Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PVSh_ispit.doc
Скачиваний:
612
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
649.73 Кб
Скачать

10. Проблема мотивації навчання студента в освітньому середовищі внз

Мотивація навч. діяльності – рушійна сила студента, в основі якої лежать потреби, стимули, мотиви.

Етапи мотиваційного процесу навчання студента в ВНЗ: виникнення і усвідомлення спонук-стимулів або потреби; прийняття мотиву, який не повинен вступати в конфлікт з власним Я; реалізація мотиву (потреба може змінюватися, удосконалюватися); закріплення мотиву (мотив може стати рисою характеру)

Висока позитивна мотивація може відігравати роль компенсаторного фактора за умови недостатньо високого рівня розвитку спеціальних здібностей або прогалин у необхідних знаннях, уміннях і навичках студента. У зворотному ж напрямку такої компенсаторної залежності не спостерігається. Це означає, що ніякий високий рівень інтелектуальних здібностей студента не може компенсувати низьку його учбову мотивацію та безпосередньо сприяти успішній навчально-професійній його діяльності. Саме тому важливою проблемою є завдання формування професійних мотивів навчання, потреби в набуванні професійних знань, умінь і навичок.

Для формування позитивної мотивації навчально-професійної діяльності студент повинен стати її суб’єктом:

1) Виявляти вільну пізнавальну активність, інтелектуальну ініціативу і самостійність у прийнятті рішень щодо вибору шляхів і змісту самоосвіти.

2) Збагачувати свій внутрішній світ, бути відкритим новому досвіду.

3) У діях сьогодення орієнтуватися на своє майбутнє, будувати особистісну перспективу.

Мотивація навчання посилюється, якщо студент бачить зв’язок між засвоєнням знань і збагаченням власного досвіду та вимогами й функціями майбутньої професійної діяльності.

4) Розвивати рефлексивні процеси: самооцінку, самокритичність.

5) Виховувати в собі потребу втілювати в життя власні плани, реалізовувати потенційні можливості.

24. Мета, основні завдання, види діяльності психологічної служби внз

Психологічна служба ВНЗ – це структурний підрозділ університету, який здійснює свою діяльність щодо забезпечення соціального супроводу та психологічного забезпечення навчально-виховного процесу серед студентської молоді.

Метою діяльності психологічної служби у ВНЗ є: - психологічна допомога студентові на різних етапах його про- фесійного становлення, психологічний супровід у вирішенні нормативних та ненормативних криз; психопрофілактика хімічної, ігрової, віртуальної залежностей. - психологічна допомога викладацькому складу та працівникам ВНЗ у вирішенні професійних та особистісних проблем за запитом; психологічний супровід творчої діяльності науковця, активізація наукового потенціалу. - надання практичних навичок майбутньої професійної діяльності студентам-психологам через їх активне залучення до співпраці зі спеціалістами та викладачами, які входять до психологічної служби вищого навчального закладу.

Основними в діяльності психологічної служби ВНЗ (далі – ПСВ) є завдання психологічної підтримки і супроводу студентів у професійному розвитку. На етапі адаптації (перший курс) - завдання ПСВ полягає в наданні допомоги студентові в адаптації до нових умов життєдіяльності. діагностика готовності до навчально-пізнавальної діяльності, мотивів навчання, ціннісних орієнтацій, соціально-психологічних установок; допомога в розвитку учбових умінь і регуляції своєї життєдіяльності; психологічна підтримка першокурсників у подоланні труднощів самостійного життя і вибудовуванні комфортних взаємин з однокурсниками і педагогами; консультування першокурсників, що розчарувалися у вибраній спеціальності; корекція професійного самовизначення при компромісному виборі професії. На відносно благополучному етапі інтенсифікації (другий і третій курси) функції ПСВ зводяться до діагностики особистісного й інтелектуального розвитку, наданню допомоги в вирішенні проблем, що виникають у взаєминах з однолітками і педагогами, а також в суто особистих стосунках. Відповідно тут необхідні технології розвиваючої діагностики, психологічного консультування, корекції особистісного і інтелектуального профілів. На етапі ідентифікації (четвертий і п'ятий курси) завдання ПСВ полягають «у фінішній діагностиці професійних здібностей, допомозі в знаходженні професійного поля реалізації себе, підтримці в знаходженні сенсу майбутньої життєдіяльності. Головне – допомогти випускникам професійно самовизначитися і знайти місце роботи».

Згідно з метою та завданнями психологічної служби, наступними напрямами та видами діяльності психологічної служби можна означити: а) психологічний супровід професійного становлення студента: соціальна адаптація студентів до нових умов навчання та життя (робота в гуртожитках); супровід професійних криз (першого року навчання, середини навчання, завершення навчання); робота з обдарованими студентами (розвиток творчості, психологічний супровід наукової діяльності); б) профілактична діяльність: профілактика хімічних, ігрових, віртуальних залежностей; в) допомога у вирішенні індивідуальних проблем студентів: робота з молодою сім’єю студентів за запитом, психологічний супровід вагітності; г) психологічний супровід студентів з особливими потребами; ґ) робота зі студентським активом (старостами груп, членами профкому студентів); д) психодіагностична діяльність відповідно до поставлених завдань і цілей роботи психологічної служби та індивідуальних потреб студентів (діагностика мотиваційної сфери, рівня розвитку інтелектуальних здібностей, спрямованості особистості, властивостей темпераменту, творчих здібностей

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]