Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КонспектМІСЕ2.doc
Скачиваний:
107
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
968.7 Кб
Скачать

3. Особливості кадрової політики в діловому туризмі.

Діловий туризм впливає на соціально-економічний розвиток країн: значні показники ВВП, податкових внесків і робочих місць – далеко не повний список вигід від розвитку даного напрямку.

Важливою складовою ділового туризму є взаємини між діловими туристами і професіоналами ділового туризму, які визначають специфічний алгоритм його організації. До складу учасників ринку ділового туризму входять туроператор/турагент, типові посередники у сфері ділового туризму (готелю, ресторани, транспортні перевізники і т.д.), розпорядники зустрічей, менеджери напрямку, MІСЕ-організатори, MІСЕ-посередники й конвеншн-бюро. Подібний склад учасників і створює певну специфіку розробки туристського продукту і організації поїздок на МІСЕ-заходи.

Причому, організація індивідуальних ділових поїздок здійснюється за класичною схемою: клієнт звертається до туроператора/турагента, тобто нагадує організацію поїздок з метою відпочинку і рекреації. Що стосується організації поїздок на конгреси і виставки, інсентив-поїздок, то за кордоном виділяється два напрямки:

- звернення до МІСЕ-організаторів;

- звернення до туроператора/турагента.

Серед зовнішніх факторів, що впливають на розвиток ділового туризму, слід назвати соціально-економічні (ступінь розвитку економіки країни, зовнішньоекономічна діяльність); політико-правові (ступінь відкритості економіки, стабільне положення в країні, безпека перебування в країні) і технологічні (розвиток техніки й технології, впровадження інформаційних технологій).

Серед внутрішніх факторів на діловий туризм сильніше впливають матеріально-технічні (рівень розвитку транспорту, підприємств харчування, засобів розміщення туристів), а також кваліфікація кадрів, зайнятих у даній сфері.

Найбільш повчальний досвід організації ділового туризму в таких містах, як Відень і Будапешт. Саме ці міста займають лідируюче положення на світовому ринку ділового туризму. Вплив ділового туризму на економіку цих міст величезний. Важливість ділового туризму пояснюється не стільки числом проведених MІСЕ-заходів, скільки обсягом національного доходу, одержуваного з одного проведеного заходу.

Слід виділити ряд загальних рис, властивих ринкам ділового туризму:

- зосередження туристських потоків з діловими цілями у великих містах і столицях;

- перевага міжнародного конгресного туризму над іншими сегментами ділового туризму;

- значна частка конференцій, присвячених економіці та медицині;

- перевага середніх і малих по числу учасників заходів;

- проведення основної частки заходів наприкінці весни і восени.

Для використання потенціалу ділового туризму країни необхідне створення відповідної інфраструктури, діюча державна підтримка, достовірна статистична інформація, підготовка професійних кадрів, а також формування сприятливого іміджу країни.

Значення й перспективність розвитку ділового туризму в економіці обумовлює необхідність державної підтримки, у тому числі:

- законодавчої;

- організаційної (створення державної програми поетапного розвитку й стимулювання ділового туризму);

- фінансової (часткове фінансування матеріально-технічної бази ділового туризму, підтримка інвесторів, що вкладають засобу в розвиток ділового туризму);

- інформаційної (створення автоматизованої інформаційної системи даних про ринок ділового туризму).

Особливо важлива підтримка держави в створенні привабливого іміджу та підготовці кваліфікованих кадрів.