Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PK_teoria.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
118.26 Кб
Скачать

11) Біологічні основи вигонки. Від чого залежать терміни цвітіння при вигонці квіткових культур? у чому економічні переваги вигонки квіткових культур?

Вигонка рослин — комплекс заходів, за допомогою яких можна вивести рослини зі стану спокою і змусити їх активно вегетувати у заздалегідь визначений, а не властивий їм строк. Будь-які зміни у навколишньому середовищі впливають на процес розвитку багаторічних рослин. Вони пристосовуються до несприятливих умов, впадаючи у стан спокою. Період спокою можна умовно розділити на органічний і вимушений. Органічний спокій характерний тим, що у клітинах рослини відбуваються зміни в нуклеїновому та білковому обмінах. При цьому в цибулинах формуються майбутні органи рослини. Вимушений спокій викликаний низькими температурами, відсутністю дощів і т.д. Він переривається, коли умови поліпшуються. На цьому принципі й базується вигонка рослин у закритому грунті. Вигонці піддаються тільки ранньоквітнучі види з коротким періодом спокою. За строками цвітіння вигонку ділять на три періоди: 1-й період (рання) — з грудня до початку січня; 2-й (середня) — зі середини січня її кінця лютого; 3-й (пізня) — з початку березня до кінця квітня. Після викопування цибулини просушують і сортують. Відібрані для вигонки цибулини мають бути абсолютно здоровими, без найменших механічних пошкоджень, округлої форми, щільні, не менше 3,5 см у діаметрі. Наступний етап підготовки до вигонки — дотримання температурних режимів зберігання цибулини, які дають змогу регулювати розвиток квіткової бруньки в цибулині та змінювати строки цвітіння. Відносна вологість повітря в сховищах має становити приблизно 80%. Недотримання основних правил підготовки цибулини до вигонки може призвести до появи сліпих бутонів, що зумовить великі втрати квіткової продукції.

Дайте порівняльну ботаніко-біологічну характеристику найпоширеніших видів філодендрона та зингоніума. Запропонуйте технологію розмноження та вирощування.

Філодендрон – одна з найпопулярніших кімнатних рослин. Має дуже багато загального з родом монстер. належить до сімейства ароїдних і нараховує за різним даними 300-350 видів. Представники родуPhilodendron – це лазячі ліани з довгими, тонкими, м'ясистими стеблами або деревоподібні рослини з одним коротким товстим стеблом. Є види, що мають невеликі розміри, але деякі види деревоподібних досить розкидисті рослини.. У більшості філодендронів з кожного вузла стебла утворюється повітряне коріння воно допомагають рослині обвиватися навколо опори.Лежачи на землі коріння забезпечує рослину живильними речовинами і вологою. Квіткизібрані в циліндричний качан з покривалом. Слід зазначити, що сік філодендрона отрутний, і може викликати подразнення шкіри, слизової оболонки очей, тому слід надягати рукавички, коли ви обрізаєте рослину.

Зингоніум. Батьківщина Центральна і Південна Америка. Зингоніум швидко розростається і досить невибагливий в кімнатних умова, і росте вгору, досягаючи 1,5 - 1,8 метрів у висоту. Можна вирощувати зингоніум як ампельну рослину, підвісивши горщик високо. Добре підходить зингоніум і для вирощування як гідропонна культура. Зингоніум примітний тим, що змінює форму листя з віком - у молодих рослин воно стрілоподібне, а у більш старих - листя з чітко вираженими частками і нагадуює зірку неправильної форми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]