Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DF_11 / Податковий менеджмент Збірник ситуаційних завдань 2013.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
728.58 Кб
Скачать

Модуль 2. Контроль податкових органів в сфері прямого та непрямого оподаткування

Змістовий модуль 2. Контроль податкових органів за нарахуванням та сплатою основних видів податків

Тема 5. Контроль нарахування та сплати податку на додану вартість

Методичні рекомендації

Вирішення ситуаційних завдань з цієї теми потребує глибокого вивчення всіх нормативних документів що нормують цей податок. Рішення покажемо на прикладі наступного ситуаційного завдання.

Приклад. Ситуаційне завдання.

Визначення першого звітного періоду для особи, зареєстрованої як платник ПДВ.

Як визначається перший звітний (податковий) період у випадку, коли підприємством отримано Свідоцтво про реєстрацію платника ПДВ, де зазначено дату реєстрації, яка відповідає першому робочому дню місяця, який не є першим календарним днем цього місяця?

Рішення.

Для платників ПДВ звітним податковим періодом є один календарний місяць (в окремих випадках календарний квартал). При цьому для осіб, які реєструються як платники ПДВ чи реєстрація як платника ПДВ яких анулюється, встановлено певні особливості щодо визначення звітного (податкового) періоду (ст. 202 Податкового кодексу). Так, для особи, дата реєстрації якої як платника ПДВ не припадає на перший день календарного місяця, першим звітним (податковим) періодом вважається період, що розпочинається з дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного календарного місяця.

Кінцева відповідь. Отже, якщо дата реєстрації особи як платника податку припадає на перший робочий день календарного місяця, але такий день не є першим днем календарного місяця, то першим звітним (податковим) періодом у такої особи буде період від дня реєстрації її як платника податку до останнього дня першого повного календарного місяця, оскільки перший робочий день календарного місяця не збігається з першим днем

Ситуаційні завдання для самостійного рішення

1. Незалежна професійна діяльність.

Розглянемо деякі організаційні питання діяльності осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Чи необхідно їм застосовувати РРО та чи підлягають вони обов'язковій реєстрації платниками ПДВ при перевищенні доходу 300 000 грн.?

Консультація до вирішення завдання.

Застосування РРО. Закон про РРО визначає правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія його поширюється на усіх суб'єктів господарювання та їх господарські одиниці, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Згідно зі ст. 55 Господарського кодексу суб'єктами господарювання є:

  • господарські організації — юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу, державні, комунальні та інші підприємства, створені згідно з цим Кодексом, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

  • громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Як зазначено у ст. 3 Господарського кодексу господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва — підприємцями.

Підпунктом 14.1.226 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу визначено, що самозайнята особа — платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що така особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність — участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, визначено ст. 178 Податкового кодексу, п. 178.1 якої передбачено, що особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, зобов'язані стати на облік в органах ДПС за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати свідоцтво про таку реєстрацію згідно зі ст. 65 цього Кодексу.

Відповідно до п. 178.2 ст. 178 зазначеного Кодексу доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставками, визначеними в п. 167.1 ст. 167 Податкового кодексу.

Як зазначено у п. 178.3 ст. 178 Кодексу оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.

Для визначення бази оподаткування податком на доходи фізичних осіб розраховується середньомісячний оподатковуваний дохід.

Крім того, п. 178.6 зазначеної статті встановлено, що фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, зобов'язані вести облік доходів та витрат від такої діяльності. Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, встановлено наказом № 1025.

Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають податкову декларацію за результатами звітного року до 1 травня року, що настає за звітним.

Законом про РРО визначено, що встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Податкового кодексу, не допускається.