Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Yakist_produktsiyi_Zaoch_2012.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
337.92 Кб
Скачать

Тема 7. Сертифікація продукції і систем якості. Економіка якості

Загальні відомості про розвиток і сучасний стан сертифікації. Основні положення державної системи сертифікації УкрСЕПРО. Основні принципи та правила системи сертифікації УкрСЕПРО.

Вимоги до органів з сертифікації продукції і систем якості та порядок їх акредитації. Порядок проведення сертифікації продукції. Вимоги до випробувальних лабораторій та порядок їх акредитації. Атестація виробництва та вимоги до нормативних документів на продукцію, що сертифікується. Загальні правила, схеми та порядок проведення сертифікації. Порядок ввезення на митну територію України, продукції, що імпортується та підлягає в Україні обов’язків сертифікації. Порядок проведення робіт з сертифікації продукції іноземного виробництва.

Управління економікою якості. Управління витратами на якість. Сертифікація системи якості. Загальні відомості о сертифікації системи якості. Мета сертифікації системи якості. Органи про сертифікації системи якості. Процедури сертифікації системи якості. Аудит системи якості. Призначення та види аудита якості. Об’єкти аудита якості. Стандарти ІSO серії 10011.

Тема 8. Метрологічне забезпечення якості продукції

Класифікація промислової продукції і показників її якості. Рівень якості продукції і методи його визначення. Оцінка рівня якості продукції на етапах її розроблення, виготовлення і експлуатації або споживання. Кількісна оцінка показників якості продукції. Діяльність метрологічної служби України по забезпеченню якості продукції.

Модуль іі. Індивідуальне науково-дослідне завдання (індз)

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи

Самостійна робота студентів проводиться під керівництвом викладача. Вона є логічним продовженням аудиторних занять здійснюється завданням викладача, який інтегрує студентів і встановлює терміни їх виконання. Витрати часу на виконання самостійної роботи встановлюються навчальним планом і програмою дисципліни «Якість продукції». Режим і тривалість роботи над програмним матеріалом вибирає сам студент у залежності від своїх здібностей і конкретних умов, що вимагають від нього не тільки розумової праці, але й організаційної самостійності.

Метою самостійної роботи студентів над програмним матеріалом є: закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань, отриманих на лекції, формування загально трудових і професійних вмінь; розвиток самостійного мислення; формування умінь і навичок самостійної розумової праці.

Цілі самостійної позааудиторної роботи:

  1. Закріплення, поглиблення, розширення і систематизація знань, отриманих під час аудиторних занять; самостійне оволодіння новим учбовим матеріалом.

  2. Формування умінь і навичок самостійної розумово-освітньої праці.

  3. Розвиток сучасного економічного мислення, орієнтованого на поглиблене пізнання сутності й шляхів реорганізації життєдіяльності людини.

  4. Формування вольових рис характеру.

Види самостійної роботи в залежності від поставленої мети:

  1. Первинне оволодіння знаннями(засвоєння нового матеріалу) – читання підручника, першоджерела, додаткової літератури. Складання плану викладу, конспектування прочитаного. Виписка з тексту.

  2. Закріплення і систематизування знань – робота з конспектом лекцій, повторна робота над матеріалом підручника, першоджерела, додаткової літератури. Складання плану відповіді на спеціально підготовлені питання. Відповіді на контрольні питання. Підготовка відповідей на залік.

Зміст самостійної роботи пов’язаний із змістом і цілями учбової дисципліни «Якість продукції». Ця форма навчання поєднується з іншими формами організації учбового процесу, такими як лекції і семінарські заняття.

Якість засвоєння студентами учбового матеріалу, що виноситься на самостійну роботу студентів підлягає обов’язковому поточному (модульному) та підсумковому семестровому контролю на заліку.

Інструктивно-методичні вказівки до самостійної роботи

  1. Уважно прочитати конспект лекцій.

  2. докладно ознайомтеся з рекомендованими джерелами інформації, що подаються до кожної теми планів семінарських та практичних занять, а також з методичними порадами щодо виконання питань з самостійної роботи.

  3. Закцентуйте увагу на запропонованому матеріалі у відповідності з поставленими завданнями та відокремте головне.

  4. з’ясуйте, що означають нові термін і поняття, для чого потрібно буде попрацювати з економічним словником чи економічною енциклопедією.

  5. Дайте відповідь на контрольні запитання.

  6. Підготуйтеся до виступу на семінарському занятті або до участі у виконанні практичного завдання.