Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
87
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
875.01 Кб
Скачать

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Фінансовий стан підприємства характеризується величиною, складом і структурою активів, власного капіталу і зобов'язань, відповідні співвідношення яких обумовлюють фінансову стійкість платоспроможність і ефективність використання економічного потенціалу підприємства.

Аналіз фінансового стану за звітний період починається з його загальної оцінки за даними балансу. А для того щоб проаналізувати весь фінансовий стан підприємства, необхідний етап, що передує проведенню аналізу, тобто зведення звітного балансу до такої форми, що, з одного боку, уможливлює об’єктивний аналіз, а з другого – є максимально зручною для проведення аналітичних розрахунків.

Аналіз балансу (ф. 1) починається з експрес-аналізу, метою якого є поточна і достатньо швидка оцінка фінансового стану і динаміки розвитку підприємства. Експрес-аналіз балансу проводиться в кілько етапів:

    1. підготовчий;

    2. попередній огляд бухгалтерської звітності;

    3. читання балансу.

Мета першого етапу – переконатися в тому, що баланс готовий до читання. Для цього проводиться проста розрахункова перевірка балансу за формальними ознаками і по суті. На цьому етапі треба перевірити правильність заповнення граф, наявність усіх необхідних форм і додатків, перевірити валюту балансу і всі проміжні підсумки, а також переконатися, чи відповідає складений баланс усім вимогам П(С)БО.

На другому етапі необхідно ознайомитися з Примітками до звіту, оцінити тенденції основних показників діяльності, можливу якісну модифікацію фінансового стану підприємства в майбутньому.

Основний етап в експрес-аналізі – третій, тобто читання балансу. Він передбачає попереднє загальне ознайомлення з результатами роботи підприємства і його фінансовим станом безпосередньо за бухгалтерським балансом, а також розрахунок коефіцієнтів, що характеризують фінансовий стан підприємства. Під час читання балансу з’ясовують:

- характер зміни підсумків балансу і його окремих розділів і статей;

- доцільність розміщення майна підприємства.

Читання та аналіз балансу починається з визначення зміни суми валюти балансу, а також побудови балансу в агрегатованому (ущільненому) вигляді, тобто побудови балансу по основних розділах і деяких важливих групах статей.

Огляд ключових категорій та термінів

Економічний показник – це кількісна і якісна характеристика явища або процесу.

Кількісні показники відображують розміри аналізованих показників і зміни в них (обсяг реалізації та ін.).

Якісні показники – істотні особливості і властивості окремих об’єктів, сторін і в цілому результатів фінансово-господарської діяльності підприємства (прибуток, собівартість та ін.).

Загальні показники характерні для всіх галузей економіки.

Специфічні – використовуються в окремих галузях.

Абсолютні показники – це вартісні, натуральні, трудові або умовні вимірники.

Відносні – це відношення одного показника до іншого (коефіцієнти, індекси, відсотки й ін.).

Первинні показники формуються безпосередньо за даними обліку, планової інформації.

Похідні – розраховуються на основі первинних.

Синтетичні (інтегральні) – дають узагальнену характеристику складених економічних явищ (прибуток, собівартість та ін.).

Система показників, яка використовується у фінансовому аналізі характеризує:

- джерела формування капіталу;

- склад загального, основного та оборотного капіталу;

- ефективність використання капіталу та його оборотність;

- ліквідність (платоспроможність), рух грошових потоків;

- фінансову стабільність (стійкість);

- фактори формування і зміни фінансового стану підприємства: прибуток, реалізацію, собівартість та ін.;

- індикатори (симптоми) нестабільності фінансового стану – збитки, прострочені позички і позики, дебіторська і кредиторська заборгованості, векселі та ін.

Горизонтальний аналіз характеризує зміни показників за звітний період.

Вертикальний – питому вагу показників у загальному підсумку (валюті) балансу підприємства.

Економічний потенціал підприємства визначається загальною величиною джерел фінансування (власний капітал і зобов’язання) і дорівнює вартості майна, що знаходиться у його розпорядженні (активи).

Активами є ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до отримання економічних вигод у майбутньому.

Зобов’язання – це заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Власний капітал – це частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Загальний аналіз економічного потенціалу ґрунтується на застосуванні методичних прийомів вертикального і горизонтального аналізу і спрямовується на оцінку динаміки активів, власного капіталу і зобов’язань за абсолютною величиною, складом і структурою.

Соседние файлы в папке Фінансовий аналіз Заоч. 2010