Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

6. Який порядок формування податкового кредиту при проведенні підприємством святкових заходів для своїх працівників?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 198.3 ст. 198 Податкового кодексу податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених згідно зі ст. 39 цього Кодексу, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу, протягом такого звітного періоду, зокрема, у зв'язку з придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Використовуючи консультативний матеріал, дайте чітку відповідь на поставлене запитання в умові ситуаційного завдання.

7. Чи підлягають коригуванню податкові зобов'язання при списанні безнадійної заборгованості у продавця, який отримав попередню (авансову) оплату (здійснив постачання товарів/послуг), якщо за рішенням суду покупця визнано банкрутом?

Консультація до вирішення завдання.

Відповідно до п. 187.1 ст. 187 Податкового кодексу датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку — дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

  • дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів — дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформленої відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг — дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Згідно з пп. 14.1.11 п. 14.1 ст. 14 цього Кодексу безнадійна заборгованість — заборгованість, що відповідає, зокрема, одній із таких ознак:

  • заборгованість за зобов'язаннями, щодо яких минув строк позовної давності;

  • прострочена заборгованість, не погашена внаслідок недостатності майна фізичної особи, за умови, що дії кредитора, спрямовані на примусове стягнення майна боржника, не призвели до повного погашення заборгованості;

  • заборгованість суб'єктів господарювання, визнаних банкрутами в установленому законом порядку або припинених як юридичні особи у зв'язку з їх ліквідацією.

Податкові зобов'язання платника податків — продавця відповідно до п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу підлягають коригуванню, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.

При цьому покупець у зв'язку з невикористанням товарів/послуг в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності (відсутністю факту сплати податку постачальнику за отримані товари/послуги) втрачає право на нарахування податкового кредиту й повинен його відкоригувати.

Використовуючи консультативний матеріал, дайте чітку відповідь на поставлене запитання в умові ситуаційного завдання.