Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PVSh_ispit.doc
Скачиваний:
612
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
649.73 Кб
Скачать

29. Психологічний характеристика особистісної компетентності викладача внз

Професійна компетентність вчителя – це сукупність його особистісних якостей, загальної культури та кваліфікаційних знань, умінь, методичної майстерності, гармонійна інтеграція яких в педагогічній діяльності дає оптимальний результат.

Особисті якості вчителя (це теж одна з найголовніших складових професійної компетентності) - доброзичливість, чуйність, урівноваженість, витонченість, толерантність, рефлексія, людяність.

Отже, поняття «компетенції та компетентності» значно ширші за поняття «знання, уміння, навички», тому що охоплюють:

  • спрямованість особистості (мотивацію);

  • здібності особистості до подолання стереотипів, відчуття проблеми, прояв принциповості, гнучкості мислення;

  • характер особистості - самостійність, цілеспрямованість, вольові якості.

Слід зазначити, що сучасні науковці здатні розглядати професійну компетентність учителя як сукупність трьох складових компонентів - предметно-технологічного, психолого-педагогічного, загальнокультурного.

Основні показники педагогічної компетентності вчителя - це передусім:

  • особистісні якості, особливо перетворювальні та психологічні;

  • усвідомлення ролі педагога у вихованні громадянина, патріота;

  • безперервне підвищення загальної та професійної культури;

  • пошукова діяльність педагога;

  • володіння методами педагогічного дослідження;

  • конструювання власного педагогічного досвіду;

  • результативність навчально-виховного процесу;

  • активна педагогічна діяльність, спрямована на перетворення особистості учня й учителя.

З огляду на зазначене можна стверджувати, що під професійною компетентністю педагога слід розуміти таку пошукову діяльність учителя, коли на основі бази знань, умінь, навичок та усвідомленого розуміння своєї ролі в суспільстві, безперервного самовдосконалення й саморозвитку особистості він забезпечує оптимальний варіант організації навчально-виховного процесу з метою формування творчої особистості.

30. Професіогенез особистості: поняття, етапи, характеристика.

Під професіогенезом розуміють розвиток особистості, зміни і перетворення її психологічної структури, зумовлені засвоєнням і здійсненням професійної діяльності.

Будь-який індивідуальний професійний розвиток, має мету – формування особистості професіонала як суб’єкта, що повинен самостійно і якісно виконувати професійні функції з оптимальними психологічними витратами. Метою професіогенезу є професіоналізм– це інтегративна характеристика професійно зрілої особистості як суб'єкта діяльності, спілкування, праці.

Особистісний професіогенез відбувається за двома напрямами. Перший напрям відбувався через формування в особистості внутрішніх засобів професійної діяльності. Другий напрям становить засвоєння особистістю зовнішніх (соціальних) засобів професійної діяльності.

У професіогенезі можна виділити такі етапи: вибір професії, професійне самовизначення, стадія освіти і підготовки, адаптація до професійної діяльності, професіоналізація, досягнення високої продуктивності, професійна самореалізація. Професійному розвитку властива певна особистісна динаміка, яка поки що досліджена лише фрагментарно, визначає В. В. Рибалка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]