Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бд шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

27. Формування бюджетної системи на підприємстві

Бюджетну систему на підприємстві розробляють за такими етапами:

  • розробка структури бюджетних статей;

  • визначення переліку бюджетів, що складаються;

  • розробка схеми послідовності формування функціональних бюджетів;

  • визначення відповідальних за складання і виконання бюджетів.

       Результатом розробки бюджетної структури для підприємства є ”Положення про бюджети” регламентуючі бюджети, що складають, і відповідальність за планування, і виконання бюджетів по кожній статті.

Формування статті руху грошових коштів, для ведення управлінського обліку

       Керуючи своїми коштами, підприємство визначає, по яких статтях воно буде планувати і вести облік виплат і надходжень.

Нижче приведено зразкове угруповання статей руху грошових коштів:

  • Операційна діяльність – група містить у собі статті руху грошових коштів компанії, що забезпечують поточну діяльність.

  • Фінансова діяльність – статті, що впливають на власний капітал і позикові засоби компанії (емісія акцій, позики, кредити й ін.)

  • Інвестиційна діяльність – у цю групу включаються статті, зв'язані з придбанням і продажем основних засобів і нематеріальних активів.

       Відсотки по кредитах можуть відноситись як до основної, так і до фінансової діяльності. З цього приводу рекомендації різні і єдиної думки не існує.

       Для компаній-холдингів додається група Корпоративне фінансування, де відбивають перелив коштів між підприємствами групи. Приклад структури статей руху грошових коштів.

       Кожна група статей включає статті надходжень і виплат. Розглянемо надходження та виплати по операційній діяльності.

       Надходження від операційної діяльності. Виділяють такі принципи класифікації надходжень: по товарних групах, по ринкових сегментах, за технологією виробництва. Можливі різні комбінації цих ознак. Вибір конкретного виду залежить від профілю діяльності підприємства.

       Виплати по операційній діяльності. Необхідно визначити, які результати будуть необхідні для повнішого аналізу грошових потоків і в такий спосіб проводити угруповання статей.

       Надходження / виплати по інвестиційній діяльності. До інвестиційної діяльності відносяться надходження і виплати власних засобів підприємства, пов'язані зі здійсненням інвестицій (закупівля і продаж основних засобів і нематеріальних активів).

       Залежно від особливостей діяльності підприємства перелік статей може змінюватись. Надходження / виплати по фінансовій діяльності. До фінансової діяльності відносяться різні операції, пов'язані з кредитом у загальному значенні цього слова. Це власне банківські кредити, позики, аванси видані й отримані.

       Корпоративне фінансування. Призначено для відображення грошових потоків між підприємствами групи. Використовують на великих підприємствах.

       Визначення (формування) функціональних бюджетів Після формування переліку статей необхідно розробити структуру бюджетів, що складаються на підприємстві.

       По цих функціях можуть бути складені наступні бюджети. На основі функції постачання виникає бюджет закупівель. Виробнича функція може відбивати в бюджеті виробництва (випуску продукції), бюджеті потреб виробництва, бюджеті виробничих витрат. Функція збуту буде представлена бюджетом комерційних витрат. Функція управління враховується бюджетом адміністративних витрат.

      У будь-якому випадку бюджетна структура кожного підприємства має свої особливості, що залежать від специфіки бізнесу. Наприклад, можуть складатися окремі види бюджетів по закупівлях сировини, матеріалів, інструментів через їхню дефіцитність, високої вартості, особливих умов постачання тощо. Наприклад, у промисловості, що обробляє каміння, велике значення має алмазний інструмент. Випускається він на обмеженому колі підприємств і досить дорогий. Тому доцільно виділити окремо бюджет закупівель алмазного інструмента.

       Отже розробка складу бюджетів залежить від виду діяльності та специфіки діяльності підприємств

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]