Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИТЯЧОГО ТЕАТРУ.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
437.25 Кб
Скачать

НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДИТЯЧОГО ТЕАТРУ

Схвалено для використання рішенням комісії

з проблем позашкільної освіти Науково-методичної

ради з питань освіти Міністерства освіти і науки

України (протокол № 1 від 22. Об. 2009 р.)

Алла КУПЧИК, Олена КУПЧИК, керівники театру «Спалах» Палацу дітей та юнацтва Печерського р-ну м. Києва

Пояснювальна записка

Програма навчання у гуртку «Дитячий театр «Спалах»» Пала­цу дітей та юнацтва Печерського району міста Києва розрахована на роботу з дітьми, підлітками та молоддю віком від 7 до 18 років. В окремих випадках до складу колективу, при наявності здібностей та хисту до театрального мистецтва, зараховуються молодші за віком (від 5 років) діти. Також, за власним бажанням, у складі трупи театру можуть залишатися вихованці, що закінчили курс навчання.

Програмні вимоги дають можливість керівнику дитячого театраль­ного колективу допомогти кожній дитині реалізувати себе в різних галузях театральної діяльності. Програма адаптована до сучасних вимог і розрахована на три рівні навчання: початковий, основний та вищий.

Назви навчальних груп, які об'єднує дитячий театр «Спалах» і які відповідають трьом рівням навчання, запозичені нами з античного театру. Групи початкового рівня з терміном навчання 3 роки, де ви­хованці розвивають свої творчі здібності й отримують базову підго­товку, дістали назву «Хорос» (так у давньогрецькому театрі називали статистів). Групи основного рівня з навчальним терміном 3 роки, де формуються практичні акторські навички, названі «Сцєнікорум» (у давньоримському театрі слово «зсепісогшл» означало акторську трупу). Групи вищого рівня з терміном підготовки 3 роки, що зай­маються безпосередньо театральною діяльністю, названі «Візоріум» (від латинського «уізогіикі» — театр).

Групи складаються з різновікових дітей та формуються з ура­хуванням року навчання та їх творчих здібностей. Діти, що під час

31

навчання виявляють яскраву обдарованість, акторські здібності, мають можливість пройти скорочений курс підготовки або бути за­рахованими до групи вищого рівня одразу та брати участь у виставах театру. Наповненість груп початкового рівня — 15 осіб, основного рівня — 15 осіб, вищого рівня — 12 осіб. У роботі колективу можуть брати участь і дорослі: батьки, педагоги, актори-аматори, професіо­нали.

Метою роботи дитячого театру «Спалах» є виховання у дітей гуманістичних, загальнолюдських цінностей, розвиток гармонійної особистості засобами театрального мистецтва, розв'язання ряду твор­чих завдань: виховання художньої уяви, творчої ініціативи, емоційної гнучкості, культури мови. Ми прагнемо розвивати світогляд дітей, допомагати їм глибше розуміти світ прекрасного, розширити і погли­бити знання в галузі драматичного мистецтва, виховувати естетичний смак, любов до прекрасного, підвищувати загальний культурний рівень.

До програми входять усі основні театральні дисципліни: акторська майстерність, сценічний рух, сценічна мова, постановка голосу, сценіч­на пластика тощо.

Програмою передбачені теоретичні та практичні заняття.

Важливе місце у програмі роботи гуртка «Дитячий театр «Спалах» займає робота над образом, що проводиться індивідуально з кожним вихованцем, де актор-початківець напрацьовує власні особисті навички сценічної поведінки, особливу вимову, свою манеру прояву почуттів, манеру спілкування з глядачем, відшліфовує тільки йому притаманні якості у ставленні до створюваного образу. А досвідченіші актори ма­ють змогу таким чином удосконалювати свою майстерність. Робота над образом проводиться й у групах: актори вчаться гармонійно рухатись у сценічному просторі та взаємодіяти між собою, закріплюють відчуття акторського ансамблю.

Також програма має на меті навчити роботі з костюмом, гримом, реквізитом, різноманітними видами ігротехнік, підготувати до участі у виставах театру, ознайомити з історією театру та сформувати навички аналітично-критичного ставлення до зразків театрального мистецтва, творчої роботи, роботи у безпосередньому контакті з дітьми, професій­ного та соціального партнерства, виховати художній смак та сценічну культуру.

Щоб дитину було прийнято до театрального колективу, їй достатньо мати бажання займатися театральним мистецтвом та продемонструвати рухові, голосові та емоційні здібності:

  • прочитати вірш або прозовий твір українською мовою;

  • продемонструвати відчуття ритму та координацію рухів;

  • в окремих випадках знайомство може здійснюватися за допомогою ігрових моментів.

Оскільки програма розрахована на три періоди навчання, перехід кожної дитини на наступний рівень залежить від творчих здібностей та індивідуальних успіхів.

У своїй діяльності колектив дитячого театру переважно спирається на сталі методики, а у створенні вистав обирає класичний репертуар та академічні форми.