Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

4. Податкова накладна. Які вид договору, дату та номер необхідно зазначати у рядку «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної, виписаної за щоденними підсумками операцій?

Консультація до вирішення завдання.

Форму податкової накладної та порядок її заповнення затверджено наказом № 1379.

Згідно з пп. 8.4 п. 8 Порядку № 1379 податкова накладна виписується за щоденними підсумками операцій (якщо її не було виписано на ці операції) у разі:

здійснення постачання товарів/послуг за готівку кінцевому споживачеві (який не є платником податку);

виписки транспортних квитків, готельних рахунків або рахунків, що виставляються платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, за винятком тих, форму яких встановлено міжнародними стандартами;

надання платнику податку касових чеків, які містять суму поставлених товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального та податкового номерів постачальника).

Статтею 67 Господарського кодексу встановлено, що відносини підприємства з іншими підприємствами, організаціями, громадянами в усіх сферах господарської діяльності здійснюються на основі договорів.

Підприємства вільні у виборі предмета договору, визначенні зобов'язань, інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України.

Відповідно до ст. 205 Цивільного кодексу правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

  • Згідно зі ст. 206 Цивільного кодексу усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

Ознайомившись з матеріалом консультації, дайте чітку відповідь на наступне:

Отже, продавець — платник ПДВ при заповненні рядка «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної за щоденними підсумками операцій повинен зазначити:

  • у полі «вид договору» — (дайте відповідь);

  • у полі «від» — (дайте відповідь)

  • у полі «№»прочерк.

5. Податковий кредит.

Як здійснювати розподіл податкового кредиту за відсотком, зазначеним у рядку 15 декларації: за всіма операціями з придбання товарів/послуг чи лише за тими, що одночасно використовуватимуться в оподатковуваних і звільнених від оподаткування операціях? Чи можна визначати такий відсоток щомісяця?

Консультація до вирішення завдання.

Розподіл податкового кредиту у рядку 15 здійснюється протягом року в кожному з тих звітних періодів, у якому одночасно були й оподатковувані, й неоподатковувані операції з урахуванням відсотка, визначеного в табл. 1 додатка 7 (Д7) до податкової декларації за останній звітний період попереднього року (грудень 2011 р.).

Крім того, в рядку 15 декларації розподіляються згідно з відсотком, визначеним у додатку 7, суми податку, сплачені при придбанні товарів (послуг), які було придбано у звітних періодах, коли платником не здійснювалися оподатковувані й неоподатковувані операції одночасно, якщо такі товари призначено для одночасного використання в оподатковуваних, і в неоподатковуваних операціях у наступних звітних періодах.

Розподілу підлягають суми ПДВ, нараховані (сплачені) протягом поточного звітного періоду при придбанні товарів (послуг), які одночасно використовуються і в оподатковуваних, і в неоподатковуваних операціях цього звітного періоду і при придбанні яких неможливо визначити чітку направленість використання (як приклад можна привести витрати на опалення та/або освітлення офісного приміщення).

Суми ПДВ, нараховані (сплачені) при придбанні товарів (послуг), платник має відразу віднести відповідно до напряму використання: у разі використання в оподатковуваних операціях та наявності права на податковий кредит — до податкового кредиту (у декларації мають бути заповнені рядки 10.1, 12.1, 12.2, 12.4, 16.1, 16.2, 16.3) чи до валових витрат (інші випадки).

Якщо для використання в оподатковуваних і в неоподатковуваних операціях платником використовуються різні товари/послуги, то в розподілі сум податкового кредиту суми ПДВ, нараховані (сплачені) при їх придбанні, участі не беруть. У декларації в цьому випадку мають бути заповнені рядок 10.1 (для сум податку, включених до складу податкового кредиту) та рядки, в яких відображаються операції з придбання товарів, за якими податковий кредит не формується (10.2 та/або 13.1, 13.3, 14.1). Такі суми податку в рядку 15 декларації не відображаються, а у разі зміни напряму використання товарів/послуг, при придбанні яких податковий кредит було сформовано, визнається їх умовний продаж та нараховуються податкові зобов'язання.

Суми податку, нараховані (сплачені) при придбанні таких товарів, повинні були у звітному періоді їх придбання включатися або до складу податкового кредиту (якщо платник мав намір використовувати їх в оподатковуваних операціях), або зараховуватися до складу валових витрат (якщо платник мав намір використовувати їх в неоподатковуваних операціях) з відображенням у відповідних рядках податкової декларації.

Якщо суми податку, нараховані (сплачені) при придбанні таких товарів, у звітному періоді їх придбання було включено до складу податкового кредиту, то в тому звітному періоді, в якому частину таких товарів (послуг) було використано в неоподатковуваних операціях, суму ПДВ, пропорційну вартості такої частини, має бути виключено зі складу податкового кредиту шляхом визнання умовного продажу такої частини раніше придбаних товарів та нарахування податкових зобов'язань.

Також не беруть участі у розподілі сум податкового кредиту товари/послуги, придбані без ПДВ (вони мають відображатися у відповідних рядках декларації: 11.1 та/або 11.2, 12.3, 13.2, 14.2, 16.1.1).

Ознайомившись з матеріалами консультації дайте правильну відповідь на поставлені питання в умові ситуаційного завдання.