Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Ситуаційні завдання для самостійного рішення

1. Чи має право на податкову соціальну пільгу одинока мати, якщо її дитині 19 років?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VІ (далі — Податковий кодекс) з урахуванням норм абзацу першого пп. 169.4.1 п. 169.4 цієї статті платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, зокрема, у розмірі, що дорівнює 150% суми пільги, визначеної пп. 169.1.1 цього пункту, — для платника податку, який є одинокою матір’ю (батьком), вдовою (вдівцем) або опікуном, піклувальником, у розрахунку на кожну дитину віком до 18 років.

Отже, одинока матір не має права на податкову соціальну пільгу, оскільки її дитині виповнилось 19 років.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте правильну відповідь на запитання, поставлене в ситуаційному завданні.

2. Чи зменшується на суму єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування розмір доходу для утримання податку на доходи фізичних осіб?

Консультація до вирішення завдання.

Згідно з п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, — обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги (за наявності).

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте правильну відповідь на запитання, поставлене в ситуаційному завданні.

3. Нарахування єсв на суму одноразової допомоги при виході на пенсію.

Чи нараховується єдиний внесок на суму одноразової допомоги, що виплачується згідно з умовами колективного договору працівникам, які виходять на пенсію на пільгових умовах відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення»? Чи підлягає така виплата відображенню у звітності, що подається до Пенсійного фонду України?

Консультація до вирішення завдання.

Згідно з п. 1 частини першої ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» для роботодавців, зокрема підприємств, установ, організацій та інших юридичних осіб, базою для нарахування єдиного внеску є суми нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України «Про оплату праці», та суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Відповідно до п. 2 розділу І Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р. № 1170, одноразова допомога працівникам, які виходять на пенсію згідно із законодавством та колективними договорами, не є базою для нарахування єдиного внеску, а отже, не відображається у звітності, що подається до Пенсійного фонду України.

Ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте правильну відповідь на запитання, поставлене в ситуаційному завданні.