Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Ситуаційні завдання для самостійного рішення по цій темі

1. Проценти за фінансовим кредитом.

Підприємство під відповідні проценти отримало фінансовий кредит від фінансової установи, яка має відповідну ліцензію. Чи належить до складу витрат сума нарахованих, але не сплачених процентів за фінансовим кредитом?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Нормами Податкового кодексу передбачено, що до складу витрат включаються будь-які витрати, пов’язані з нарахуванням процентів за борговими зобов’язаннями (в тому числі за будь-якими кредитами, позиками, депозитами, крім фінансових витрат, включених до собівартості кваліфікаційних активів відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку) протягом звітного періоду, якщо такі нарахування здійснюються у зв’язку з провадженням господарської діяльності платника податку (п. 141.1 ст. 141 Податкового кодексу). У податковому обліку фінансові витрати, до яких належать витрати на нарахування процентів (за користування кредитами та позиками, за випущеними облігаціями та фінансовою орендою) та інші витрати підприємства в межах норм, встановлених цим Кодексом, пов’язані із запозиченнями, враховуються у складі інших витрат (пп. 138.10.5 п. 138.10 ст. 138 Податкового кодексу).

Таким чином, сума нарахованих, але не сплачених процентів за фінансовим кредитом включається до складу податкових витрат у звітному податковому періоді їх нарахування за умови, що такі відсотки не стосуються створення кваліфікаційного активу.

Отже, ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте чітку відповідь на поставлене запитання в ситуаційному завданні.

2. Відшкодування матеріальних збитків.

Чи включається до складу доходів підприємства сума коштів, отримана від іншого підприємства у вигляді відшкодування матеріальних збитків?

Консультація до вирішення ситуаційного завдання.

Право на отримання відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди передбачено ст. 22 Цивільного кодексу. Зокрема, у п. 1 цієї статті зазначено, що особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Відповідно до пп. 136.1.5 п. 136.1 ст. 136 Податкового кодексу при визначенні об’єкта оподаткування не враховуються суми коштів або вартість майна, отримані платником податку за рішенням суду або в результаті задоволення претензій у порядку, встановленому законом, як компенсація прямих витрат або збитків, понесених таким платником податку в результаті порушення його прав та інтересів, що охороняються законом, а також суми відшкодування немайнової шкоди за рішенням Європейського суду, якщо вони не були віднесені таким платником податку до складу витрат або відшкодовані за рахунок коштів страхових резервів.

Отже, якщо платник податку отримує відшкодування матеріальних збитків за перелічених вище обставин, то сума отриманих коштів для цілей оподаткування не враховується у складі доходів.

Отже, ознайомившись з консультативним матеріалом, дайте чітку відповідь на поставлене запитання в ситуаційному завданні.