Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PVSh_ispit.doc
Скачиваний:
612
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
649.73 Кб
Скачать

31.Психологічне благополуччя як чинник професійного становлення викладача

Професіоналізм викладача як особистості – це якісна характеристика суб’єкта праці, яка відображає високий рівень розвитку професійно-важливих і особистісно-ділових якостей, які забезпечують ефективність педагогічної діяльності. Так, рівень продуктивності діяльності викладача залежить від професійно-педагогічної спрямованості – сукупності стійких мотивів, що орієнтують діяльність особистості (інтереси, нахили, переконання, ідеали – ціннісні орієнтації, які виражають світогляд людини).

Сукупність професіоналізму діяльності та професіоналізму особистості створюють авторитет викладача. Авторитет (лат. auctoritas – влада, вплив) – визнання за викладачем права на прийняття відповідального рішення, яке заслуговує повної довіри. Є така залежність: чим піднесеніше ідеали, тим масштабніша особистість та яскравіший зміст життя, тим вимогливіша особистість до себе і тим вище її авторитет. Авторитетний викладач викликає в багатьох студентів бажання брати з нього приклад. Студенти запозичують у нього його судження, ставлення до праці, навіть особливості поведінки (неусвідомлене наслідування).

Важливими для напрацювання високого психолого-педагогічного культурного рівня є такі настанови:

- висока самооцінка – це необхідно кожній людині для збереження власної особистості;

- позитивне ставлення до життя в цілому та професії зокрема;

- віра у добро – віра у добро безумовно сприймається як мораль сильної особистості, якою зобов'язаний бути кожний педагог;

- уміння бачити і відчувати свою роль у процесі навчання і виховання;

- уміння змінюватися, навчатися, вдосконалюватися усе життя.

Процес професійного самовизначення, професійного становлення – це самопізнання, самооцінка власних здібностей і практичні дії з їх розвитку, це самоактуалізація.

Під час свого професійного становлення викладач ВНЗ оволодіває професією, адаптується до її вимог, в нього починають формуватись певні педагогічні позиції, власний стиль професійної діяльності, викладач інтегрується з професією, прагне до пошуку нових, творчих, нестереотипних підходів до викладання. Всі ці риси та якості розвиваються протягом всієї професійної діяльності викладача ВНЗ (етапи: оволодіння професією (від початку професійної діяльності, триває 3-5 років); етап професіоналізації ( від 5 до 10 років самостійної професійної діяльності); етап інтеграції з професією (стаж роботи більше 10 років), педагогічна творчість викладача).

32. Психологічна характеристика етапів професійного становлення викладача

Оволодіння професією педагога вищої школи є довготривалим складним процесом, який має свої закономірності. Він охоплює декілька етапів, й у цілому називається процесом професіоналізації особистості – професійного розвитку та професійного становлення фахівця, генезису особистості у просторі та часі професійної діяльності (Е.Ф. Зеєр).

У вітчизняній психолого-педагогічній науці проблеми професійного шляху особистості досліджувалися в роботах Є.О. Климова, В.О. Сластьоніна, Н.В. Кузьміної, В.Д. Шадрикова й ін. Найбільш поширеною є концепція професіоналізації Є.О. Климова, який виділяє сім складових його етапів, що характеризують особливості розвитку особистості фахівця. Отже, згідно з Є.О. Климовим, особистість в процесі свого професійного розвитку та становлення проходить такі стадії:

1)     оптант (фаза оптанта, оптації) – етап вибору професії;

2)     адепт (фаза адепта) – на цьому етапі людина уже стала на шлях прихильності до професії, вона освоює її (навчання в спеціалізованому навчальному закладі: вузі, училищі і т.д.);

3)     адаптант (фаза адаптації, “звикання” молодого фахівця до роботи);

4)     інтернал (фаза інтернала) – на цьому етапі особистість є вже досвідченим працівником, який може самостійно й успішно справлятися з основними професійними функціями;

5)     майстер (фаза майстерності) – працівник відрізняється якимись спеціальними якостями, уміннями, чи універсалізмом, широким орієнтуванням у професійній області, чи тим і іншим. Він знайшов свій індивідуальний, неповторний стиль діяльності, його результати стабільно гарні, він має підстави вважати себе незамінним працівником.

6)     авторитет (фаза авторитету) – на цьому етапі фахівець – майстер своєї справи, широко відомий у своєму колі чи за його межами (у галузі, на міжгалузевому рівні, у країні). Професійно-виробничі завдання він вирішує успішно за рахунок великого досвіду, умілості, уміння організувати свою роботу, оточити себе помічниками.

7)     наставник (фаза наставництва). Фахівець є авторитетним майстром, він передає досвід молодим, стежить за їх ростом; його життя наповнене осмисленою професійною перспективою.

Складові професійного становлення:

- Спрямованість особистості(домінуючі мотиви і потреби,ціннісні орієнтації і установки); Професійна компетентність(сукупність профес. знань, умінь, способів проф. діял); Професійно важливі якості,що визнач. продуктивність проф. діяльності; Професійно значущі психофізіологічні властивості.

         Аналіз наведених вище підходів до етапів професійного становлення особистості, дає змогу зробити такі узагальнення. По-перше, процес професійного становлення особистості є індивідуально своєрідним, неповторним, але у ньому можливе виділення якісних особливостей та закономірностей, що відображаються у певних стадіальних характеристиках. Всі етапи професіоналізації особистості в межах однієї професії є універсальними, тобто кожна людина поступово проходить кожну з них.

         По-друге, всі етапи професійного становлення є безумовно важливими для особистісного та професійного розвитку спеціаліста, взаємообумовлюють та взаємовизначають успішність професіоналізації людини.

         По-третє, перехід від однієї стадії до іншої ініціюється змінами соціальної ситуації, перебудовою провідної діяльності, що призводить до професійного розвитку особистості, формуванню професійно обумовлених психологічних новоутворень.

         По-четверте, динаміка професійного становлення фахівця підвладна певним закономірностям: перші стадії включають знайомство з професією, адаптацію до професійної діяльності; наступні – розвиток професійної компетентності, професійної зрілості через виникнення індивідуального стилю професійної діяльності; останні – професійну стагнацію, зменшення професійної активності та завершення професійної діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]