Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практические и лабораторные работы.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
9.92 Mб
Скачать

Малюнок 2

  1. Такимо ж чином створіть заготівки таблиць ВІДДІЛОК і ПОСАДА.

  2. Виконайте команду Работа с базами данных | Схема данных.

  3. Перетягніть створені таблиці з вікна Область переходов у вікно Схема данных.

  4. Командою Конструктор таблиц таблиці СПІВРОБІТНИК змініть режим перегляду на режим створення/редагування схеми таблиці.

  5. Задайте поля таблиці СПІВРОБІТНИК та їх властивості (малюнок 3).

Малюнок 3

  1. Такимо ж чином задайте поля таблиць ВІДДІЛОК і ПОСАДА та їх властивос­ті (малюноки 4…5).

  2. Зв’яжіть таблицю СПІВРОБІТНИК з таблицями ВІДДІЛОК і ПОСАДА реляційними відношеннямию Для цього оберіть мішею поле Код посади таблиці СПІВРОБІТ­НИК и перетягніть його на одноіменне поле таблиці ПОСАДА. Оберіть мішею поле Код відділку таблиці СПІВРОБІТ­НИК и перетягніть його на одноіменне поле таб­лиці ВІДДІЛОК. Це призведе до появи зв'язків типу «багато – до одного» (малюнок 6). Схему БД створено.

Заповнення БД даними

Далі треба заповнити таблиці даними. Для цього треба виконати наступні дії.

  1. У вікні Область переходов оберіть таблицю ВІДДІЛОК. У вікні праворуч буде зображено поточні записи таблиці. Заповніть таблицю відповідними записами (малюнок 7).

  2. Такимо ж чином заповніть записами таблиці ПОСАДА і СПІВРОБІТ­НИК (малюнки 8…9).

Робота з індексами

З метою прискорення пошуку і сортування даних СКБД використовує індекси, які забезпечують швидкий доступ до даних таблиці БД на основі значень одного або декількох стовпців. Індекс створюється у спеціальному діалоговому вікні. Для цього необхідно:

  • відкрити таблицю БД в режимі Конструктор;

  • на вкладинці Конструктор панелі інструментів натиснути кнопку ;

  • у першому порожньому рядку поля Индекс ввести ім'я індексу;

Малюнок 4

Малюнок 5

Малюнок 6

Малюнок 7

Малюнок 8

Малюнок 9

  • У полі Имя поля натиснути на стрілку і обрати перше поле, для якого необхідно створити індекс;

  • У наступному рядку поля Имя поля вказати друге індексоване поле. (для даного рядка поле Индекс повинно залишатися порожнім) і повторювати цю операцію для всіх полів, які необхідно включити до індексу.

Малюнок 10

Відображення взаємозв'язаних таблиць

В Access є можливість відображення декількох зв'язаних таблиць у вікні головної таблиці. Розглянемо можливості відображення на прикладі взаємозв'язаних таблиць ВІДДІЛОК и СПІВРОБІТНИК. На малюнку 11 в режимі Таблиця представлена таблиця ВІДДІЛОК, у якої поміж областю виділення і першим стовпцем є стовпець із зображенням сим­волу (+) для кожного запису.

Малюнок 11

Якщо клацнути по ньому лівою кнопкою миші, відкриється перетин таблиці СПІВРОБІТНИК, що містить тільки ті записи, які пов'язані із записом в таблиці ВІДДІЛОК. Символ (+) при цьому міняється на (-).

Навігація по таблиці

Для переміщення по записах використовуйте кнопки, розташовані на нижній межі вікна таблиці (малюнок 12).

Малюнок 12

У нижній частині вікна таблиці розташовано поле номера запису, в якому відображується номер поточного запису. Для переходу на запис з відомим номером можна ввести номер в поле номера запису і натиснути клавішу Enter. Пошук конкретного запису можна також здійснити за допомогою смуг прокрутки.

Операції с записами таблиці

Існують три операції із записом таблиці БД: додавання, зміна і видалення.

Додайте в таблицю новий запис. Для цього необхідно виконати команду Создать запись контекстного меню поля таблиці або команду Главная | Записи | Создать панелі інструментів, а потім ввести дані в поля нового запису. Для створення нового запису можна також перемістити покажчик на запис, відмічений в області виділення, зірочкою.

Для зміни існуючого запису встановіть покажчик миші на поле, дані в якому необхідно змінити, введіть нові дані і натисніть клавішу Таb для переходу на наступне поле. Остаточно дані будуть змінені тільки після переходу на будь-який інший запис. До тих пір, поки робота виконується з одним записом, всі зміни даних можна відмінити клавішею Esc.

Для виділення записів треба клацнути лівою кнопкою миші в області виділення першого запису і, утримуючи кнопку, пересунути покажчик миші на останній запис, що виділяється, а потім відпустити кнопку миші. Аналогічно виділяються стовпці таблиці, тільки клацати мишею потрібно по області заголовка стовпця.

Виділені записи спробуйте копіювати і переміщати через буфер обміну.

Іноді при видаленні даних потрібно видалити і пов'язані з ними дані з інших таблиць БД. Якщо при визначенні зв'язку між таблицями був встановлений прапорець каскадное удаление связанніх записей, то це видалення виконується автоматично, інакше Access не дозволить видалити дані в головній таблиці, якщо для них існують зв'язані записи в підлеглій таблиці. Спробуйте вказаними чином видалити записи таблиці ВІДДІЛОК.

Перевірка коректності даних

Access може здійснювати перевірку даних, що вводяться в поле таблиці, для чого треба ввести в поле умову на значення.

Так, наприклад, поле Ставка таблиці СПІРОБІТНИК визначає частину посадового окладу, яку отримує співробітник і може приймати значення з напівсегменту (0,1]. Для завдання цієї умови на значення поля необхідно:

    • відкрити таблицю СПІРОБІТНИК в режимі Конструктор;

    • обрати потрібне поле Ставка;

    • відкрити на панелі властивостей поля вкладку Общие, обрати властивість Условие на значение, а потім ввести необхідну умову (малюнок 13).

Пошук і заміна даних в полі

Для пошуку даних в абиякому полі таблиці БД потрібно:

    • виділити стовпець (досить помістити курсор в будь-яке поле цього стовпця);

    • виконати команду Найти контекстного меню; з'явиться діалогове вікно Поиск и замена (малюнок 14).

  • ввести значення, яке потрібно знайти, в полі Образец. Якщо точне значення невідоме, можна використовувати підстановлювальні знаки * і ?.

Решту параметрів в цьому вікні можна змінити або залишити так, як вони встановлені за умовчанням.

Щоб виконати не тільки пошук, але і заміну даних в полі, необхідно в тому ж діалоговому вікні розкрити вкладку Замена і в полі Заменить на вказати значення, на яке потрібно замінити шукане значення. Після цього слід натиснути кнопку Заменить або Заменить все.