Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PK_teoria.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
118.26 Кб
Скачать

27) Дайте характеристику та запропонуйте агротехніку діпладенії та мединіли.

Сімейство кутрових. Батьківщина - гірські райони Центральної і Південної Америки. У природі поширено близько 40 видів.

Діпладенія блискуча Dipladenia splendens - вічно-зелений чагарник, що вирощується як ампельноє рослина. Стебла спочатку опушені, з віком - голі. Листя супротивно розташоване, овальної форми, загострені на кінці, на коротких черешках, завдовжки до 20 см, опушені уздовж жилок з нижньої сторони. Квітки по 5-6 штук зібрані в гроновидні суцвіття. Пятілепестная чашка квітки яскраво-рожева, близько 7-10 см в діаметрі.

Пересадка: Пересаджують щорічно весною в березні-квітні. Грунт для діпладенії повинен бути живильним: 2 частини глинисто-дернової землі, 1 частину листової землі, 1 частину перегною і 1 частину піску. Хороший дренаж обов'язковий. Розмноження: Живцями, зрізаними весною або початку літа. Живці укорінюють в кімнатній теплиці при грунтовому підігріві.

МедініллаMedinilla(РодинаМеластомовие Близько 400 видів чагарників і ліан, що виростають у тропічній Африці, на Мадагаскарі і островах Малайського архіпелагу. Вічнозелені рослини, чагарники до 2 м заввишки. Гілки голі, членисті, округлі і ребристі, іноді на вузлах щетинисті. Листя супротивні або кільчасте, рідше чергові, потовщені, з чітко виступаючими 3-9 жилками, цельнокрайние. Квітки зібрані в звисаючі волоті або кисті, рожеві, рожево-червоні або білі; приквітки великі, рожево-червоні. Розмноження Медінілла розмножується в основному насінням і живцями. Розмноження насінням. Придбані або отримані зі свого рослини семен висівають в люті-березні. Для висадки використовують плоскі горщики і сум піску й листової землі в співвідношенні 1:1. Горщики з насінням ставчят в тепле місце, сходи пікірут в 7см горщики. У червні їх перевалюють в горщики більшого розміру і доглядають, як за дорослими рослинами.

Ботаніко-біологічна характеристика, розмноження, агротехніка та використання різних видів сенеціо, седумів та товстянок

Крестовник (лат. Senécio) - величезний за кількістю видів рід сімейства Айстрові, самий великий рід серед усіх квіткових рослин. За різними даними, в нього входять від 1000 до 3000 видів, що зустрічаються по всьому світу і мають найрізноманітніші життєві форми - від однорічних трав до дерев. Плід - сім'янка. Багато видів крестовника виробляють алкалоїди, нерідко їх зміст достатньо високо, а тому може викликати отруєння у людей і тварин. Однорічні види крестовника розмножують насінням (нерідко використовується осінню посадку), багаторічні види - діленням весною, чагарники - влітку за допомогою живців. Седум. Голі або опушені простими або залозистими волосками, м'ясисті, прямі або піднімають, часто утворюють дерновинки або моховидні подушки, однорічники, трав'янисті багаторічники і чагарники. Листя різноманітні за формою, розмірами і забарвленням, чергові, супротивні або кільчасте, цілокраї або малозубчатие по краю. Суцвіття зазвичай верхівкові, рідше бічні, в основному щитковидні, рідко квітки поодинокі, білі, жовті або рожеві, рідко червоні або блакитні (S. coeruleum), двостатеві. Товстянка — досить круп­на сукулентна декоратив­но-листяна рослина. Стебло цієї рослини круп­не, соковите, прямостояче, покрите щільно прилягаючою темно-коричневою корою. Листя товстянки невелике, м'ясисте, щільне, яйцевид­не або овальної форми, розташовані супротивно, інколи зібрані в невеликі розетки. В різних видів лис­тя бувають забарвлені в яскраво-зелений або темно-зелений колір. Листкові пластинки плавно переходять в товстий коричневий черешок. Товстянка відноситься до родини товстянкових (Crassulaceae). У природі ця рослина виростає в Південній Африці. Пересаджувати молоді рослини слід щорік. Дорослі екземпляри потребують пересадки 1 раз в 2-3 роки. Підживлювати товстянку слід 1-2 рази в місяць спе­ціальними добривами для кактусів. Взимку внесення добрив потрібно припинити. Розмножується рослина листко­вими і стебловими черенками, які перед посадкою слід підсушити протягом 1-2 днів в злегка затіненому місці, а потім висадити в грунт. Грунтова суміш для висадження тов­стянки повинна складатися з 3 частин дернової, 1 частини листяної, 1 частини перегнійної землі і 1 частини піску, дренаж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]