Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ БО 2006.rtf
Скачиваний:
62
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
888.15 Кб
Скачать

Вправа 5.3. “Заповнення прибуткового касового ордера”

Вихідні дані. 16 березня 200Х року працівник Ващенко О.П. повернувся з відрядження (див. вправу 5.2). Відповідно до діючого законодавства у триденний строк після повернення з відрядження працівник повинен скласти та здати в бухгалтерію підприємства авансовий звіт про використання наданих йому коштів. Авансовий звіт, з якого витікає, що 281 грн. 55 коп. було витрачено у зв’язку з відрядженням Ващенко О.П. склав і здав до бухгалтерії 17 березня 200Х р.

Треба: скласти прибутковий касовий ордер за № 67 від 17.03.200Х р., на підставі якого працівник служби постачання фірми „Байкал” Ващенко О.П. повернув до каси підприємства залишок коштів, які не могли бути витрачені ним під час відрядження (додаток Б).

Вправа 5.4. “Складання Акта інвентаризації”

Вихідні дані. 10 лютого 200Х року касир підприємства ВАТ “Драгомир” (каса № 1) Жукова Лариса Максимівна подала заяву про звільнення у зв’язку з переходом на іншу роботу. Відповідно до діючого законодавства України керівник підприємства Руденко В.В. видав наказ від 12.02.200Х р. за № 36 “Про проведення інвентаризації коштів у касі № 2”. Інвентаризація призначена на день приймання-передачі справ – на 20 лютого 200Х року. До складу комісії призначені: головний бухгалтер підприємства Лісова Л.О. та бухгалтер Світ К.О.

При здійсненні інвентаризації у встановлений термін було виявлено, що у касі 2 сума готівки склала 2 356 грн. 00 коп. Також у касі на зберіганні знаходилась путівка до турбази “Карпати” вартістю 1 820 грн. За обліковими даними загальна вартість коштів та їх еквівалентів по касі № 2 повинна складати 4 172 грн. При перевірці касових ордерів встановлено: останній прибутковий касовий ордер має № 2, останній видатковий касовий ордер − № 28.

Треба: використовуючи наведені дані, скласти Акт інвентаризації коштів (за № 4), що знаходились у касі 1 підприємства на дату проведення інвентаризації. Форма Акта наведена у додатку В. Після складання Акта, там, де це необхідно, зробити запис: “Підтверджую, що всі цінності, перелічені вище, знаходяться на моєму відповідальному зберіганні”. Обгрунтувати причину лишків або нестач, якщо вони мають місце.

Завдання № 6 до теми 8 “ОБЛІК ГОСПОДАРСЬКИХ ПРОЦЕСІВ

Завдання складається з трьох взаємозв'язаних вправ, що охоплюють найважливіші питання бухгалтерського обліку: облік процесу постачання (придбання виробничих запасів); облік процесу виробництва продукції; облік процесу реалізації виготовленої продукції.

Треба: 1) скласти Журнал реєстрації господарських операцій підприємства ТОВ “Світанок”, в якому вказати бухгалтерські проведення (табл. 6.1-6.3);

2) здійснити розрахунки по операціях там, де це необхідно;

3) визначити собівартість одиниці виробу.

Вправа 6.1. “Облік процесу постачання”

Таблиця 6.3 – Операції тов “Світанок”за березень 200 х р., які стосуються процесу забезпечення підприємства ресурсами

Зміст господарської

операції

Первинний документ

Сума,

грн.

1) Від постачальника одержані складом матеріали для виробничих потреб деревина (оплата не проведена, без урахування ПДВ)

Накладна № 35 (від постачальників) рахунок-фактура, прибутковий ордер

20 000

2) Відображена вартість навантажувально-розвантажувальних робіт при доставці деревини (оплата не проведена, без урахування ПДВ)

Акт виконаних робіт, рахунок

2 000

3) Відображені витрати на оплату послуг із зберігання матеріалів при доставці їх сторонньою організацією (оплата не проведена, без урахування ПДВ)

Акт виконаних робіт, рахунок

1 000

4) Відображені витрати на відрядження експедитора

Авансовий звіт, посвідчення про відрядження

216

5) Відображені витрати по нарахуванню заробітної плати експедитора

Відомість нарахування заробітної плати

600

6) Відображені нарахування на заробітну плату експедитора

Відомість нарахування зарплати

7) Визначити первинну вартість запасів

розрахунок

Вправа 6.2. “Облік процесу виробництва продукції”