Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Навч-метод. посібник для атестації студентів 6курсу.docx
Скачиваний:
111
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
390.04 Кб
Скачать

Модуль №5

ПЕДІАТРІЯ

(спеціальність «Лікувальна справа» 7.120101)

Всього годин/кредитів – 180/6 (практичних занять 120, СРС - 60)

Змістовий модуль 5.1

«ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ОРГАНІВ ДИХАННЯ У ДІТЕЙ.

НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА ПРИ ОСНОВНИХ НЕВІДКЛАДНИХ СТАНАХ»

(27 годин/0,9 кредитів: практичних занять 18 годин, СРС – 9 годин)

Конкретні цілі

Студенти повинні вміти:

  • Проводити опитування та фізикальне обстеження хворих із основними симптомами і синдромами з патологією дихальної системи.

  • Ставити попередній діагноз основних захворювань органів дихання у дітей та виявляти їх ускладнення.

  • Проводити диференційний діагноз основних симптомів і синдромів у дітей з патологією дихальної системи.

  • Складати план обстеження хворих і обґрунтовувати призначення кожного неінвазивного та інвазивного методу діагностики, що застосовують у пацієнтів з захворюваннями органів дихання.

  • Оцінювати результати основних інструментальних і лабораторних методів діагностики при патології дихальної системи у дітей.

  • Обґрунтовувати та формулювати клінічний діагноз основних захворювань органів дихання у дітей.

  • Визначати прогноз хворих із основними захворюваннями органів дихання.

  • Призначати немедикаментозне та медикаментозне лікування, проводити немедикаментозну і медикаментозну первинну і вторинну профілактику при основних захворюваннях дихальної системи у дітей.

  • Демонструвати володіння морально-деонтологічними принципами медичного фахівця та принципами фахової субординації.

ТЕМА №1. Диференційна діагностика синдрому кашлю у дітей. Диференційна діагностика синдрому задишки. Пневмонії у дітей. Ускладнення пневмонії. Невідкладна допомога при гострій дихальній недостатності у дітей.

Синдром кашлю, основні клінічні прояви, причини. Провідні клінічні симптоми та синдроми бронхітів. Клінічні варіанти перебігу, ускладнення. Дані лабораторних та інструментальних досліджень при різних клінічних варіантах перебігу гострого та рецидивуючого бронхіту та їх ускладненнях. Диференційна діагностика з пневмонією. Встановлення попереднього діагнозу. Принципи терапії. Профілактика.

Синдром задишки, основні клінічні прояви, причини. Провідні клінічні симптоми та синдроми при різних клінічних варіантах та ускладненнях пневмонії у дітей. Дані лабораторних та інструментальних досліджень при різних клінічних варіантах пневмонії та її ускладненнях. Диференційна діагностика пневмонії, бронхіту і бронхіоліту у дітей. Встановлення попереднього діагнозу. Тактика ведення хворого при різних клінічних варіантах перебігу пневмонії та її ускладненнях. Профілактика пневмонії та її ускладнень у дітей. Невідкладна допомога при гострій дихальній недостатності в залежності від причини виникнення та ступеня тяжкості.

ТЕМА №2. Диференційна діагностика синдрому бронхіальної обструкції у дітей. Бронхіальна астма. Невідкладна допомога при астматичному статусі.

Бронхообструктивний синдром, клінічні прояви, генез. Провідні клінічні симптоми та синдроми при бронхіальній астмі. Особливості перебігу бронхіальної астми у дітей в залежності від ступеню тяжкості та рівня контролю. Дані лабораторних та інструментальних досліджень при бронхіальній астмі. Диференційна діагностика бронхіальної астми та синдрому бронхіальної обструкції. Встановлення попереднього діагнозу. Тактика ведення хворого при різних клінічних варіантах перебігу бронхообструктивного синдрому та його ускладненнях у дітей. Надання невідкладної допомоги при приступі задишки та астматичному статусі. Профілактика бронхіальної астми, бронхообструктивного синдрому.

ТЕМА №3. Диференційна діагностика синдрому ціанозу. Спадкові, природжені та хронічні захворювання бронхолегеневої системи у дітей.

Синдроми ціанозу та хронічного кашлю, клінічні прояви, причини. Провідні клінічні симптоми та синдроми при хронічному бронхіті, бронхоектатичній хворобі, спадкових та вроджених захворюваннях бронхолегеневої системи (муковісцидозі, ідіопатичному гемосидерозі легень, первинній циліарній дискінезії, синдромі Вільмса-Кемпбелла, бронхомаляції, аплазії і гіпоплазії легень, дефіциті α1–антитрипсину, синдромі Картагенера) у дітей. Дані лабораторних та інструментальних досліджень при хронічному бронхіті, бронхоектатичній хворобі, спадкових та вроджених захворюваннях бронхолегеневої системи. Значення бронхоскопічного та бронхологічного методів дослідження. Диференційна діагностика. Тактика ведення хворого при хронічних, спадкових та вроджених захворюваннях бронхолегеневої системи. Показання та протипоказання до хірургічного лікування. Профілактика хронічних спадкових та вроджених захворюваннях бронхолегеневої системи у дітей.