Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бд шпори.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
425.47 Кб
Скачать

1. Бюджетування як інструмент управління розвитком роботи підприємств

Бюджетування є робочим інструментом, що включає в себе всі сторони діяльності підприємства: його виробничі, техніко-технологічні, маркетингові, фінансові, інноваційні, інвестиційні ті інші аспекти. Основними завданнями бюджетування є управління всіма сторонами діяльності підприємства, раціональний розподіл ресурсів та їх використання, контроль, оптимізація і управління грошовими потоками, координація дій між окремими підрозділами і відділами підприємства. І все це сприяє досягненню поставлених глобальних завдань перед підприємством.

Разом з тим, процес бюджетування базується на загальній концепції розвитку підприємства, більш детально розробляє економічний і фінансовий аспект стратегії і являє собою єдину систему взаємопов'язаних технічних,організаційних і економічних змін на визначений період часу. Бюджетування - це процес колективний, який дає змогу погодити діяльність підрозділів усередині підприємства і підпорядкувати її загальній стратегічній меті. Завдання бюджетного планування полягає в обґрунтуванні та розширенні річного плану господарської діяльності підприємства з метою усунення непередбачуваних змін, які виникають в процесі його діяльності, визначенні координації дій між окремими його ланками для уникнення прийняття неузгоджених рішень, підвищенні ефективності управлінського контролю щодо виключення неефективних чинників, а також, оцінки вкладеної праці, дій та прийнятих рішень керівництвом підприємства.

Підприємство самостійно обирає форму бюджету, але формується він на основі певної процедури, яка визначає процес бюджетування.

В процесі планування бюджету підприємства можна виділити ряд етапів: 1. підготовчий етап; 2. саме планування; 3. контроль виконання.

Кожне підприємство вирішує самостійно який з бюджетів йому приймати першочергово. Аналізуючи перспективи розвитку, насамперед, складають бюджет продажу, так як від обсягів продажу і вартості реалізації залежить майбутній обсяг виробництва, собівартість виробленої продукції, прибуток, ціни тощо.

3.Розроблення с-ми бюджетів на підприємстві

Бюджетну систему на підприємстві розробляють за такими етапами:

  • розробка структури бюджетних статей;

  • визначення переліку бюджетів, що складаються;

  • розробка схеми послідовності формування функціональних бюджетів;

  • визначення відповідальних за складання і виконання бюджетів.

       Результатом розробки бюджетної структури для підприємства є ”Положення про бюджети” регламентуючі бюджети, що складають, і відповідальність за планування, і виконання бюджетів по кожній статті.

Розробка структури бюджетних статей. Існує кілька методів ведення обліку:

  • з використанням бухгалтерського плану рахунків;

  • з використанням управлінського плану рахунків;

  • з використанням структури статей без плану рахунків.

Розробка складу бюджетів залежить від виду діяльності та специфіки діяльності підприємств.

Система бюджетів повинна бути зорієнтована на планування фінансових результатів, з одного боку, та ліквідності — з іншого. Оцінка майбутніх фінансових результатів (прибутків, збитків) здійснюється шляхом складання бюджету доходів і витрат за всіма видами звичайної діяльності підприємства, які очікуються в плановому періоді.  Система бюджетів повинна охоплювати всю базу фінансових розрахунків підприємства. Вона включає первинний бюджет, групу основних бюджетів та сукупність часткових бюджетів. У стандартному вигляді група основних бюджетів містить:план інвестицій;план фінансових результатів (прибутків і збитків);планування ліквідності (оперативний фінансовий бюджет);плановий баланс;план звіту про рух грошових коштів (Cash-flow).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]