Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PK_teoria.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
118.26 Кб
Скачать

12) Дайте загальну характеристику культурам родини амарилісових. Як відрізнити не квітучі валоту та клівію від інших представників цієї родини? Вимоги до утримання волоти та клівії.

Це цибулинні рослини, багато з яких набули поширення як кімнатні культури, в природі поширені в тропіках і субтропіках Старого і Нового Світу. Більшість амарилісових мають довге плоске листя.Головна причина популярності амарилісових - шикарні суцвіття, які можуть складатися з одного або декількох квіток. Амарилісові не терплять прямих сонячних променів. Всі амарилісові дуже чутливі до надлишку вологиУ той же час до вологості повітря амарилісові не вимогливі і регулярного обприскування не потребують. У період росту і цвітіння амарилісові необхідно удобрювати. Для цього використовують комплексні мінеральні добрива. Підживлення починають з появою перших листків через кожні два тижні і припиняють за 1,5 - 2 місяці до періоду спокою.

Валота. У наших умовах рослини круглий рік містяться у вегетативному стані, хоча полив в зимовий час трохи зменшується. Завдяки цьому рослина рясно цвіте двічі на рік і утворює багато дочірніх цибулин. Валота дуже невибаглива, добре росте в досить освітлених приміщеннях, особливо на підвіконнях. Віддає перевагу світлим місцям, але може рости і в півтіні.

Клівія. Клівії необхідне яскраве світло. Проте прямі сонячні промені викликають появле­ние опіків, тому рослину необхідно притіняти. Поливають клівію рясно літом і помірно у зимовий період. Літом температура повітря не повинна перевищувати 23°С, зи­мою — опускатися нижче 16°С. Рослину підгодовують ком­плексними мінеральними добривами

Ботаніко-біологічна характеристика, розмноження, агротехніка та використання аспідістри, аралії та аукуби.

Аспідістра. Сімейство лілейних. Батьківщина Японія. У природі поширено 8 видів. У культурі вирощують Аспідістра високу Aspidistra elatior-багаторічна трав'яниста рослина. У неї підземне повзуче кореневище, глянцевідние листя на довгих черешках широкоовальною або ланцетної форми, близько 50 см завдовжки і 15 см шириною. Квітки дрібні, пурпурного кольору, з'являються під листям на коротких ніжках Навесні, поділом куща при пересадці. Аспідістру можна розмножувати і листом, за особливою технологією. Вона полягає в тому, що у аспідістри зрізають здоровий лист без черешка, так, щоб був збережений товстий м'ясистий наплив в основі листа (утворений редукованими листками на подобі піхви). Потім зріз листа підсушують і поміщають в пляшку з водою (пляшка з широкою шийкою, як кефір). Пляшку закривають кришкою і замазують пластиліном, щоб туди не потрапляло повітря. Пляшку поміщають в тепле і світле місце. Коли на зрізі листа з'являться корінці, його виймають і садять в пухку (краще листову) грунт і накривають банкою або поміщають в кімнатну теплицю.. Аралія. зазвичай невисокі дерева, з гіллястим у вершини і зазвичай шипуватим стволом, чагарники або великі багаторічні трав'янисті рослини. Пагони, листя і суцвіття голі або опушені. Висота рослин різна: трави досягають 50 см у висоту, в той час як деякі дерева можуть виростати до 20 м. Листорозміщення чергове. Листя без прилистки, дуже великі, непарноперисто-складні. Квітки дрібні, двостатеві і тичіночние, з недорозвиненою зав'яззю, зазвичай П'ятичленні, рідко чотири-або шестичленні. Чашечка з невеликими зубцями, пелюстки в черепітчато. Тичинки з довгастими пильовиками; Плід темно-фіолетовий, ягодоподібний, Насіння стислі з боків, з гладким ендоспермом. Аукуба. Рід Аукуба (Aucuba Thunb.) Налічує 3 види чагарників із сімейства кизилових (Cornaceae). Згідно з останніми даними рід відносять до сімейства гарріевих (Garryaceae), також зустрічається як сімейство аукубових (Aucubaceae). Вічнозелені чагарники з шкірястими листками і червонувато-коричневими квітами,Розмножують насінням і верхівковими живцями. можна розмножити аукубу не тільки вегетативним способом, але і насінням. Насіння висівають свіжозібрані, оскільки вони швидко втрачають схожість. Також слід пам'ятати, що при насіннєвому розмноженні можуть не передаватися сортові ознаки. Висівають насіння у вологий субстрат (торф і пісок), підтримують температуру 21 ° С, постійно обприскують і регулярно провітрюють.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]