Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бд шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

44. Особливості бюджетування українських підприємств

Загальний стан вітчизняних господарських суб’єктів свідчить про низьку платоспроможність підприємств, відсутність заходів з фінансового оздоровлення та неможливість забезпечення ефективного розвитку підприємницької діяльності.

Одним з елементів управлінського обліку, який зараз усе частіше впроваджується в роботу вітчизняних підприємств, є бюджетування.

Запозичені із західної теорії і практики та адаптовані до умов функціонування українських суб’єктів господарювання методики бюджетування не відповідають деяким вимогам, зокрема щодо підвищення ефективності діяльності підприємств. Тобто запропоновані бюджети не націлюють персонал підприємства на економне використання ресурсів та здійснення витрат.

головною стратегічною задачею підприємства є розвиток і диверсифікація саме операційної, виробничої діяльності. Ця обставина може передбачати, що в деяких періодах не буде відбуватися максимізація кінцевих фінансових результатів, а діяльність підприємства і цільова функція бюджетування тому має бути спрямована на забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів у виробничому процесі і подальше її зростання. Тобто, прибуток на вітчизняних підприємствах потрібен отримуватися не будь-якою ціною, а з мінімальними коштами, вкладеними у основні засоби та обігові кошти, з мінімальною чисельністю виробничо-промислового персоналу та з мінімальними поточними витратами в кожній гривні прибутку.

Таким чином роль бюджетування в діяльності підприємства насамперед полягає в тому, що воно сприяє росту ефективності використання ресурсів та витрат. Це твердження, цей напрямок, ця задача бюджетування є першочерговою перш за все для наших підприємств, оскільки ефективність їх діяльності, використання ресурсі та витрат знаходиться на дуже низькому рівні.

роль бюджетування в діяльності вітчизняних підприємств полягає перш за все у визначенні як, де і коли необхідно використовувати ресурси, щоб забезпечити зростання ефективності діяльності підприємства. Це і буде головною ідеологічною установкою подальшого дослідження питань методичного та організаційного забезпечення процесу проведення бюджетування діяльності підприємства.

Не існує критерію, який би був спроможний оцінити чи спрямований розроблений бюджет на прибуткову та ефективну діяльність підприємства. Вважається, що профіцитний бюджет є успішним. Але необхідно визначити не тільки на скільки доходи перевищують витрати, а чим оправдане це перевищування і наскільки наступний бюджет є більш ефективним ніж попередній, на скільки запропоновані заходи підвищують ефективність використання ресурсів та витрат підприємства.

Таким чином, необхідно ввести у практику бюджетування критерій, який би давав змогу оцінити спроможність бюджету підвищувати ефективність виробництва перш ніж він почне працювати.

Також необхідно запропонувати таку організацію бюджетного процесу, щоб бюджети складались одночасно по кожному структурному підрозділу, якомога частіше за часом, за максимально розширеною номенклатурою ресурсів, витрат, та контроль за дотримуванням бюджету було покладено не тільки на бюджетний комітет підприємства, а і на безпосередньо тих робітників, які виконують цей бюджет.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]