Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
87
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
875.01 Кб
Скачать

12. Тривалість операційного циклу (То.Ц).

Тривалість операційного циклу більше тривалості виробничого циклу на час обороту дебіторської заборгованості. Операційний цикл починається з моменту надходження матеріалів на склад і закінчується в момент одержання грошей від покупців за готову продукцію.

По цьому показнику визначають, скільки днів у середньому потрібно для виробництва, продажі й оплати продукції підприємства. Іншими словами, протягом якого періоду кошти зв'язані в запасах. Розраховується тривалість операційного циклу в такий спосіб:

То.ц = tоб.з + tоб.дз..

У більшості випадків підприємству необхідно прагнути до зменшення значення даного показника, тобто до скорочення тривалості операційного циклу.

13. Тривалість оборотності оборотного капіталу або тривалість фінансового циклу (Тф.Ц).

Фінансовий цикл починається з моменту оплати постачальникам даних матеріалів (погашення кредиторської заборгованості) і закінчується в момент одержання грошей від покупців продукції (погашення дебіторської заборгованості). Безсумнівно, зменшення тривалості фінансового циклу при збереженні балансу між рахунками кредиторів і дебіторів є позитивною характеристикою ефективності фінансового менеджменту на підприємстві, так як, підприємство має у своєму розпорядженні можливості зменшення періодів обороту запасів сировини й готової продукції.

Логіка розрахунку тривалості фінансового циклу зводиться до наступного: у відмінності від тривалості обороту дебіторської заборгованості, що повинна бути якнайменше, кожне підприємство зацікавлене в тім, щоб тривалість обороту кредиторської заборгованості була більше. Розглянуті вище положення дозволяють перейти до показника тривалості оборотності оборотного капіталу, що складається з наступних елементів:

Тф.ц = tоб.з + tоб.дз - tоб.кз .

Якщо значення даного показника позитивне, то підприємство відчуває потребу в коштах. Негативне значення показника тривалості обороту оборотного капіталу свідчить про те, що підприємство має в безкоштовному користуванні чужі гроші.

14. Крім розглянутих основних коефіцієнтів ділової активності, часто розраховують також коефіцієнт оборотності основних засобів та інших необоротних активів (або фондовіддачу) (kф).

Значення даного показника рівняється частці від розподілу обсягу реалізованої продукції на середньорічну вартість основних засобів:

.

Підвищення фондовіддачі, крім збільшення обсягу реалізованої продукції, може бути досягнуте як за рахунок щодо невисокої питомої ваги основних засобів, так і за рахунок їх більше високого технологічного рівня. Її величина сильно коливається залежно від особливостей галузі і її капіталоємності. Однак загальні закономірності тут такі: чим вище фондовіддача, тим нижче витрати. Низький рівень фондовіддачі свідчить або про недостатній рівень реалізації, або про занадто високий рівень вкладень у ці активи.

15. Коефіцієнт оборотності власного капіталу (kоб.Вк):

Цей коефіцієнт показує швидкість обороту власного капіталу, що для акціонерних товариств означає активність засобів, якими ризикують акціонери. Різке зростання коефіцієнта відображає підвищення рівня продажів, що має в значній мірі забезпечуватися кредитами і, отже, знижувати частку власників у загальному капіталі підприємства. Низький коефіцієнт свідчить про бездіяльність частини власних засобів.

Соседние файлы в папке Фінансовий аналіз Заоч. 2010