Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бд шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

40. Бюджет матеріальних витрат

       Цей бюджет складають відділи постачання й економічний відразу після розробки виробничої програми для визначення потреби підприємства в сировині і матеріалах.

       Планові витрати розраховують в натуральних та вартісних показниках на основі виробничої програми та норм витрат основних та допоміжних матеріалів на виробництво одиниці продукції кожного найменування. При складанні бюджету враховують залишки запасів на складах підприємства на начало та кінець бюджетного періоду.

При складанні цього бюджету враховують, що:

*усі витрати поділяють на прямі і непрямі. До прямих витрат відносять сировину та матеріали, заробітну плату основного виробничого персоналу, більшу частину загальноцехових витрат; *прямі витрати – це витрати на сировину і матеріали, які зростають прямопропорційно зростанню обсягу виробництва; *бюджет прямих витрат на сировину і матеріали формують на основі виробничого бюджету і бюджету продаж; *бюджет прямих витрат показує, яка кількість сировини і матеріалів потрібна для виробництва і скільки їх буде закуплено; *обсяг закупівлі сировини і матеріалів залежить від очікуваного обсягу їх використання, а також від планового рівня запасів.

       Бюджет прямих витрат на матеріали показує потребу в матеріальних ресурсах, що задовольняють шляхом закупівель. Обсяг закупівель залежить від передбачуваного використання матеріальних ресурсів, а також від рівня запасів. Обсяг закупівель визначають за такою формулою:

Обсяг закупівель = Запаси на початок розрахункового періоду +

+ Обсяг споживання – Запаси на кінець розрахункового періоду (8.1)

       Дані про запаси сировини і матеріалів автоматично надходять з бюджету виробництва і бюджету запасів на майбутній квартал.

41. Бюджет погашення кредитів

42. Бюджет податкових платежів

       З усіх бюджетів, пов'язаних із грошовими потоками, бюджет податкових платежів є пріоритетним. Він характеризує взаємини підприємства з державою. У випадку виникнення касового розриву по розрахунках з постачальниками матеріальних цінностей і інших партнерів можна порушувати питання про відстрочку платежів. У взаєминах з державою (в особі податкових органів) це зробити практично неможливо, тому що за діючим податковим законодавством дуже складно одержати податковий кредит чи відстрочку по сплаті податків. З огляду на приведені доводи, зрозуміло, чому так важливо правильно запланувати податкові платежі. З одного боку, при плануванні коштів менше необхідного обсягу існує реальна погроза фінансової стабільності підприємства (зростає ймовірність його банкрутства в найближчому майбутньому). З іншого боку, зайве резервування коштів для виплати податків буде означати неефективне їхнє використання (недоодержання доходу по них).

       Податковий бюджет розробляє бухгалтерія разом з фінансовим відділом, оскільки ці служби мають усю необхідну інформацію і фахівцями.

43. Структура консолідованого (зведеного) бюджету підприємства.

Зведений бюджет промислової компанії складається із трьох бюджетів першого рівня - операційного,інвестиційного й фінансового.Часто у вітчизняній літературі фінансовий бюджет визначають ще як "бюджет руху грошових коштів" або "грошовий бюджет". Це не зовсім коректно, тому що метою складання фінансового бюджету є не тільки планування грошових надходжень і витрат підприємства, але й, ширше, всіх оборотних коштів і короткострокових зобов'язань як основних факторів, що визначають поточну платоспроможність компанії.

Операційний бюджет фокусується на моделюванні майбутніх витрат і доходів від поточних операцій за бюджетний період. Отже, об'єктом розгляду операційного бюджету, є фінансовий цикл підприємства.

Інвестиційний бюджет розглядає питання відновлення й вибуття капітальних активів (основних засобів і вкладень, довгострокових фінансових вкладень), що становить основу інвестиційного циклу.

Мета фінансового бюджету - планування балансу грошових надходжень і витрат, а в більше широкому змісті - балансу оборотних коштів і поточних зобов'язань для підтримки фінансової стійкості підприємства протягом бюджетного періоду.

"Вихідними" результатами бюджетного процесу є планові форми зведеної фінансової звітності:

  • звіт про фінансові результати (прибутках і збитках) - "вихідна" форма операційного бюджету;

  • звіт про рух грошових коштів і звіт про зміну фінансового стану - "вихідні" форми фінансового бюджету;

  • звіт про інвестиції - "вихідна" форма інвестиційного бюджету;

  • баланс - інтегральна "вихідна" форма, що поєднує результати всіх трьох основних бюджетів, що становлять зведений бюджет підприємства.

Операційний бюджет складається з ряду бюджетів (або під- бюджетів) другого рівня:

  • бюджету продажів;

  • бюджету виробництва;

  • бюджету запасів готової продукції (товарних залишків);

  • бюджету постійних (загальногосподарських і загальних комерційних) витрат;

  • бюджету закупівель.

У свою чергу, деякі бюджети другого рівня складаються з бюджетів третього рівня, бюджети третього рівня можуть розпадатися на бюджети четвертого рівня й т.д., залежно від масштабів і різноманіття господарських операцій підприємства. Наприклад, бюджет виробничих витрат є бюджетом 3- го рівні й включається в бюджет виробництва, а бюджет прямих матеріальних витрат - бюджетом 4- го рівні, що входить до складу бюджету виробничих витрат. Таким чином, для зведеного бюджету промислового підприємства характерна багатоступінчаста ієрархічна структура.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]