Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспектМІСЕ2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
968.7 Кб
Скачать

3. Значення mice-туризму і перспективи його розвитку.

Діловий туризм має ряд специфічних характеристик.

По-перше, всесезонність. Проведення ділових заходів, на відміну від туризму з метою дозвілля, рекреації й відпочинку, не залежить від пори року. Тут сезонність не так виражена, а поняття «мертвий сезон» взагалі відсутній.

По-друге, масовість поїздки. Організатори ділової поїздки або заходів можуть обслужити до декількох тисяч людей, що для інших видів туризму неможливо.

По-третє, прогностичність. Діловий турист може починати планувати свою поїздку за кілька років до проведення заходу, що не властиво іншим туристам.

По-четверте, наявність специфічної інфраструктури. Крім звичайних готелів діловому туристові потрібна спеціалізована інфраструктура. В іноземній літературі всі засоби розміщення і проведення зустрічей називають «venues» (у перекладі - засоби проведення і розміщення заходів). Сюди відносяться бізнес-готелі, експозиційні центри, конгресні зали. Також можуть використовуватися «unusual venues», тобто «незвичайні засоби проведення й розміщення заходів», а саме: яхти, замки, музеї, концертні зали і т.д. .

По-п’яте, велику кількість людей, які беруть участь в організації. При організації і проведенні ділової поїздки крім турагенств і безпосередніх постачальників туристських продуктів, беруть участь також розпорядники зустрічей, професійні організатори й менеджери напрямку.

Специфіка ділового туризму дозволяє говорити про величезне його значення. Вплив ділового туризму проявляється не тільки в економічній, але і культурній, соціальній та інноваційній сферах, у зв'язку із чим його можна розцінювати як комплексний фактор розвитку територій як на глобальному, так і локальному рівнях. Можна виділити економічне, інноваційне, соціальне, культурне значення ділового туризму.

Зокрема, розвиток ділового туризму позначається на розширенні та зміцненні культурних зв'язків між регіонами світу і всередині країни. Зростання цього виду туризму робить свій внесок у розвиток взаєморозуміння між народами і країнами. На відміну від інформації про інші країни, яку можна отримати за допомогою засобів масової інформації, міжнародні зв'язки, що здійснюються за допомогою ділового туризму, дають можливість краще зрозуміти спосіб життя мешканців інших країн. Це сприяє руйнуванню забобонів і стереотипів про інші суспільства. Взаємне пізнання й розуміння між народами світу обумовлюють культурне значення ділового туризму.

Надання різноманітного асортиментів послуг, необхідних для задоволення потреб сфери ділового туризму, веде до створення нових робочих місць, зростання доходів населення. Інтенсивний обмін інформацією і взаємодія між учасниками процесу споживання послуг сприяє саморозвитку й самоідентифікації членів суспільства. У цьому полягає соціальне значення ділового туризму.

Ринок ділового туризму вимагає високого рівня кваліфікації та знань, що сприяє появі освітніх програм навчання молоді. Формування нових видів діяльності, стимулювання процесу просування новітніх досягнень і розробок науки і техніки в практику обумовлюють інноваційне значення ділового туризму.

Економічне значення ділового туризму полягає в тому, що сфера ділового туризму є ефективним засобом перерозподілу доходів між країнами світу, що сприяє більш збалансованому розвитку світової економіки. Діловий туризм здобуває все більше значення й для регіонального розвитку. Створення туристської інфраструктури в індустріально слабко розвинених регіонах сприяє вирівнюванню економічного розвитку окремих районів країни, скороченню відтоку місцевого населення і т.п.

Діловий туризм сприяє розвитку місцевої інфраструктури, ініціює приплив валюти в країну, впливає на обслуговуючі галузі, що здійснюють допоміжні й супутні туризму види діяльності.

Вплив ділового туризму на економіку міст, регіонів, країн проявляється в істотному прирості національного доходу, що забезпечується проведенням MІСЕ-Заходів. Подібний ефект ділового туризму зумовлений залученням в організацію процесу безлічі суб'єктів господарювання, що підвищує зайнятість і збільшує національний дохід. Так, згідно з офіційними даними, сьогодні в забезпеченні туристичної діяльності зайняті представники 30 галузей.

В останні роки Meeting Professionals International (MPI), - провідне співтовариство професіоналів у сфері світової індустрії бізнес-зустрічей і конференцій, - разом з American Express проводить щорічне опитування серед своїх членів про тенденції, очікувані в індустрії в наступаючому році. За підсумками опитування в 2007 р. була виявлена гостра заклопотаність респондентів станом економіки, що переважає всі інші проблеми. У прогнозі на 2008 рік саме проблема інфляції й перспектива економічного спаду хвилювала всіх респондентів, особливо організаторів галузевих конференцій, проведених різними професійними асоціаціями.

Усі ці побоювання й прогнози, на жаль, збулися. Економічна криза, що почалася в 2008 році є глобальним і серйозним випробуванням для світового господарства, включаючи і сферу туризму. Вплив кризи не обійшов стороною й діловий туризм. Величезні фінансові втрати, відсутність засобів на фінансування розвитку бізнесу і реалізацію інноваційних програм призвели до зниження витрат на службові відрядження, участь у виставках і конференціях, інсентив-програмах. Це, у свою чергу, негативно позначилося на доходах підприємств ринку ділового туризму.

Разом з тим фахівці висловлюють думку, що саме туристична галузь здатна зупинити падіння, а потім і стимулювати розвиток світової економіки. Підтримуючи дану точку зору, ми вважаємо, що діловий туризм може відіграти помітну роль у виведенні економіки країни з рецесії.

Аналіз структури ринку ділового туризму показує, що окремі його сегменти меншою мірою відчувають на собі вплив світової економічної кризи. У першу чергу це відноситься до організації та проведення виставок і семінарів. Виставки – це велика кількість учасників, доходи компаній-організаторів, готелів і т.д., сотні зайнятих робочих місць. Крім того, міжнародні виставки і семінари – це міжнародне співробітництво і спільний пошук шляхів вирішення існуючих проблем. Не випадкова участь у виставках розцінюється як ефективний спосіб пошуку покупця товару або послуги. Крім того, це спосіб пошуку партнерів по бізнесу, встановлення корисних і продуктивних ділових контактів, проведення результативної рекламної й PR кампаній. Подібна комбінація можливостей робить участь у виставках діючим антикризовим засобом.

Таким чином, виходячи зі сказаного вище, можна зробити висновок про майбутнє пожвавлення ділової активності на ринку ділового туризму і посилення його позитивного впливу на соціально-економічний розвиток країни.

Для максимального використання потенціалу ділового туризму всім суб'єктам даного перспективного ринку, по-перше, необхідно врахувати у своїй діяльності все спільне і особливе, що поєднує і одночасно розрізняє ділову подорож, MІСЕ-індустрію і діловий туризм.

По-друге, необхідно обрати для керування розвитком ділового туризму саме ті методи й форми, що адекватні його специфіці.

По-третє, обрати ту концепцію керування діловим туризмом, яка дозволяє об'єднати зусилля численних, розрізнених суб'єктів, що демонструють інтерес до даного перспективного ринку туристських послуг.