Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IM_posibnyk_text_nov.doc
Скачиваний:
92
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.45 Mб
Скачать

5. Курс лекцій з дисципліни

«ІННОВАЦІЙНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ»

ТЕМА 1

ІННОВАЦІЇ Й ОРГАНІЗАЦІЙНІ СТРУКТУРИ ІННОВАЦІЙНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

    1. Сутність, зміст і функції інновацій.

    2. Класифікація інновацій.

    3. Інновації як об’єкт менеджменту. Функції та завдання інноваційного менеджменту.

    4. Еволюція інноваційної теорії.

    5. Основні поняття інноваційного менеджменту.

    1. Сутність, зміст і функції інновацій

У світовій економічній літературі “інновація” інтерпретується як перетворення потенційного науково-технічного прогресу в реальний, який втілюється в нових продуктах і технологіях.

Термін “інновація” почали активно використовувати в перехідній економіці України як самостійно, так і для визначення ряду споріднених понять: “інноваційна діяльність”, “інноваційний процес”, “інноваційне рішення” тощо.

Термін “інновація” як нову економічну категорію ввів в науковий обіг австрійський (пізніше американський) вчений Йозеф Алоіз Шумпетер (1883-1950) у своїй роботі “Теорія економічного розвитку”.

Й.А. Шумпетер виділяв п’ять змін у розвитку:

  1. використання нової техніки, нових технологічних процесів або нового ринкового забезпечення виробництва;

  2. впровадження продукції з новими властивостями;

  3. використання нової сировини;

  4. зміни в організації виробництва і його матеріально-технічному забезпеченні;

  5. поява нових ринків збуту.

Innovation (англ.) утворено з двох слів – латинського “новація” (новизна) і англійського префікса in, що означає “в”, “введення”.

Методологія системного опису інновацій в умовах ринкової економіки базується на міжнародних стандартах. Для координації робіт із збирання, опрацьовування й аналізу інформації про науку та інновації в рамках Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) була організована Група національних експертів за показниками науки і техніки, яка розробила основні поняття, що відносяться до наукових досліджень і розроблень, їх склад і границі – "Рекомендації Фраскаті” (“Пропонована стандартна практика для обстеження й експериментальних розроблень”. Документ прийнято 1993 р. в італійському місті Фраскаті. Методика збирання даних про технологічні інновації базується на “Рекомендаціях Осло” (прийняті в Осло 1992 р.).

Інновація кінцевий результат інноваційної діяльності, що отримав втілення у вигляді нового або вдосконаленого продукту, впровадженого на ринку, нового чи вдосконаленого технологічного процесу, який використовують у практичній діяльності, або в новому підході до соціальних послуг.

Необхідно розмежовувати поняття “новація” та “інновація”.

Новаціяоформлений результат фундаментальних, прикладних досліджень, розроблень або експериментальних робіт у будь-якій сфері діяльності з підвищення її ефективності. Новації можна оформляти у вигляді відкриттів; винаходів; патентів; товарних знаків; раціоналізаторських пропозицій; документації на новий або вдосконалений продукт; технологію; управлінський або виробничий процес; організаційної, виробничої або іншої структури; ноу-хау; понять; наукових підходів або принципів; документів (стандартів, рекомендацій, методик, інструкцій).

Інновація (нововведення) – кінцевий результат упровадження новації.

Функції інновації відображають її призначення в економічній системі держави, у господарському процесі.

Існує три функції інновації:

  • відтворююча;

  • інвестиційна;

  • стимулююча.

Відтворююча функція – отримання прибутку від інновації й використання його як джерела фінансових ресурсів.

Інвестиційна функція – використання прибутку від інновації для фінансування інвестування за різними напрямками.

Стимулююча функція – отримання прибутку підприємцем за рахунок реалізації інновації служить стимулом до нових інновацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]