Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ІС та технології. Частина 1

.pdf
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
3.97 Mб
Скачать

51

створює більше ризиків і атмосферу невпевненості та недовіри для інвесторів і власників акцій, що знижує готовність акціонерів вкладати свої кошти в ту чи іншу компанію.

Інформаційна економіка, використовуючи нові інструменти, створює нові правила і нові види бізнесу. Саме концепціям інформаційної економіки вдалося змінити бізнес суттєво, і це можна бачити на прикладі електронної комерції. Електронна комерція посилила внутрішню і зовнішню комп'ютерно-мережеву взаємодію у фірмах і між ними, поліпшила культуру виробництва і послуг та сприяла оптимізації розрахунків компаній, як з постачальниками, так і з клієнтами. Наслідком цього став перегляд традиційних визначень споживчих цінностей.

Для збільшення ефективності в бізнесі компаніям необхідно видозмінювати свою внутрішню структуру, правильно користуватися інформацією, інтегрувати своє старе програмне забезпечення в сучасну інфраструктуру електронної комерції. Економіка масової обробки інформації та її передачі стає все більш сприятливою. Звідси невипадкове зростання сектора інформаційних послуг порівняно з сектором виробництва товарів споживання. Ці тенденції привели до того, що мережа Internet стала використовуватися у усьому світі в комерційних цілях.

У сучасній світовій економіці лідерами є компанії, що займаються електронним бізнесом, тобто інформатизацією, мережезацією і виробництвом засобів та інструментів інформатизації. До них відносяться всесвітньо відомі американські ТНК IBM (комп'ютери), Microsoft (програмне забезпечення), Intel (мікропроцесори), AT & T (телекомунікації), а також японська NT & T-Nippo Telegraph & Telephone (телекомунікації) та інші.

Основними сферами електронної комерції є: торгівля, маркетинг,

сприяння продажам; передпродажна робота, попередні домовленості,

поставки; фінансування та страхування; комерційні операції (замовлення,

отримання, оплата); адміністрування бізнесу (управління, дозволи, податки,

митниця); логістика (транспорт, техніка перевезень і постачання) тощо.

52

Використовуючи трейдингсайти, американські компанії заощаджують до 70% витрат на обробку даних і близько 10% на виробничі витрати.

Кожного року відбуваються онлайн-продажі на сотні мільйонів доларів.

Приблизно 3/4 таких продажів відбуваються через посередництво тільки п'яти Web-сайтів: Amazon, e-Bay, AOL, Yahoo!, Bay.com.

Мережеві роздрібні торгівці сьогодні мають розвинену службу доставки товарів додому. Огляд практики реальних фірм, що працюють як on-line, так і off-line, показує дуже велику різноманітність їх методів і прийомів, які добре спрацьовують і підвищують реальний прибуток.

Торгівля в мережі Internet - один з найбільш дієвих факторів розвитку виробництва, прискорення поставки товарів і послуг, зміцнення зв'язків між постачальниками і покупцями. Організація торгових операцій в мережі здійснюється на основі корпоративних торгових майданчиків та електронних торговельних систем. Internet-майданчики є віртуальними торговими місцями, де укладаються угоди між продавцем і покупцем і здійснюється проведення фінансово-торгових трансакцій.

До електронних торгових систем відносять Internet-магазини, які представляють собою Web-сайти, що забезпечують продаж через Internet з

використанням каталогу чи іншого виду представлення продукції. Це роздрібна форма ведення торгівлі, яка об'єднує елементи прямого маркетингу з відвідуванням традиційного магазину. Інтерактивний магазин може запропонувати значно більшу кількість товарів і послуг та забезпечити споживачів значно більшим обсягом інформації, необхідним для прийняття рішення про покупку.

Електронна торгівля - це фінансові операції та операції, що виконуються засобами мережі Internet і приватних мереж зв'язку, в ході яких відбуваються покупки продажу товарів і послуг, а також перекази грошових коштів. Трансакції в електронній торгівлі здійснюються простим підтвердженням покупки по кредитній картці з допомогою переказу необхідної суми вартості товару або складнішим шляхом - за допомогою

53

передачі інформації через багато мереж. Електронна торгівля сформувалася як ринок, який розвивається за загальними економічним законам, рушійною силою формування якого стали компанії-емітенти кредитних карток.

Електронна торгівля в свою чергу вплинула на розробки персональних комп'ютерів і технології операційних систем (ОС), а також на розробку та впровадження базових апаратних засобів ПК, що полегшують користувачам закупівлі через Internet.

Internet-дизайн та Web-дизайн є надзвичайно важливими для електронної комерції. Електронний бізнес притягує до себе і більшу частину економічних наук, однією з яких став Internet-маркетинг. У зв'язку з цим виникла необхідність у вивченні нових прогресивних тенденцій, які мають місце в сучасному Web-маркетингу, що включає питання електронного брендингу та управління відносинами з клієнтами.

Всесвітня мережа дає безліч інструментів для впливу на цільову аудиторію рекламодавця: розміщення реклами на тематичних та інформаційних сайтах, e-mail-маркетинг, просування товару з допомогою пошукових систем і каталогів, обмін посиланнями, рейтинги, партнерські і спонсорські програми і, звичайно, банерні мережі.

1.6.3.2. Сучасні інформаційні технології у діяльності банків в умовах фінансової глобалізації

Фінансова глобалізація, поряд з інтенсивним розвитком інформаційних технологій та стрімким поширенням мережі Інтернет, відкривають нові можливості у діяльності фінансових установ. Впровадження новітніх ІТ якісно змінило конкурентне середовище в банківській сфері.

За визначенням СОТ, високий рівень сервісу і зручності пропонують своїм клієнтам саме ті установи, що займаються електронною комерцією (E- commerce), тобто виробництвом, рекламою, продажем і поширенням товарів з використанням телекомунікаційних мереж. При цьому застосовується інтерактивний режим без використання паперових документів, які

54

замінюються електронними записами, а мережа Інтернет виступає як засіб доставки інформації та здійснення розрахунків. Перевагою електронної форми розрахунків є можливість миттєвого здійснення платежу при перевірці платоспроможності платника. При цьому у більшості систем, через які здійснюється електронна комерція, переважає кліринг усіх платежів у єдиному розрахунковому банку.

Здійснення платіжних та розрахункових операцій стало легкодоступним небанківським інститутам: супермаркетам,

телекомунікаційним компаніям, іншим високотехнологічним структурам, що легко пристосовуються до нових умов і через Інтернет мають змогу обслуговувати широке коло клієнтів. Якщо банки не встигають за процесом вдосконалення технологій та впровадженням нових інструментів, то швидко втрачають численну клієнтуру.

Інтернет-банкінг на європейському банківському ринку було започатковано в 1996 р. Дрезденською банківською групою через дочірню структуру Advance Bank. Загалом на початок ХХІ ст., за даними аналітиків компанії Fitch IBCA, електронними банківськими послугами користувався кожний десятий клієнт найпотужніших європейських банків.

Найшвидшими темпами ринок прямих банківських послуг зростає в Іспанії, Італії, Німеччині, Франції і Великобританії. Водночас найвищого рівня розвитку ринки прямого банківського обслуговування досягли в Бельгії, Нідерландах, Швеції, Данії та Норвегії.

Інтенсивний розвиток прямого банківського обслуговування демонструє Франція, де ним користується майже четверта частина всіх клієнтів. У свою чергу, четверта частина з них обслуговується телефоном.

Широко застосовується також обслуговування клієнтів в межах загальнонаціональної інформаційної системи Minitel. При цьому найширші можливості відкриваються за умови об'єднання обслуговування телефоном з використанням Інтернету.

55

Ще вищого розвитку досяг ринок прямих банківських послуг у Великобританії, який передбачає використання Інтернету, інтерактивного телебачення та мобільних телефонів. За оцінками експертів, майже 2/3

електронної комерції у Великобританії працює на фінансові послуги .

У режимі он-лайн працює понад половина клієнтів шведських та фінських банків, до 15 мільйонів американців.

Однак, високі витрати на впровадження нових технологій негативно впливають на рівень прибутковості банківської діяльності та викликають ускладнення конкуренції з іншими активними учасниками ринку банківського обслуговування, зокрема супермаркетами. Потужні торгівельні мережі мають перевагу над банками, оскільки надають послуги клієнтам безпосередньо в магазинах і не потребують видатків на створення спеціальних робочих місць. Зокрема, у Великобританії з особливо великим розмахом в цьому плані працюють компанії Tesco та Sainsbury.

Збереження конкурентних позицій вимагає від комерційних банків все активніше використовувати віртуальні зв'язки з клієнтами. Виникнення новітніх технологій передачі інформації через мережу Інтернет (HBCI, SSI, SET та інших) створює можливість здійснення електронних розрахунків

(банківських трансакцій) без обмежень у часі і просторі.

Найбільшого поширення банківські інтернет-технології з середини

1990-х років набули в скандинавських країнах. Інтернет-послугами користується понад 1/4 клієнтів майже всіх шведських та фінських банків.

Лідером є шведський Se-Banken та шведсько-фінський Merita-Norbanken.

У США одним з піонерів застосування інтернет-банкінгу став Citi-bank,

що відіграє провідну роль серед найпотужніших банків світу. Завдяки використанню спеціального Web-сайту користувачі можуть здійснювати широкий набір операцій, включаючи відкриття нових рахунків,

обслуговування позичок, отримання інформації щодо динаміки валютних курсів тощо. На сьогодні інтернет-послуги надають практично всі 50

56

американських банків, що входять до групи найпотужніших (зокрема, Bank One, First Union, Welis Fargo).

Таким чином, використання інтернет-банкінгу сприяє посиленню фінансової глобалізації як в процесі діяльності традиційних банків, що використовують інтернет-технології як складову своєї діяльності, так і банків, що працюють суто у віртуальному просторі, без паперових носіїв.

Але запровадження і поширення інтернет-банкінгу має як позитивні,

так і негативні економічні та функціональні наслідки.

Відкритий економістами в кінці 1990-х рр. "парадокс продуктивності",

суть якого в тому, що при збільшенні застосування інтернет - технологій продуктивність праці знижується, справджується і в банківській сфері.

Так, витрати на взаємодію через галузеві, корпоративні та географічні перешкоди в банківській сфері сягають 60-70 % бюджету. Застосування інформаційних та комунікаційних технологій дає змогу істотно знизити ці витрати. Так, за висновками американських фахівців, при обслуговуванні через Інтернет звичайна банківська трансакція коштує 1,07 дол., а в он-

лайновому режимі – всього 1 цент. Розміри накладних видатків в Інтернет-

банках у 2-3 рази нижчі, ніж у звичайних банках, а оброблення Web-

трансакцій є в 5-10 разів є дешевшою, ніж при традиційних каналах.

Тому електронні банківські послуги і в подальшому будуть становити тільки певну частку банківського бізнесу. На думку фахівців, бурхливий розвиток електронної комерції в сфері фінансових послуг навряд чи викличе різке згортання традиційних банківських відділень. Скорочення їх буде відбуватись поступово при модифікації їх функцій – в напрямі комбінованого надання банківських послуг як через Інтернет, так і через місцеві відділення.

1.6.3.3. Інформаційні технології в менеджменті

Сучасні розробки інформаційних систем менеджменту, технологій

систем та комунікацій стали задовольняти зростаючі вимоги менеджерів до

забезпечення інформацією.

57

Відзначимо основні переваги для організацій, які їм надає використання передових інформаційних технологій в управлінні. Так,

застосування сучасних засобів зв’язку та обробки інформації у повсякденній роботі менеджерів дозволяє значно скоротити витрати на рутинну та малоефективну роботу і підвищити результативність ділових переговорів.

Телеконференції полегшують їх спілкування, оскільки вони можуть бути віддалені географічно. Так економляться витрати і прискорюється прийняття рішень. Системи демонстраційних залів, які оснащені базами даних і відеозв’язком, сприяють ефективному плануванню і контролю. Застосування ІТ в менеджменті надає можливість розглядати проблеми управління організацією у взаємопов’язаному комплексі і підвищувати ефективність праці менеджерів до якісно нового рівня.

Важливе значення в автоматизації менеджменту має передача інформаційних масивів. Передача великих інформаційних потоків на значні відстані з допомогою кабельних, радіорелейних і супутникових ліній зв’язку створює нові можливості для ефективної співпраці.

Діяльність працівників сфери управління в наш час орієнтована на розподілену обробку інформації з децентралізацією застосування засобів обчислювальної техніки і вдосконаленням організації безпосередньо автоматизованих робочих місць (АРМ) користувачів.

Автоматизоване робоче місце можна визначити, як сукупність інформаційно-програмно-технічних ресурсів, яка забезпечує кінцевому користувачу обробку даних і автоматизацію управлінських функцій в конкретній предметній сфері. Такі автоматизовані робочі місця характеризується жорстким включенням в програмний продукт функціональних та підтримуючих технологій, які закладені розробниками програмного забезпечення. Це дозволяє використовувати спеціалістів невисокої кваліфікації, оскільки їх дії носять декларативний характер, і

глибоких знань в предметній сфері від них не вимагається.

58

Створення автоматизованих робочих місць передбачає, що основні операції по збору, збереженню і переробці інформації покладаються на обчислювальну техніку, а менеджер виконує частину ручних операцій і дій,

які вимагають творчого підходу при підготовці управлінських рішень.

Персональна техніка використовується для контролю виробничо-

господарської діяльності, зміни значень окремих параметрів в ході розв’язку задач автоматизованою інформаційною системою і введення початкових даних для рішення поточних завдань і аналізу функцій управління.

Найпростішою функцією АРМ є інформаційно-довідкове обслуговування. Хоч ця функція властива в тій чи іншій мірі будь-якому автоматизованому місцю, особливості її реалізації суттєво залежать від категорії користувача, тобто автоматизовані робочі місця мають проблемно-

професійну орієнтацію на конкретну предметну сферу. Переважна більшість АРМ формується на основі робочих станцій, об’єднаних в локальну мережу.

Автоматизовані робочі місця можуть одночасно виконувати децентралізовану обробку економічної інформації на робочих місцях виконавців в складі розподіленої бази даних. При цьому вони мають вихід через системний пристрій і канали зв’язку в комп’ютерні бази даних інших користувачів. Таким чином забезпечується спільне функціонування комп’ютера в процесі колективної обробки.

Складнішою формою є АРМ з використанням персонального комп’ютера в ролі інтелектуального терміналу, а також з віддаленим доступом до ресурсів центральної (головної) ЕОМ або зовнішньої мережі. В

цьому випадку декілька персональних комп’ютерів під’єднуються по каналах зв’язку до головної ЕОМ. При необхідності кожен персональний комп’ютер може також працювати і самостійно на основі власної інформації. В

найскладніших системах АРМ можуть з допомогою спеціального обладнання під’єднуватися не тільки до ресурсів головної ЕОМ мережі, але і до різних інформаційних служб і систем загального призначення (служб новин,

59

національних інформаційно-пошукових систем, баз даних і знань,

бібліотечних систем тощо).

Останнім часом появилася тенденція до створення універсальних АРМ,

які обслуговують декілька предметних ділянок.

1.6.3.4. Інформаційні технології в логістиці

Серед різноманіття пошуків шляхів розвитку ринку, засобів виробництва, нових напрямків діяльності комерційно-посередницьких організацій і підприємств бурхливо розвиваються нові логістичні технології.

Інформаційні системи займають у цих технологіях центральне місце,

оскільки підприємство, як відкрита система, матеріальними і інформаційними потоками пов'язана з постачальниками, споживачами,

експедиторами і транспортними організаціями. Забезпечення плавного подолання проблем у місцях стикування між інформаційними системами підприємства та інших організацій є однією з важливих задач логістики.

Інформація стає логістичним виробничим фактором: завдяки їй може скоротитися складування (краще керування запасами, погодженість дій постачальника і споживача, заміна складування готової продукції складуванням напівфабрикатів чи сировини). Завдяки інформації вдається т прискорити транспортування (погодженість усіх ланок транспортного ланцюга). Недолік своєчасної інформації викликає нагромадження матеріалів, оскільки непевність споживача, як і непевність постачальника,

звичайно викликає бажання перестрахуватися.

Інформаційні системи в логістиці забезпечують швидку адекватну реакцію на вимогу ринку, здійснюють спостереження за часом доставки,

оптимізацію функцій у ланцюгах доставки і постачання тощо. Одним з першочергових завдань при цьому є збір інформації, оскільки часто вона носить не точний, не оперативний і не спадкоємний характер. Найчастіше компанії терплять крах саме через несвоєчасну або недостовірну інформацію.

60

Наступне завдання – це інформаційна взаємодія між постачальниками-

виробниками і покупцями-споживачами. З цією метою створюються галузеві та міжвиробничі центри, які одночасно керують інформаційними і матеріальними потоками на підприємстві; логістичні інформаційні системи в сфері підготовки вантажів до перевезення з застосуванням електронних перевізних документів у внутрішніх і прямих міжнародних зв’язках;

налагоджується логістична взаємодія постачальників і покупців транспорту і виробництва; створюються гнучкі методи керування з орієнтацією на економію витрат ресурсів і енергії.

Сьогодні існує проблема в сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємства при подоланні митних бар'єрів, а особливо для держав, що знаходяться географічно досить близько одна від одної і практично щодня мають зв'язок. Для того, щоб полегшити відносини в цій області, ведеться робота по введенню єдиної міжнаціональної комунікаційної інформаційної системи. Її призначення - передача інформації про матеріальні потоки і контроль за їх рухом. Вона буде поєднувати комунікаційні системи багатьох країн, і в зв'язку з цим зменшиться час перебування вантажів на прикордонних станціях і пов'язані з цим витрати.

В логістиці кожен рух матеріалів пов'язаний з передачею інформації.

Деякі інформаційні повідомлення, випереджають вантаж, його прибуття, що дозволяє одержувачу вчасно підготувати його приймання. Інші дані супроводжують вантаж: вони характеризують вид і кількість товарів,

відправника, одержувача і власника, вказують на небезпечні властивості товару тощо. Наступний вид інформації рухається за матеріальним потоком і часто йде в зворотному напрямку (підтвердження прийому, фактурування,

пред'явлення рекламацій, додаткові замовлення, запити тощо).

Інформаційний потік буває складнішим, ніж матеріальний, оскільки охоплює і такі підрозділи підприємства, через які матеріал прямо не проходить.

Логістичні інформаційні системи являють собою відповідні інформаційні мережі, які починаються з щоденних вимог замовників і