Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
87
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
875.01 Кб
Скачать

Іі група – показники платоспроможності позичальника

1. Коефіцієнт абсолютної ліквідності (Кал) є найбільш твердим критерієм ліквідності підприємства і показує, яка частина поточних зобов’язань може бути погашена негайно.

2. Коефіцієнт швидкої ліквідності (Кшл) (інші назви цього коефіцієнта – коефіцієнт «лакмусового папірця», проміжний коефіцієнт ліквідності або коефіцієнт термінової ліквідності) розраховується за формулою:

Даний коефіцієнт розраховується без обліку матеріальних запасів не тільки тому, що вони менш ліквідні, а тому, що кошти, які можна одержати в разі вимушеної реалізації виробничих запасів, можуть бути значно нижчими за витрати на їх закупівлю. В умовах ринкової економіки типовою є ситуація, коли при ліквідації підприємства одержують 40% і менше від облікової вартості запасів. Бажано, щоб цей коефіцієнт дорівнювава1,0 – 1,5. Однак в у мовах України достатнім вважається його значення 0,7 – 0,8.

3. Коефіцієнт загальної (поточної) ліквідності (Кпл) показує, на якому рівні наявні оборотні активи достатні для задоволення поточних зобов’язань. Якщо поточні активи перевищують за величиною поточні зобов’язання, підприємство може розглядатися як таке, що успішно функціонує.

Ііі група – показники фінансової стійкості

1. Коефіцієнт автономії Кавт. (або коефіцієнт фінансової незалежності, або коефіцієнт концентрації власного капіталу):

  1. Коефіцієнт фінансової залежності Кзал (або коефіцієнт концентрації позикового капіталу):

  1. Коефіцієнт фінансового ризику (Кф.р) (або фінансового левериджу) показує співвідношення позикових і власних засобів:

Розраховані фактичні коефіцієнти за звітний період порівнюють з нормою, з їхнім значенням за попередній період, з показниками аналітичних підприємств і тим самим виявляють фінансовий стан, слабкі і сильні сторони підприємства.

Іv група – показники надійності підприємства

1. Коефіцієнти структури довгострокових джерел фінансування.

Визначаючи значення даних показників, у розрахунках використовуються тільки довгострокові джерела засобів. У цю групу входять два взаємодоповнюючих показники: коефіцієнт довгострокового залучення позикових засобів (Кд.з.п.з) і коефіцієнт фінансової незалежності капіталізованих джерел (Кф.н.к.д):

де ВК - власний капітал;

ДЗ – довгострокові зобов’язання.

Сума цих показників дорівнює одиниці. Збільшення значення коефіцієнта Кд.з.п.з в динаміці є негативною тенденцією та означає, що з позиції довгострокової перспективи підприємство все більше залежить від зовнішніх інвесторів. У зарубіжній практиці поширена думка, що частка власного капіталу (ВК) у загальній сумі джерел довгострокового фінансування ф.н.к.д) має бути досить велика 0,6 (60%), тільки тоді рентабельність власного капіталу буде відповідати визнаним оптимальним значенням.

  1. Коефіцієнт забезпеченості по кредитах (Кз.к) (або коефіцієнт покриття відсотків):

де ФРЗД до О – фінансовий результат від звичайної діяльності до оподатковування;

ФВ – фінансові витрати (витрати на виплату відсотків за кредит).

За допомогою даного коефіцієнта оцінюється потенційна можливість підприємства погасити борг. Коефіцієнт показує ступінь захищеності кредиторів від несплати процентних платежів.

Зменшення значення коефіцієнта в динаміці свідчить про збільшення витрат підприємства на виплату відсотків за кредит.

Слід зазначити, що на величину наведених коефіцієнтів впливають багато факторів: галузева належність підприємства, принципи кредитування, структура джерел засобів, що склалася, репутація підприємства та ін.

Соседние файлы в папке Фінансовий аналіз Заоч. 2010