене дихання з подовженим видихом, напруження м’язів шиї, грудної клітки і живота, синюшність шкіри, хрипи в легенях, які чути на відстані. Під час тотального бронхоспазму дихання майже немає.

3. Ларингоспазм

Ларингоспазм – спричиняють захворювання гортані (запалення, пухлини), травми, сторонні тіла, подразнення гортані.На тлі гострого респіраторного захворювання (ГРЗ) може виникнути набряк гортані – несправжній круп (переважно у дітей раннього віку, але простежується і в дорослих). Починається він з болю в горлі, загального нездужання, головного болю, нежитю,підвищення температури тіла, кашлю (гавкаючого, нападоподібного характеру), наростає ядуха, синюшність слизових оболонок,втягнення міжреберних і надключичних проміжків під час вдиху.

Вже за перших симптомів необхідно вжити заходів невідкладної допомоги: дати доступ свіжого повітря, скропити обличчя і груди холодною водою, дати тепле лужне пиття (наприклад, молоко з содою), застосувати гірчичники, грілки до ніг, зігрівальний компрес на шию, гарячі ванни для ніг, витягти язик. Увести внутрішньом’язово 1%-ий розчин димедролу або 24%-ий розчин еуфіліну чи 2%-ий розчин но-шпи.У разі справжнього крупу, що виникає на тлі дифтерії,необхідна екстрена госпіталізація.