Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІС та технології. Частина 1

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
3.97 Mб
Скачать

71

й легко ремонтуються. Набуває широкого розвитку нова концепція розвитку інформаційних технологій, основана на екоефективності, включаючи спільне використання машин, повторне застосування їх та ремонт.

Декілька років поспіль відомий виробник мобільних телефонів – компанія “Nokia” розробляє мобільні телефони з компонентами, які самі біологічно розкладаються. Проводяться випробування корпусів телефонів з такими властивостями, ведеться робота з пошуку ефективних полімерних матеріалів, які були б стійкими до дії гострих предметів. Проблема утилізації використаних мобільних телефонів (як і комп’ютерів, периферійного обладнання, пейджерів тощо) стає гострішою з кожним роком.

Щодо проблеми реалізації цілей екології через інформаційно-

телекомунікаційні технології, слід зауважити, що передумовою перетворення цих технологій на дієвий інструмент є масове їх поширення. Вони мають змінити спосіб життя достатньої кількості людей і суспільства в цілому.

Це означає, що тільки широке розповсюдження інформаційно-

телекомунікаційних технологій забезпечить досягнення помітного екологічного ефекту. І тільки тоді, коли інформаційна мережа стане глобальною і вдасться залучити до цього значну кількість людей на кожному континенті, в кожній країні, екологічні пріоритети набудуть справжньої ваги.

Вибіркова екологізація окремих соціальних груп, включених до глобального гіперпросторового обміну знаннями, жодним чином не сприятиме втіленню екологічних принципів, ефективності Зелених ініціатив,

оскільки здорова екологія – це явище, можливе лише в масштабах всієї планети та людства в цілому.

1.6.3.7. Інформаційні технології в галузі медицини

Довгі століття лікар для визначення причини хвороби міг довіряти лише своїм рукам, очам, вухам та власним відчуттям.

Відомо, що одним з основних методів дослідження серця і діагностики захворювань серцево-судинної системи людини є електрокардіографія.

72

Останніми роками знайшла застосування комп'ютерна електрокардіографія, в

якій розшифровка електрокардіограми (ЕКГ) здійснюється комп'ютером.

Все більш широке застосування в медицині знаходить ультразвукова діагностика - використання ультразвукових коливань для розпізнавання захворювань мозку, серця, внутрішніх органів тощо. Розшифровку ж результатів досліджень проводять з допомогою сучасних комп’ютерів.

З кінці 1960-х років в медицині почали використовувати томографію

(від грец. tomos - скиба, шар і grapho - пишу) - метод неруйнуючого пошарового дослідження внутрішньої структури об'єкту, наприклад мозку.

Воно здійснюється з допомогою багаторазового просвічування в різних пересічних напрямах. Обробку ж отриманих сигналів здійснюють на комп'ютері - це найбільш сучасна, так звана комп'ютерна томографія.

Ще один метод томографії - магнітно-резонансний. Він дозволяє сканувати будь-яку частину тіла в потрібному напрямі. Після математичної обробки сигнали від магнітно-резонансного томографа перетворюються на зображення на екрані комп'ютера. Через декілька секунд лікар може побачити, як виглядає хворий орган.

За останні роки значно покращилась техніка і скоротився час отримання чіткого рентгенівського зображення. Цього вдалося досягти завдяки використанню електронно-оптичних підсилювачів і високочутливих датчиків. При комп'ютерній томографії випромінювач рухається навколо біологічного об'єкту, формуючи безліч окремих рентгенограм. Отримані зображення досліджуваної області організму поступають в комп'ютер, де піддаються обробці. В результаті виходить комп'ютеризований зріз людського тіла з чітким промальовуванням всіх деталей або стереоскопічне зображення досліджуваної області.

До недавнього часу рентгенівські комп'ютерні томографи використовувалися тільки для дослідження головного мозку. Це було пов'язано з великим часом отримання томограм і малим діаметром зони томографування. Незначні природні рухи людини під час дослідження

73

(наприклад, дихання) приводили до значних перешкод у формуванні зображення. У сучасних томографах, що використовують сучасні ІТ знижено час томографування і значно збільшена зона дослідження. Це дозволило проводити дослідження будь-якої області людського тіла зі зведенням до мінімуму перешкод від мимовільних рухів пацієнта.

З використанням інформаційних технологій значного розвитку сьогодні досягла молекулярна медицина, епоха якої настала на початку XXI

століття в результаті успіхів, досягнутих генетикою і генною інженерією.

Молекулярна медицина - це діагностика, лікування і профілактика спадкових і неспадкових хвороб на генному рівні. Вона виявляє генетичну схильність людини до різних хвороб, що дозволяє проводити лікування спадкових і неспадкових захворювань на генному рівні. З допомогою сучасних ІТ відбувається введення генетичної інформації в організм хворого.

Сьогодні до послуг лікаря в сучасній лікарні експертні інформаційні системи, які на основі проведених досліджень допомагають встановити правильний діагноз і призначити відповідне лікування. У ці системи закладений весь попередній лікарський досвід.

Широке застосування в медицині знаходить робототехніка. На сьогодні успішно виконуються унікальні операцій на серці з допомогою хірургічних роботизованих систем. В операційній хірург повинен відповідним чином покласти хворого, підвести до нього робот, розмістити його, а далі операція проводиться роботом за вказівками комп'ютера. Хірург голосом віддає команди комп'ютеру, в який закладене певне програмне забезпечення, а він у свою чергу керує роботом, що має набір інструментів: голкотримач, пінцет,

ножиці тощо. Інструменти зафіксовані в руках-утримувачах робота, що володіють високою рухливістю. Робот маніпулює ними краще, ніж бригада з двох-трьох хірургів - він може працювати в самих незручних положеннях.

Роботизована система здатна продовжити професійну діяльність видатних хірургів, оскільки в них з віком знижується витривалість, швидше втомлюються пальці, а знання і досвід залишаються. У Європі і США,

74

наприклад, успішно проводять всі етапи операції ендоскопічного (тобто без розтину грудної клітки) шунтування судин серця з допомогою хірургічного робота Da Vinci. При цьому хірург стежить за роботою маніпуляторів робота по монітору, сполученому з мініатюрною телевізійною камерою, і керує маніпуляторами, навіть не бачачи самого пацієнта. Після такої роботизованої операції відновлення пацієнта відбувається за лічені дні. При ендоскопічних операціях без розтину грудної клітки знижується вірогідність післяопераційної інфекції. Слід підкреслити, що робот не замінює хірурга, а

тільки є помічником, що полегшує його працю при проведенні операції.

Завдяки сучасним інформаційним технологіям і, перш за все, засобам зв'язку може успішно розвиватися телемедицина (тобто "медицина на відстані") - використання сучасних комп'ютерних засобів обробки і передачі інформації між "центром" охорони здоров'я і "периферією".

Вона дасть можливість лікарям навіть невеликих міст і населених пунктів консультуватися у головних фахівців з провідних медичних центрів,

передавати історії хвороби з однієї клініки в іншу, проводити кваліфіковані медичні телеконференції, проходити курси підвищення кваліфікації лікарів без відриву від основного місця їх роботи.

Сенс телемедицини - в створенні державної інформаційної мережі, яка би об'єднала всі медичні установи країни: спеціалізовані академічні інститути, клініки, лікарні, навчальні медичні університети та училища.

Медичні установи всередині кожного міста повинні будуть з'єднуватися системами локального зв'язку (оптоволоконними, телефонними,

радіорелейними), а в різних містах - міжміськими комунікаціями (в

основному системами супутникового зв'язку). Для цього необхідно розвивати засоби передачі, прийому і відтворення інформації в самих медичних установах і об'єднувати їх внутрішньо-лікарняними мережами. Такі мережі дозволять передавати інформацію про хворих (рентгенівські знімки,

результати аналізів, електрокардіограми, дані комп'ютерної томографії,

ультразвукового дослідження) безпосередньо кваліфікованому фахівцеві з

75

конкретного напрямку. І тоді у багатьох випадках буде усунена необхідність поїздки хворого до спеціальних медичних центрів, що зекономить час і дасть можливість оперативно і більш ефективно провести його лікування.

1.6.3.8. Інформаційні технології в туристичній діяльності

Вплив інформаційних технологій на розвиток туризму величезний,

оскільки прямо пов’язаний з підвищенням ефективності роботи як кожного туроператора окремо, так і усього туристичного бізнесу в цілому.

Інформаційно-технічна революція змінила характер і методи ведення бізнесу взагалі і туристичного зокрема. Технічний обмін сьогодні дозволяє легше і швидше створювати і продавати пакети послуг споживачам,

вирішувати задачі фінансово-операційного управління, маркетингового планування, підвищувати конкурентоздатність і кількість продажів.

У сьогоднішніх економічних умовах жорсткої конкуренції і ринкової економіки жодна успішна туристична фірма не може повноцінно розвиватися й ефективно просуватися без сучасних автоматизованих інформаційних технологій. Ефективне автоматизоване інформаційне і технологічне (АІТ)

управління - це ключова ланка в підвищенні економічної ефективності і поліпшенні якості послуг. Тому для швидкого і безпомилкового контролю,

повноцінного аналізу існуючої ситуації, швидкості і повноти обслуговування клієнтів, неминучим і необхідним стає впровадження автоматизованих інформаційних систем та інформаційних технологій.

Донедавна українська туристична індустрія знаходилася в ізоляції від світових тенденцій розвитку, і сьогодні переживає етап масштабної переорієнтації з паперово-ручного методу роботи на застосування автоматизованих ІТ управління. Для більшості турфірм України (60%),

впровадження АІТ управління є необхідними, і вже стало реальним фактом,

безумовно важливим для успішного розвитку бізнесу, засобом конкурентної боротьби туроператорів.

76

Головними особливостями ІТ турфірм є автоматизація процесів планування, обліку і управління основних напрямків діяльності турфірми.

Загалом їх можна розглядати як інтегровану сукупність наступних основних підсистем: управління фінансами, управління матеріальними потоками,

управління обслуговуванням, управління якістю, управління персоналом,

управління збутом, аналіз фінансів, собівартості, оборотних коштів,

управління маркетингом тощо.

Однією з тенденцій розвитку міжнародної туристичної індустрії останніх років стало активне використання систем оптимізації прибутку

(систем управління тарифами). Підприємства, що активно застосовують такі системи, одержують істотну конкурентну перевагу і досягають помітного збільшення доходів. Ця система працює в реальному часі, аналізує отриману від системи управління турфірмою інформацію (тенденції бронювання,

сезонні коливання, динаміку попередніх періодів тощо), враховує специфіку сегментів ринку і проведені заходи по ціноутворенню та тарифам.

Будь-яка автоматизована ІТ налаштовується на різні технології роботи турфірми і дозволяє враховувати найприскіпливіші вимоги. Разом з тим,

системи приносять в турфірму світову практику управління і контролю.

Результатом впровадження будь-якої автоматизованої ІТ управління в туристичному комплексі є підвищення ефективності роботи, високий рівень сервісу для клієнтів і суворий фінансовий контроль. Модульність та інтеграція ІТ сприяє нарощуванню їх функціональності зі зміною потреб туристичного комплексу.

Системи управління продажами турфірми - це сучасний підхід до управління відділом продажів (надання послуг) і вирішення задач з організації і проведення заходів у турфірмі. Вона ефективно управляє діяльністю комерційного відділу турфірми, здійснює групові продажі,

аналізує прибутковість заявок, що надходять, формує цінову політику,

складає контракти і контролює їх виконання, здійснює бронювання, продаж і оренду конференц-приміщень, допомагає організовувати банкети і заходи.

77

Автоматизовані ІТ управління туристичним комплексом функціонують як в окремих турфірмах, так і в цілих ланцюгах даної галузі. Перехресний продаж між турфірмами збільшує завантаження по групових продажах. Вони оснащені могутнім інструментарієм по збереженню і управлінню всією кореспонденцією між відділом продажів турфірми і клієнтами.

Функціональний блок управління документацією зберігає та організує роботу з документами, відправленими клієнтами.

Якщо розглядати ефективність впровадження окремих модулів в різних відділах, то про досягнуте покращення її у відділі збуту, наприклад, свідчить підвищення рівня продажів. Ефективність для виробничого відділу - це скорочення часу технологічного циклу або зниження рівня товарних запасів.

Ефективність і матеріальні вигоди від впровадження нового бухгалтерського модулю полягає в скороченні термінів пересилання платіжних документів,

прискоренні поточних розрахунків тощо.

Набуває нового відтінку і маркетинг у туристичній індустрії. Тепер це не лише пошук нових клієнтів, але і робота з людьми, що вже були клієнтами тієї чи іншої турфірми. На сьогоднішній день практично кожен туристичний ланцюг пропонує програму заохочення постійних клієнтів. А сучасні інформаційні засоби надають можливості для ефективного управління такими програмами.

Стрімкий розвиток інформаційних технологій привів до того, що за останні кілька років у сервісному секторі економіки стали широко застосовуватися найрізноманітніші інформаційні технологічні рішення.

Інформаційне управління пов’язане з бурхливим розвитком технологій, що забезпечують швидкі й ефективні методи передачі, обробки, збереження й одержання інформації. Автоматизація різних процесів досягається шляхом інтеграції різних ІТ, метою яких є підвищення ефективності і продуктивності роботи працівників турфірми, що дає величезні потенційні можливості для підвищення ефективності управління нею.

78

Істотним елементом, від якого залежить надійне функціонування всієї операційної системи турфірми, є інформаційний центр, здатний забезпечити об'єднання процесів постачання, споживання і виробництва, перетворюючи їх у єдину високоефективну систему. Його використання дозволить в умовах швидкої зміни потреб і бажань клієнтів на ринку туристичних послуг оперативно і гнучко адаптувати операційну систему (рух трудових, інформаційних, матеріальних і фінансових потоків) під індивідуальні потреби різних сегментів клієнтів.

Інформаційний центр – це складний людинно-машинний комплекс, ядром якого є інформаційна комп'ютерна система, орієнтована на досягнення головних цілей, серед яких: відстеження стану туристичного комплексу, оперативний аналіз, виявлення несприятливих змін і ситуації довкола нього, прийняття оперативних і стратегічних рішень для ефективного управління.

Автоматизована інформаційна система концентрує в собі всі результати роботи системи моніторингу і попередження подій і здійснює відображення на відповідних технічних засобах як узагальненої, так і деталізованої в багатьох рівнях, інформації, необхідної для якісного управління турфірмою.

ЛІТЕРАТУРА

1.Анисимов А.М. Работа в системе дистанционного обучения Moodle. Учебное пособие. 2-е изд испр. и дополн.-Харьков, ХНАГХ, 2009. – 292 с.

2.Аузан В. Шпанте М. Новая экономика// Эксперт-Интернет. – 2010, № 1. – 236с.

3.Бойко В.В., Савинков В.М. Проектирование баз данных информационных систем. -М.: Финансы и статистика, 2010. – 342с.

4.Буряк Л.Д. Фінансовий менеджмент у малому бізнесі: Навч.-метод. посібник для самост. вивчення дисципліни / Київський національний економічний ун–т. – К.: КНЕУ, 2011. – 202с.

5.Васильев В.Н. Организация, управление и экономика гибкого интегрированного производства в машиностроении. – М.: Машиностроение, 2006. –312 с.

6.Вершинин О.В. Компьютер для менеджера. - М.: Высшая школа, 2010. - 256с.

79

7.Герасименко В.Г. Основи туристичного бізнесу. - Одеса: Чорномор’я, 2007.- 224с.

8.Гершгорин Л.Г. Что такое АРМ бухгалтера. - М.: Финансы и статистика, 2008. - 323с.

9.Грачева М. Электронные банковские услуги: особенности управления рисками// МЭ и МО. – 2011, № 11. – С. 39.

10.Задорожна Н. Т, Лавріщева К.М. Менеджмент документообігу в інформаційних системах освіти, Навчально-методичний посібник. – К.,”Педагогічна думка”, 2007.–228с.

11.Задорожна Н. Т. Досвід розробки і розвитку інформаційних освітніх ресурсів у мережі Інтернет / Н. Т. Задорожна - С .261-269.

12.Зуев А., Мясникова Л. Онлайновые сообщества в "новой экономике"// МЭ и МО. – 2011, № 11. – С. 15-22.

13.Інджанян Р.О. Мировые традиции развития электронной коммерции в сфере банковских услуг// Деньги и кредит. – 2011, № 1. – С. 63-65.

14.Коломієць В.Ф. Міжнародні інформаційні системи : підр. / В.Ф. Коломієць – К.: Видав.- полігр. центр ”Київський університет”, 2003.

– 458 с.

15.Кравець В. Інтернет-комерція в Україні// Вісник НБУ. – 2008, № 3. – С. 9.

16.Малиновський Б.М. Обчислювальна техніка, sнформатика, iнформацiйнi технологiї. –К.: Родовiд, 334с.

17.Меджибовська Н. Банківські послуги та Інтернет// Банківська справа – 2011, № 5 – С. 42.

18.Освітні технології: Навч.метод. посіб. / О.М.Пєхота, А.З.Кіктенко, О.М.Любарська та ін.; За ред. О.М.Пєхоти.-К.: АСК, 2009.-256с.

19.Офіційний сайт LMS Moodle[Електронний ресурс] // Режим доступу: http://moodle.org/

20.Пилипчук А. Ю. “Система освіти як об’єкт інформатизації: структура системи освіти.” Інформаційні технології і засоби навчання. – 2008,№4.c.2-5

21.Тим О’Рейли «Что такое Web 2.0» [Электронный ресурс] //

Компьютерра

online.

2005.

Режим

доступа:

http://www.computerra.ru/think/234100/.

 

 

22.Титоренко Г.А. Автоматизированные информационные технологии в экономике. / Под. ред. Г.А.Титоренко - М. Компьютер ЮНИТИ, 2008, - 336 с.

23.Хартман А., Сифонус Д., Коэдор Д. Стратегия успеха в интернетэкономике. – М.: Лори, 2011. – 275с.

80

Розділ 2. Апаратні та програмні засоби

персональних комп’ютерів. Робота в операційній

системі Windows XP

2.1. Апаратне забезпечення персональних комп’ютерів

Для опрацювання інформації потрібен певний набір технічних пристроїв (апаратна складова) і програми (програмна складова), які керуватимуть роботою цих пристроїв. Сукупність програмної та апаратної складових називають інформаційною системою.

2.1.1. Коротка характеристика апаратної складової персональних комп’ютерів

Апаратна складова IBM-сумісного персонального комп'ютера зазвичай складається з двох основних частин: системного блоку та периферії, тобто пристроїв введення і виведення інформації.

До складу системного блоку входять основні вузли комп’ютера:

материнська плата, адаптери, блок живлення, один-два накопичувачі на гнучких магнітних дисках (НГМД), один (іноді більше) накопичувач на жорсткому магнітному диску (НЖМД), дисковод для компакт-дисків, засоби керування (вимикач електроживлення, кнопка «Reset» тощо).

Системна (або материнська) плата так називають плату одного зі стандартних форматів, на якій розміщуються головні компоненти комп’ютерної системи центральний процесор; оперативна пам'ять, кеш-

пам’ять; комплект мікросхем логіки, що підтримують роботу плати, чіпсет

(chipset); центральна магістраль, або шина; контролер шини і кілька рознімних з’єднань-гнізд слотів, призначених для підключення до материнської інших плат (контролерів, плат розширення тощо).

Центральний процесор є центральним блоком ПК, призначеним для керування роботою всіх блоків комп’ютера та виконання арифметичних і