Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PK_teoria.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
118.26 Кб
Скачать

1) Дайте порівняльну характеристику пандануса і юки. Як розмножуються та вирощуються ці культури.

Pandanus Rumph. Сімейство панданових. Батьківщина - острови Індійського океану. Стебло з пишною кроною листя. Вище кореневої шийки на стеблі є повітряні корені. Листя зігнуті, вузькі, з гострими кармінно-рожевими шипами по краях і по центральній жилці з нижньої сторони. У кімнатних умовах росте добре.. Рослини поливають помірно піддонний полив теплою (до 35 градусів) водою. Не можна обприскувати рослини, так як вода може потрапити в пазухи листя і викликати загнивання стебля. Дорослі рослини пересаджують у міру необхідності. У поживну суміш беруть дві частини дернової землі, по одній частині торф'яної землі та піску. Необхідний хороший дренаж. Пандануси садять на ту ж глибину, що й до пересадки. Щоб уберегти рослини від висихання, ці корені обгортають мохомРазмножают пандануси бічними нащадками, що з'являються на стовбурі, шляхом вкорінення під скляними ковпаками. Деякі види розмножують насінням, висіваючи їх у грунт, підігріту до 30-35 градусів.

Юка. Сімейство агавових. Батьківщина Північна Америка. Вічнозелена гарна рослина з лінійними колючим, загостреним листям. Листя зібрано в орнаментальну розетку на кінці стовбураРозмноження: Навесні укоріненням верхівки стебла, а також шматками стовбура (довжиною не менш 10 см). Можливе розмноження насіннями і паростками. При розмноженні юки паростками - з основного стовбура гострим ножем відрізається дочірня розетка, а місце зрізу на стовбурі присипається сіркою. Відрізану розетку вкоріняють в вологому піску, а після вкорінення саджають у горщик із землею, до якого додають шматочки деревного (наприклад, березового) вугілля. При розмноженні юки насіннями, важливо щоб вони були свіжими. Насіння замочують на добу в теплій воді, потім висівають у суміш легкої листової землі та торфу, накривають склом або пакетом і провітрюють кілька разів у день. Зазвичай насіння проростає протягом місяця.

Ботаніко-біологічна характеристика, розмноження, агротехніка та використання плектрантуса

Плектрантус відноситься до сімейства ясноткових (воно ж губоцвіті). Серед культурних - популярні в кімнатному квітникарстві види плектрантуса гібридного Plectranthus hybridus, плектрантус Ертендаля Plectranthus oenterdalii, плектрантус австралійський Plectranthus australis і плектрантус чагарниковий Plectranthus parviflorus, плектрантус колеусовідний Plectranthus coleoides marginatus. Плектрантус рослина вічнозелена і багаторічна, в основному почвопокровний чагарник або в'юнкий - ампельний. Його тонкий чотиригранний стебло добре галузиться, а листові пластинки - невеликі, супротивно розташовані. У деяких видів листочки мають шкірясту глянсову поверхню, забарвлену в яскраво-зелений колір (як у плектрантуса австралійського) - листочки товсті і блискучі. Землю для посадки плектрантуса краще приготувати з торфу, листової землі і перегною у співвідношенні 1:3:2 відповідно, і додати 1 частина піску. У горщик попередньо помістити дренаж. Як підгодівлі можна використовувати і органічні, і мінеральні добрива один раз в 10 днів і частий рясний полив. Недостаок призводить до опадання і побледнению листя. Плектрантус дуже швидко нарощує вегетативну масу, тому навесні йому необхідна обрізка. У цей період можна його і розмножувати живцями, і пересаджувати. Плектрантус відмінно вкорінюється прямо в грунті, у воді так само утворює корінці. Плектрантус в кімнатному квітникарстві добре використовувати як грунтопокривна рослина для маскування країв горщика, або вирощувати в підвісних кошиках. плектрантус росте в сухому повітрі, в умовах, за яких справжні плющі не вижили б.

2) Запропонуйте агротехніку 2°С технології вигонки тюльпану до 14 лютого.(Вкажіть вимоги до посадкового матеріалу, наведіть температурні графіки зберігання та підготовки цибулин до вигонки).

Тюльпани - культура, яка по праву займає одне з перших місцьу вітчизняному квітникарство(має високі декорат якості і комплексом біологічних особливостей, якідозволяють мати вельми ефектну квіткову продукцію як для отриманнязрізання квітів в умовах закритого і відкритого грунту)Для вигонки тюльпанів розроблена спеціальна технологія. У ній вирішальне значення належить підготовці цибулин, які після викопування зберігають з дотриманням певного температурного режиму. Для вигонки до 14 лютого більше підходять сорти Кіс Неліс, Люстіг Вітве і Дарвінових гібриди. Після викопування сортів Дарвінових гібриди цибулини, призначені для вигонки, зберігають при температурі 20 градусів приблизно три тижні, потім один-два тижні при температурі 17 градусів, після чого її знижують до 9. Висаджують тюльпани з 1 по 5 жовтня в ящики, які зберігають при цій температурі до 15 грудня, а потім її знижують до двох-трьох градусів. 25 січня ящики з цибулинами переносять у оранжерею або ставлять на підвіконня в кімнаті. Для вигонки відбирають абсолютно здорові, великі цибулини масою 27-30 г і більше. Для посадки використовують будь вологоємність і повітропроникний субстрат з нейтральною реакцією (суміш піску і торфу, чистий торф, вермикуліт, суміш піску з садовою землею), також крупнозернистий річковий пісок.

Ботаніко-біологічна характеристика, розмноження, агротехніка та використання стрептокарпуса

Стрептокарпуси (Streptocarpus) - рослини із сімейства геснерієвих. Близько 140 їх видів живе в горах і вологих тропічних лісах Екваторіальної і Південної Африки, Азії У природі це однорічні та багаторічні трав'янисті рослини і напівчагарники з непримітними дрібними п'ятипелюстковими квітками і плодами, що мають форму спірально зігнутої насіннєвої коробочки Сучасні гібриди - багаторічні кімнатні рослини, що підкорюють своєю красою. Колірна гамма стрептокарпусів різноманітна Є фантазійні стрептокарпуси, в кожній квітці яких три-чотири забарвлення.. спосіб розмноження стрептокарпусів - поділ рослин. З часом у них утворюється кілька черенки що мають спільну кореневу систему. Квітку поливають, виймають з горщика, частину землі струшують і розділяють черенки руками або чистим ножем так, щоб кожна мала кілька листів. Старі відмерлі корені видаляють. Місця зрізів підсушують і припудрюють товченим деревним вугіллям. У горщик діаметром 7 см насипають дренаж (подрібнений пінопласт або керамзит) шаром не менше 1 см, потім - легку повітропроникну земельну суміш. Черенки розташовують у центрі горщика і, притримуючи за листя, підсипають земляну суміш до рівня кореневої шийки. Після цього суміш навколо рослини обережно ущільнюють і злегка поливають слабким розчином марганцівки. Для запобігання гнилей і грибних хвороб рослину обприскують препаратом Топаз і накривають поліетиленовим пакетом, пррвітрюючи кілька разів на день Вкорінюється черенок швидко і вже через 2-3 тижні починає розвиватися самостійно. Можна розмножувати стрептокарпуси і насінням. Кращий час для посіву - весна. Сіють в неглибокі, але досить широкі лотки з отворами для води. На дно кладуть дренаж і насипають безземельну суміш (торф, агроперліт і вермикуліт в рівних співвідношеннях).

3) Запропонуйте агротехніку 9°С технології вигонки тюльпану для цвітіння в березні.(Вкажіть вимоги до посадкового матеріалу, наведіть температурні графіки зберігання та підготовки цибулин до вигонки)

Для вигонки тюльпанів до 8 Березня, крім поширених сортів з червоним забарвленням квітки з класу Дарвінових гібриди, використовують такі, як Апельдорн Еліт, Бьюті оф Апельдорн. Цибулини цих сортів витримують при температурі 20 градусів до утворення маточки в зачатку квітки. Якщо надалі цибулини, застосовувані для вигонки, будуть використані для дорощування, слід вчинити так. У відцвілих рослин зрізають цветонос і, продовжуючи помірно поливати, чекають в’янення листя. Через місяць-півтора після цвітіння цибулини витягують з піску, звільняють від старої луски і просушують. Восени в звичайні терміни їх висаджують у відкритий грунт. Для вигонки відбирають абсолютно здорові, великі цибулини масою 27-30 г і більше. Для посадки використовують будь вологоємність і повітропроникний субстрат з нейтральною реакцією (суміш піску і торфу, чистий торф, вермикуліт, суміш піску з садовою землею). Добре зарекомендував себе застосовуваний для цих цілей крупнозернистий річковий пісок.

Ботаніко-біологічна характеристика, розмноження, агротехніка та використання тетрастигми

Тетрастигма, кімнатний виноград, дикий виноград, «дівочий» виноград (Tetrastigma) відноситься до сімейства Виноградових (Vitaceae). Це вічнозелені, потужно кучеряве чагарники - ліани. Головна прикраса тетрастигма - опушені коричневими густими волосками листя. Вони складаються з 3-5 часток і досягають 25 см в діаметрі. Краї листових пластинок пилчасті. Молоді пагони і вусики також густо опушені. Квітки дрібні, зібрані в багатоквіткові помилкові парасольки; рильце 4-дольчатое, розітнуте (особливість представників роду). На жаль, в кімнатах тетрастигма практично не цвіте. Рослина не дуже вимогливо до умов утримання, ідеально підходить для оранжерей і зимових садів. Його використовують для озеленення плавальних басейнів, де воно прекрасно разрастается.Викоритовують для вертикального озеленення. Добре росте на гідропоніці. Розмножується напівздеревілими живцями з одним листом і пазушні бруньки, яка повинна знаходитися на рівні субстрату навесні або влітку. Лист можна злегка вкоротити. Для укорінення необхідна підвищена температура повітря і субстрату (20-22 гр). Укорінення може тривати від 4 до 6 тижнів.Після цього молоду рослину треба пересадити в суміш піску, компосту та дернової землі в рівних пропорціях. Забезпечте опору для зростання тетрастигми, або використовуйте її як ампельну рослину. Якщо ви зможете забезпечити високу температуру (20-25 ° С), то розмноження тетрастигми живцюванням можна проводити круглий рік. Досить буде фрагмента стебла з єдиним листом і пазушні бруньки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]