Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические и лабораторные работы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
9.92 Mб
Скачать

Малюнок 8

  1. Командою Параметры | Установки відкрийте вікно налагодження параметрів архіватора WinRAR і самостійно вивчіть та встановіть потрібні параметри, керуючись вбудованою довідковою системою.

    1. За вказівками викладача завантажте на виконання антивірусне прикладення Dr.Web (малюнок 9). Негайно після запуску програма проводить антивірусне сканування оперативної пам'яті і файлів автозавантаження Windows. Сканування решти об'єктів файлової системи проводиться по запиту користувача. Файлова система представлена в центральній частині вікна у вигляді ієрархічного дерева. При необхідності, його можна розгорнути до каталогів будь-якого рівня.

Малюнок 9 Малюнок 10

    1. Оберіть в ієрархічному списку потрібні об'єкти (на малюнку 10 зображено ситуацію, коли для сканування обрано весь логічний диск C: і один з файлів на дискеті. Для того, щоб приступити до сканування обраних об'єктів, натисніть на кнопку головного вікна.

За умовчанням, разом з обраними об'єктами перевіряються підкаталоги всіх обраних каталогів і логічних дисків, а також завантажувальні сектори всіх логічних дисків, на яких обрано хоча б один каталог або файл, а також головні завантажувальні сектори відповідних фізичних дисків.

За умовчанням, програма визначає серед обраних файлів ті, які можуть бути носіями вірусів по своїй внутрішній структурі (розширення імені файлу при цьому до уваги не приймається), і проводить їх антивірусне сканування, використовуючи як вірусні бази, так і евристичний аналізатор (алгоритм, що дозволяє з великою вірогідністю виявляти невідомі програмі віруси на основі загальних принципів їх створення). Виконувані файли, упаковані спеціальними пакувальниками, при перевірці розпаковуються, перевіряються файли в архівах всіх основних поширених типів (Zip, Arj, Lha, Rar та ін.), файлових контейнерах (Powerpoint, RTF і інших), а також файли у складі листів в поштових скриньках поштових програм.

У разі виявлення відомого вірусу або при підозрі на зараженість об'єкту вірусом програма, за умовчанням інформує користувача про це в спеціальному полі звіту, що породжується в нижній частині головного вікна (малюнок 11).

Малюнок 11

За умовчанням, програма лише інформує користувача про всі заражені і підозрілі об'єкти. Ви можете використовувати програму для того, щоб спробувати відновити функціональність зараженого об'єкту (вилікувати його), а при неможливості - для ліквідації витікаючої від нього загрози.

3. Для цього клацніть по рядку з потрібним об'єктом в таблиці виявлених інфекцій правою клавішею миші. У контекстному меню, що відкрилося (малюнок 12), оберіть потрібну дію.

Якщо обрано варіант Вылечить, то необхідно також вибрати дію, яка буде зроблено у разі неможливості лікування.

Для підозрілих об'єктів лікування неможливе. Для файлів в архівах, контейнерах або у складі листів ніякі дії не неможливі.