Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бд шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

35. Види і зміст фінансових планів

Графік беззбитковості показує вплив на прибуток обсягу виробництва і собівартості реалізованої продукції (у розбивці на умовно змінні й умовно постійні витрати). За допомогою такого графіка можна знайти точку беззбитковості, тобто такий обсяг виробництва, за якого загальна виручка від реалізації (при заданому рівні цін, покриває усі витрати, а прибуток дорівнює нулю). При проходженні підприємством точки беззбитковості (критичної точки в результаті зростання обсягу виробництва буде, нарешті отриманий прибуток).

(баланс) план доходів і витрат, чи план надходження і витрат фінансових ресурсів. Склад показників такого балансу визначається джерелами надходження засобів і планових витрат на здійснення господарської діяльності. До балансу додають розрахунки кінцевих фінансових показників: прибутку, амортизаційних відрахувань, коштів, направлених на споживання і нагромадження тощо. Показники балансу дозволяють визначити склад витрат і джерел їхнього покриття в рамках планового періоду (кварталу, року).

В інвестиційному плані (бюджеті) відображають загальний обсяг реальних інвестицій (капіталовкладень), напрямки їхніх витрат і джерел фінансування.

       План розподілу прибутку – це традиційний розрахунок загального (валового) і чистого прибутку. Частину необхідної роботи виконують уже при прогнозуванні обсягу продажів, побудові графіка беззбитковості, де також необхідно розрахувати виручку від реалізації продукції, її повну собівартість і очікуваний прибуток.

Основним документом по управлінню поточним грошовим оборотом підприємства є платіжний баланс (календар). Його використовують для оперативного контролю за поточною платоспроможністю і кредитоспроможністю підприємства. Платіжний баланс розробляють за всіма статтями грошових надходжень і витрат, що проходять через поточні і позичкові рахунки підприємства.

       Касовий план (заявка) – план обороту наявних коштів підприємства, що характеризує надходження і виплати коштів через касу. Своєчасна виплата готівки виражає грошові відносини підприємства з його персоналом. Належна постановка касового обліку і планування на кожному підприємстві сприяє стабілізації грошового обороту в країні. Оперативний контроль за виконанням касового плану покладений на фінансову службу і бухгалтерію підприємства.

       Кредитний план – план одержання і погашення позичок банків (включаючи сплату відсотків за кредит).

При розробці валютного плану доцільно дотримуватись принципів валютної самоокупності і самофінансування.

На відміну від платіжного балансу (календаря), у прогнозі про рух грошових коштів на плановий період, наприклад, квартал відображають їх за видами діяльності.

Як правило, розрізняють три види господарських операцій і відповідно пов'язаних з ними грошових потоків: операційна діяльність; інвестиційна; фінансова.

У плані грошових потоків усі надходження коштів і їх витрати відображають у періоди часу, що відповідають передбачуваним датам здійснення платежів, з урахуванням часу затримки оплати реалізованої продукції, оплати сировини, що поставляється та матеріалів, а також умов формування запасів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]