Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

2. Порядок внесення змін до облікових даних платників податків. Який порядок внесення змін до облікових даних платників податків (у тому числі у разі зміни керівника або головного бухгалтера)?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Відповідно до п. 66.1 ст. 66 Податкового кодексу підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є:

  • інформація органів державної реєстрації;

  • інформація банків та інших фінансових установ про відкриття (закриття) рахунків платників податків;

  • документально підтверджена інформація, що надається платниками податків;

  • інформація суб'єктів інформаційного обміну, уповноважених вчиняти будь-які реєстраційні дії стосовно платника податків;

  • рішення суду, що набрало законної сили;

  • дані перевірок платників податків.

Згідно з п. 66.2 ст. 66 Податкового кодексу внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом ДПС, який визначено розділом IX Порядку № 1588.

Відповідно до п. 1 ст. 19 Закону про держреєстрацію у разі якщо зміна відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, не пов'язана із змінами, що вносяться до установчих документів юридичної особи, або не підлягає державній реєстрації, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), подає (надсилає поштовим відправленням з описом вкладення) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи юридичної особи заповнену реєстраційну картку про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР.

Якщо зміни до відомостей про юридичну особу, які містяться в ЄДР, пов'язані із зміною керівника або осіб, що обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори, крім документів, передбачених частиною першою ст. 19 Закону про держреєстрацію, особа, уповноважена діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), додатково подає примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну зазначених осіб та/або примірник оригіналу (ксерокопію, нотаріально засвідчену копію) розпорядчого документа про їх призначення (п. 2 ст. 19 цього Закону).

Згідно з п. 9.2 розділу IX Порядку № 1588 платники податків, які не включаються до ЄДР, у разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для взяття на облік згідно з цим Порядком, зобов'язані протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів подати до органу ДПС уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. Додаткова реєстраційна заява за формою № 1-ОПП, формою № 5-ОПП подається з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП — з позначкою «Перереєстрація, зміни».

Платники податків — юридичні особи та відокремлені підрозділи юридичних осіб зобов'язані подати реєстраційну заяву за формою № 1-ОПП з позначкою «Зміни» з відомостями стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, відокремлених підрозділів юридичної особи, до органу ДПС у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків. У разі надходження від державних реєстраторів відомостей про внесення змін до ЄДР щодо платників податків, а також надходження від платників податків заяв за формою № 1-ОПП, формою № 5-ОПП з позначкою «Зміни» або за формою № 1-РПП з позначкою «Перереєстрація, зміни» органи ДПС вносять відповідні зміни до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб та фіксують зазначені зміни в журналах за формою № 2-ОПП та формою № 7-ОПП (п. 9.3 розділу IX Порядку № 1588).

Відомості районного рівня Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб можуть бути оновлені (доповнені, актуалізовані) органами ДПС на підставі електронних даних інформаційного фонду ДРФО, ЄДРПОУ, ЄДР, інших державних реєстрів, ведення яких здійснюється органами державної влади. При цьому інформація про внесені зміни роздруковується окремо для кожного платника податків та підшивається до реєстраційної частини облікової справи платника податків (п. 9.5 розділу IX Порядку № 1588).

Ознайомившись з матеріалами консультації дайте повну відповідь на поставлене запитання, використовуючи наступні нормативні документи:

  • Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

  • Закон про держреєстрацію — Закон України від 15.05.2003 р. № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців»

  • Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну

3. Порядок зняття з обліку самозайнятих осіб у разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності.

Який порядок зняття з обліку в органах ДПС самозайнятих осіб у разі прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності?

Консультація до вирішення завдання.

Згідно з пп. 11.12.1 п. 11.12 розділу XI Порядку № 1588 після прийняття рішення про припинення підприємницької діяльності та внесення до Єдиного державного реєстру (за текстомЄДР) запису про рішення фізичної особипідприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності фізична особапідприємець зобов'язана подати до органу ДПС за основним місцем обліку:

  • заяву за формою № 8-ОПП, дата якої фіксується в журналі за формою № 6-ОПП;

  • оригінали документів, що видаються органами ДПС платнику податків (свідоцтва, патенти, довідки за формою № 4-ОПП, інші документи тощо) і підлягають поверненню до органу ДПС, а також завірені органом ДПС копії цих документів, якщо такі видавалися та підлягають поверненню до органу ДПС.

У разі отримання відомостей про внесення до ЄДР запису про рішення фізичної особи — підприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності або заяви за формою № 8-ОПП від фізичної особи — підприємця органом ДПС приймається рішення про проведення (непроведення за підставами, встановленими підпунктами 11.3.2 та 11.3.3 п. 11.3 розділу XІ Порядку № 1588) документальної позапланової перевірки платника податків, який перебуває на обліку в такому органі.

Така перевірка призначається та розпочинається протягом 10 робочих днів з дати публікації повідомлення про рішення фізичної особипідприємця щодо припинення нею підприємницької діяльності (п. 11.3 розділу XІ Порядку № 1588).

Відповідно до п. 11.5 розділу XI цього Порядку, зокрема, після проведеної документальної позапланової перевірки платника податків та спливу законодавчо встановлених строків сплати узгоджених грошових зобов'язань такого платника податків, у разі відсутності заперечень органу ДПС щодо здійснення державної реєстрації припинення платника податків, визначених пп. 11.9.1 п. 11.9 цього розділу, та встановлення факту відсутності заборгованості платника податків перед бюджетом щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють органи ДПС, орган ДПС складає довідку про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів за формою № 22-ОПП.

Якщо припиняється платник податків, який перебуває на обліку в органі ДПС за основним місцем обліку та одночасно в інших органах ДПС за неосновним місцем обліку, довідка про відсутність заборгованості зі сплати податків, зборів за формою № 22-ОПП видається такому платнику податків органом ДПС за основним місцем обліку лише після отримання від усіх інших зазначених органів висновків про відсутність у платника податків на територіях адміністративно-територіальних одиниць, що обслуговуються такими органами ДПС, заборгованості щодо сплати платежів, контроль за справлянням яких здійснюють органи ДПС, та висновків про відсутність заперечень щодо припинення платника податків (пп. 11.5.1 п. 11.5 розділу XI Порядку № 1588).

  • Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте відповідь на поставлене запитання в ситуаційному завданні, використовуючи наступний нормативний документ:

  • Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588

4. Повідомлення про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, які були зареєстровані, створені чи відкриті до 2011 р.

Чи повинен платник податку подавати повідомлення за формою № 20-ОПП про об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, які були зареєстровані, створені чи відкриті до 2011 р.?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в органах ДПС за місцезнаходженням юридичних осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків і зборів. Такі об’єкти за кожним видом податку та збору визначаються згідно з відповідним розділом Податкового кодексу.

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних органах ДПС за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, органи ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів у порядку, встановленому центральним органом ДПС.

Порядок обліку об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, визначено в розділі VIIІ Порядку № 1588.

Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після його реєстрації, створення чи відкриття до органу ДПС за місцезнаходженням такого об’єкта.

Таким чином, платник податків починаючи з 01.01.2011 р., тобто з дня набрання чинності Податковим кодексом, зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування та об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, у тому числі створені чи відкриті до 2011 р., органи ДПС за місцезнаходженням таких об’єктів (за основним та неосновним місцем обліку). Термінів подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, зареєстровані, створені чи відкриті до 01.01.2011 р., чинним законодавством не передбачено.

Отже, ознайомившись з матеріалом консультації, дайте відповідь на поставлене запитання у ситуаційному завданні, використовуючи наступну нормативну базу:

  • Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI;

  • Порядок № 1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588.