Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Тема 8. Податковий контроль за спрощеною системою оподаткування Методичні рекомендації

При вирішенні ситуаційних завдань по цій темі студентам важливо опанувати розділ 14 «Спеціальні податкові режими», зокрема главу 1. «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності», статті 291-300 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 року №2755-VI. Бажано опрацювати цю главу в останній редакції, тому що після прийняття закону №4014 було внесено багато змін іншими законами.

Приклад. Ситуаційне завдання.

Видача, отримання та анулювання свідоцтва платника єдиного податку.

Протягом якого терміну органом ДПС видається свідоцтво платника єдиного податку?

Рішення.

Відповідно до п. 299.5 ст. 299 Податкового кодексу свідоцтво платника єдиного податку видається органом ДПС безоплатно протягом 10 календарних днів з дня подання суб'єктом господарювання заяви.

Пунктом 299.6 ст. 299 Податкового кодексу визначено, що у випадках, передбачених пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 цього Кодексу, свідоцтво видається у день отримання органом ДПС заяви щодо обрання спрощеної системи оподаткування.

Згідно з пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу зареєстровані в установленому порядку фізичні особи — підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб'єкти господарювання (новостворені), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої або четвертої груп, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Ситуаційні завдання для самостійного рішення.

1. Які відомості зазначаються органом ДПС у свідоцтві платника єдиного податку, виданому підприємцю?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 299.11 ст. 299 Податкового кодексу у свідоцтві платника єдиного податку зазначаються такі відомості:

  • прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

  • дані документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи — підприємця відповідно до закону;

  • податкова адреса суб'єкта господарювання;

  • місце провадження господарської діяльності;

  • обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;

  • ставка єдиного податку (3 або 5%);

  • дата виписки свідоцтва.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте правильну відповідь на запитання, поставлене в ситуаційному завданні.

2. Який порядок внесення змін органом ДПС до свідоцтва платника єдиного податку, виданого підприємцю?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 298.4 ст. 298 Податкового кодексу у разі зміни найменування юридичної особи, прізвища, імені, по батькові фізичної особипідприємця або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків) заява подається протягом місяця з дня виникнення таких змін.

У разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності, видів господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку першої та другої груп не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулися такі зміни (п. 298.5 вищезазначеної статті Кодексу).

У разі зміни податкової адреси суб'єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни (п. 298.6 цієї статті).

Пунктом 299.12 ст. 299 Податкового кодексу встановлено, що до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку в день подання платником єдиного податку заяви органом ДПС вносяться зміни щодо:

  • найменування суб'єкта господарювання (для юридичної особи), або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця, або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

  • податкової адреси суб'єкта господарювання;

  • місця провадження господарської діяльності;

  • видів господарської діяльності.

Згідно з п. 299.13 вищезазначеної статті Кодексу за бажанням платника єдиного податку раніше видане свідоцтво може бути замінено у разі наявності у такого платника податку обставин, визначених п. 299.12 цієї статті, та отримано нове свідоцтво у порядку, визначеному цією статтею.

До отримання нового свідоцтва платник єдиного податку здійснює господарську діяльність на підставі раніше виданого свідоцтва, яке повертається органу ДПС у день отримання нового свідоцтва.

Ознайомившись з матеріалом консультації, дайте правильну відповідь на поставлене питання в ситуаційному завданні.

3. Що є підставами для прийняття органом ДПС рішення про відмову у видачі фізичній особі — підприємцю свідоцтва платника єдиного податку?

Консультація до вирішення завдання.

Пунктом 299.9 ст. 299 Податкового кодексу визначено, що підставами для прийняття органом ДПС рішення про відмову у видачі суб'єкту господарювання свідоцтва платника єдиного податку є виключно:

  • невідповідність такого суб'єкта господарювання вимогам ст. 291 цього Кодексу;

  • наявність у суб'єкта господарювання, який утворюється в результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

  • недотримання вимог пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 цього Кодексу.

Згідно з пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу суб'єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм цього Кодексу, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб'єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Перехід на спрощену систему оподаткування суб'єкта господарювання, зазначеного в абзаці першому пп. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу, може бути здійснено за умови, якщо протягом календарного року, що передує періоду переходу на спрощену систему оподаткування, суб'єктом господарювання дотримано вимоги, встановлені п. 291.4 ст. 291 цього Кодексу.

До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, який визначається з дотриманням вимог, установлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу.

При цьому якщо суб'єкт господарювання протягом календарного року, що передує року обрання спрощеної системи оподаткування, самостійно прийняв рішення про припинення фізичної особи — підприємця, то при переході на спрощену систему оподаткування до розрахунку доходу за попередній календарний рік включається вся сума доходу, отриманого такою особою в результаті провадження господарської діяльності за такий попередній календарний рік.

Ознайомившись з матеріалом консультації, дайте правильну відповідь на поставлене питання в ситуаційному завданні.

4. В яких випадках та в які строки орган ДПС має право анулювати свідоцтво платника єдиного податку, видане підприємцю?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 299.15 ст. 299 Податкового кодексу свідоцтво платника податку анулюється за рішенням органу державної податкової служби у випадках та у строки:

  • подання платником податку заяви щодо відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених цим Кодексом, — в останній день календарного кварталу, в якому подано заяву щодо такої відмови;

  • припинення підприємницької діяльності фізичною особою — підприємцем відповідно до закону — у день отримання органом ДПС від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення;

  • несплати протягом двох послідовних кварталів у порядку, встановленому цим Кодексом, податкового боргу, що виник у платника єдиного податку, — в останній день календарного місяця, в якому закінчився граничний строк погашення податкового боргу;

  • здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання — в останній день податкового (звітного) періоду, в якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

  • перевищення чисельності фізичних осіб, які перебувають у трудових відносинах з платником єдиного податку, — в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено таке перевищення;

  • перевищення протягом податкового (звітного) кварталу (календарного року) обсягу доходу, який дає право на застосування спрощеної системи оподаткування в наступному податковому (звітному) кварталі (календарному році), — в останній день податкового (звітного) періоду, в якому відбулося таке перевищення;

  • застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 цього Кодексу, — в останній день податкового (звітного) періоду, в якому допущено такий спосіб розрахунків.

Відповідно до пп. 299.15.1 п. 299.15 ст. 299 Податкового кодексу анульоване свідоцтво платника єдиного податку підлягає поверненню до органу ДПС, який його видав, протягом 10 днів з дня анулювання.

У разі виявлення органами ДПС під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку вимог, установлених главою 1 розділу XIV Податкового кодексу, свідоцтво платника єдиного податку анулюється за рішенням органу ДПС на підставі акта перевірки.

Ознайомившись з матеріалом консультації, дайте правильну відповідь на поставлене питання в ситуаційному завданні.

5. Новостворена фізична особа — підприємець до закінчення місяця, в якому відбулась її державна реєстрація, подала заяву про застосування спрощеної системи оподаткування та обрала другу групу. З якого часу така фізична особа вважатиметься платником єдиного податку?

Консультація до вирішення завдання.

Згідно з пп. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу зареєстровані в установленому порядку фізичні особи — підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

Крім того, доходи, отримані такою фізичною особою — підприємцем в період починаючи з дати подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, включаються до податкової декларації платника єдиного податку за перший податковий звітний період.

Ознайомившись з матеріалом консультації, дайте правильну відповідь на поставлене питання в ситуаційному завданні.

6. В якій термін новостворений підприємець має право подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо державну реєстрацію проведено в останній день місяця, наприклад 30 числа?

Консультація до вирішення завдання.

Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи — підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої груп, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому виписано свідоцтво платника єдиного податку.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб'єкти господарювання (новостворені), які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.

Таким чином, новостворені підприємці для обрання спрощеної системи оподаткування повинні подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація. Чинним законодавством не передбачено перенесення строків подання заяви для фізичних осібпідприємців, які були зареєстровані в останні дні місяця.

Ознайомившись з матеріалом консультації, дайте правильну відповідь на поставлене питання в ситуаційному завданні.

7. Які відомості повинен зазначати підприємець у заяві про перехід на спрощену систему оподаткування?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу у заяві зазначаються такі обов'язкові відомості:

  • найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

  • дані документа, що підтверджує державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи — підприємця відповідно до закону;

  • податкова адреса суб'єкта господарювання;

  • місце провадження господарської діяльності;

  • обрані фізичною особою — підприємцем першої та другої груп види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010;

  • обрані суб'єктами господарювання ставки єдиного податку або зміна ставки;

  • кількість осіб, які одночасно перебувають з фізичною особою — підприємцем у трудових відносинах, і середньооблікова чисельність працівників у юридичної особи;

  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування.

До заяви включаються (за наявності) відомості про:

  • зміну найменування суб'єкта господарювання (для юридичної особи) або прізвища, імені, по батькові фізичної особи — підприємця, або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

  • зміну податкової адреси суб'єкта господарювання;

  • зміну місця провадження господарської діяльності;

  • зміну видів господарської діяльності;

  • зміну організаційно-правової форми юридичної особи;

  • дату (період) відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, установлених цим Кодексом;

  • дату (період) припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності;

  • зміну групи та ставки платника єдиного податку.

8. Чи передбачено законодавством подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування в електронному вигляді?

Консультація до вирішення завдання.

Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування затверджено наказом № 1675, відповідно до якого заява подається суб'єктом господарювання до органу ДПС особисто або поштою.

Отже, подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування фізичними особамипідприємцями в електронному вигляді нормами чинного законодавства не передбачено.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте відповідь на поставлене запитання

9. Чи може підприємець відкликати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо таку заяву зареєстровано в органі ДПС?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до підпунктів 298.2.1, 298.2.2 п. 298.2 ст. 298 Податкового кодексу для відмови від спрощеної системи оподаткування суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до органу ДПС заяву.

Платники єдиного податку можуть самостійно відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом (за умови відсутності непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу з єдиного податку та/або інших податків і зборів, які платники єдиного податку сплачують відповідно до глави 1 розділу XIV Податкового кодексу), з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів.

Таким чином, нормами Податкового кодексу не передбачено відкликання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте відповідь на поставлене запитання.

10. Чи має право підприємець самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп?

Консультація до вирішення завдання.

Підпунктом 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу визначено, що за умови дотримання платником єдиного податку вимог, установлених цим Кодексом для обраної ним групи, такий платник може самостійно перейти на сплату єдиного податку, встановленого для інших груп платників єдиного податку, шляхом подання заяви до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, анулюється свідоцтво платника ПДВ у порядку, встановленому цим Кодексом.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте відповідь на поставлене запитання.

11. Яким чином підприємець — платник єдиного податку, віднесений до третьої групи, може внести зміни до видів господарської діяльності, які зазначені у раніше виданому свідоцтві платника єдиного податку?

Консультація до вирішення завдання.

Законом № 4834, який набрав чинності з 01.07.2012 р., внесено зміни до ст. 299 Податкового кодексу, п. 299.11 якої передбачено, що у свідоцтві фізичної особи — підприємця — платника єдиного податку третьої групи зазначаються такі відомості:

  • найменування суб'єкта господарювання, прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи — підприємця, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);

  • дані документа, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи — підприємця відповідно до закону;

  • податкова адреса суб'єкта господарювання;

  • місце провадження господарської діяльності;

  • дата (період) обрання або переходу на спрощену систему оподаткування;

  • ставка єдиного податку (3 або 5%);

  • дата виписки свідоцтва.

Згідно з положеннями Податкового кодексу з 01.07.2012 р. види господарської діяльності не зазначаються у свідоцтві платника єдиного податку для фізичних осіб — підприємців — платників єдиного податку третьої групи.

Таким чином, платникам єдиного податку третьої групи до раніше виданого свідоцтва платника єдиного податку не потрібно вносити зміни щодо видів господарської діяльності.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте відповідь на поставлене запитання.

12. Чи має право підприємець — платник єдиного податку виготовляти та реалізовувати вироби з корисних копалин, придбані у суб'єктів господарювання, які здійснюють їх видобуток?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до пп. 5 пп. 291.5.1 п. 291.5 ст. 295 Податкового кодексу не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання (фізичні особи — підприємці), які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

До Переліку корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою № 827, включено:

  • сировину для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель);

  • сировину для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда);

  • сировину піщано-гравійну (пісок);

  • сировину цегельно-черепичну (суглинок, супісок);

  • інші корисні копалини, не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення.

Отже, підприємецьплатник єдиного податку має право здійснювати реалізацію корисних копалин місцевого значення у вигляді сировини, а також виготовляти та реалізовувати вироби з корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення, придбані у суб'єктів господарювання, які здійснюють їх видобуток.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте відповідь на поставлене запитання, використовуючи наступні нормативні документи:

  • Податковий кодекс — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI

  • Закон № 4834 — Закон України від 24.05.2012 р. № 4834-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм»

  • Постанова № 827 — постанова Кабінету Міністрів України від 12.12.94 р. № 827 «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення»

  • Наказ № 1675 — наказ Мінфіну України від 20.12.2011 р. № 1675 «Про затвердження форми свідоцтва платника єдиного податку та порядку видачі свідоцтва, форми та порядку подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування та форми розрахунку доходу за попередній календарний рік»