Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bj

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
4.45 Mб
Скачать

Л

ЛАЗЕР – прилад для генерування випромінювання видимого, ультрафіолетовоготаінфрачервоногодіапазону.

ЛАЗЕРНАЗБРОЯ–новийвидзброї,заснованийнавикористанні випромінюваннялазерадлязнищеннялюдейівійськовоїтехніки.

ЛАНЦЮГОВА РЕАКЦІЯ – процес, в якому певна реакція спричиняєподальшіреакціїтакоготипу.Прирозподіліуранунакожний нейтрон,щоспричиниврозподіл,зновуутворяться2або3нейтрони,які можуть спричинити подальший розподіл ядер. Виникає ланцюгова реакція,уякійчислонейтронівшвидкозростає.

Умовипротіканняланцюговоїреакціївурані-235:

неповиннібутиприсутнімидомішки,щопоглинаютьнейтрони;

кількість речовини, здатної ділитися, має бути достатньою для того,щобнейтрони,щоутворюються,моглистикатисязіншимиядрами,

ане покидали об’єм, не зазнавши взаємодії. Мінімальна кількість речовини,яканеобхіднадляздійсненняланцюговоїреакції,називається критичною масою;

швидкість нейтронів має бути достатньою, щоб спричинити розподілядер.

Не всі з двох-трьох нейтронів, що звільняються в кожному акті розподілу, знову стикаються з ядрами урану-235. Кількість нейтронів, щоутворилисяводномуактірозподілу,якіберутьучастьуподальших актах розподілу ядер, називають коефіцієнтом розмноження k. Слід розрізнятитривипадки,коли:

k = 1 – число актів розподілу за одиницю часу постійне, реактор працюєзпостійноюпотужністю;

k < 1 – число актів розподілу за одиницю часу зменшується, ланцюгова реакція затухає;

k > 1 – число актів розподілу за одиницю часузростає, потужність реактора зростає по експоненті; в результаті, якщо своєчасно не зменшитикоефіцієнтрозмноження,відбуваєтьсявибух.

У тих випадках, коли прагнуть отримати вибух (бомби, вибухові роботи), добиваються того, щоб коефіцієнт розмноження k мав можливимнайбільшезначення.

171

Природний уран складається, в основному, з урану-238, який захоплюєшвидкінейтрони,якправило,незазнавширозподілу.Зарахунок розсіюваннянаядрахуповільнювачанейтронигальмуютьсядотеплових швидкостей, тобто до швидкостей, за порядком величини рівних швидкості газових молекул за нормальної температури. Як уповільнювачі застосовують карбон (графіт), важку воду (D2O) і воду (H2O). Повільні(теплові)нейтронивикликаютьрозподілтількиурану-235.Якщо нейтрони у процесі сповільнення захоплюються ураном-238, то відбуваютьсятакі реакції:

 

23592U 01n 14456Ba 3688Kr 301n,

або

14354Xe 9038Sr 201n,

або

14155Cs 3792Rb 201n,

або

14557La 9635Br 401n і т. ін.

 

Унаслідок цього процесу утворюється плутоній-239, який, як і уран-235, може ділитися під дією теплових нейтронів. Таким чином відбувається перетворення урану-238 в матеріал, що ділиться.

Управління ланцюговою реакцією здійснюють, регулюючи поглинання нейтронів. Для цього застосовують спеціальні регулюючі стрижні,щовводятьсявактивнузонуреактора.Стрижнівиготовляють частіше за все з бористої сталі або кадмію (вони змінюють коефіцієнт розмноження k).

У кожному акті розподілу ядра урану-235 вивільняється енергія порядку220 МеВ.Прицьому:

кінетичнаенергіяпродуктіврозпаду168 МеВ;

кінетичнаенергіянейтронів,щоутворюються,5 МеВ;

енергія -випромінювання5 МеВ;

енергія -і -випромінюванняпродуктіврозпаду13 МеВ;

енергіянейтрино8 МеВ.

172

При розподілі ядер, що становлять 1 кг 235U, дефект маси досягає 1 г.Цеприблизновідповідаєенергії:

9·1013 Дж, або 2 500 т кам’яного вугілля, 25·106 кВт·г,або20 000 твибуховоїречовинитринітротолуолу.

Присинтезіядервивільняєтьсящебільшакількістьенергії.Утермоядерномуреакторімайбутньогоможутьвикористовуватисятакіреакції:

12D 12D 31T 11p 4,0 МеВ;

12D 12D 23He 01n 3,25 МеВ;

12D 31T 42He 11p 17,7 МеВ.

Вони протікають одночасно, і їх можна звести в одну

512D 24He 23He 201n 11p.

При утворенні приблизно 1 г гелію вивільняється енергія порядку

200 МВт·г.

ЛД50 –летальнадозахімічноїречовини,щоспричиняєпривведенні в організм загибель50% живих організмів.

ЛЕЙКОЗ – загальна назва захворювань людини, що уражають кров,кістковиймозокабоінші складовіорганізму.

ЛЕЙКОПЕНІЯ – зниження числа лейкоцитів.

ЛЕЙКОЦИТИ – білі кров’яні тільця. Серед них розрізняють лімфоцити,нейтрофілитаіншівидиклітин.

ЛІКУВАЛЬНІ РОСЛИНИ – рослини, що використовуються для відновлення порушень в організмі людей. Особливе значення вони мають для лікування людей, на яких діяли токсичні хімічні або радіоактивнісполуки.

У рослинах мінеральні речовини знаходяться у досить високій концентрації(макроелементи)івнезначнихкількостях(мікроелементи).

Розглянемо деякі з них.

Соліферуму.Залізоєжиттєвонеобхіднимдлялюдськогоорганізму. Воно входить до складу багатьох окислювальних ферментів, бере

173

участьурізниххімічнихреакціях,яківідбуваютьсявклітинахорганізму. Найважливішою особливістю феруму є те, що він бере участь у процесах кровотворення, входить до складу гемоглобіну.

Добовапотребалюдиниуферумістановить15–20 мг.Такакількість елементапоступаєворганізмлюдиниіззвичайнимхарчовимраціоном. Однак,якщолюдинавикористовуєпереважнобілийхліб,можевиникнути дефіцитферумуінавітьферумодефіцитнаанемія(недокрів’я).Цікаво, що дубильні речовини чаю також знижують засвоєння феруму організмомлюдини.

Багато солей феруму міститься в яблуках, грушах, персиках, абрикосах,кизилі,чорносливі,зеленійпетрушці,айві,хріні,улистікропиви. Як правило, багаті солями феруму оранжеві, жовті та червоні плоди, ягоди і овочі, що потрібно враховувати, складаючи раціон харчування людини.

Солі калію. Калій – життєво важливий внутрішньоклітинний елемент, від рівня якого залежать показники водно-сольового обміну, активність деяких ферментів, передавання нервових імпульсів, рівень артеріальноготискукрові.

Добова потреба людини у калії досить висока і становить 2,5–5 г, що задовольняється переважно за рахунок вживання картоплі. При захворюваннях, що обмежують споживання картоплі, питання про забезпечення солями калію може бути в клінічному плані, й тоді доводиться додавати препарати калію в лікарських сумішах або прописах. Солі калію є у всіх рослинах, але особливо багаті ними капуста, квасоля, редиска, зелень петрушки, абрикоси, персики, смородина, горох, яблука, виноград. В організмі людини важливо підтримуватинормальнеспіввідношеннясолейкаліюінатрію.

Солікальцію.Кальційстановитьнарівнізфосфоромосновукісткової тканини,нормалізуєобмінводи,хлоридунатрію,вуглеводів,береучасть у процесах передачі нервово-м’язового збудження.

Потребащодокальціюудорослоїлюдинистановитьблизько800 мг за добу. Зазвичай всмоктується 10–40 % харчового кальцію. Деякі рослинні речовини містять антагоністи всмоктування кальцію. Це фітінові кислоти в злакових культурах і щавлева кислота у щавлі та шпинаті. Кальцій у значних кількостях міститься в овочах (салаті,

174

капусті,зеленійцибулі,петрушці,горосі)іфруктах(абрикосах,кизилі, аґрусі).

Солі магнію. Магній входить до складу ряду ферментних систем організму, бере участь у процесах вуглеводного і фосфорного обміну, міститьсявкісткахізубах,відноситьсядоскладовихелементівроботи нервової системи. Щодобова потреба на магній у дорослої людини становить 400 мг.

Основна частина магнію потрапляє в організм за рахунок хліба

ікруп’янихвиробів.Магнійвходитьдоскладувсіхрослин,аленайбільшаконцентраціяйоговзлаковихкультурах.Длянормальногозасвоєння магніютакожпотрібнепевнеспіввідношенняйогозкальцієм–0,7:1,0.

Солі натрію. Натрій – також життєво важливий внутрішньо-

іпозаклітинний елемент, що бере участь у водно-сольовому обміні, регуляції кров’яного тиску, нервової та м’язової діяльності, активації травнихферментів.

Потреба людини у натрії невелика і становить близько 1 г на добу. Це може бути задоволено споживанням їжі та без додавання солі. Підвищення споживання натрію сприяє розвитку гіпертонії, перевантажуєнирки.80%натріюорганізмотримуєпривикористанніпродуктів, що готуються з додаванням солі.

Соліфосфорувходятьдоскладубілків,жирів,нуклеїновихкислот, кістковоїтканини.Фосфорні сполуки(аденозинтрифосфорнакислота

ікреатинфосфат) є акумуляторами енергії, регулюючим фактором життєзабезпечення організму, активаторами розумової та фізичної діяльностілюдини.

Потребауфосфорідорослоїлюдинистановитьдо2 гнадобу.Багато фосфору людина отримує з тваринними продуктами (рибою, м’ясом, сиром, рослинними продуктами і просто рослинами: горох, вівсяна, перлова, гречана крупи, капуста, морква, буряк, цибуля, зелень петрушки,хрін,абрикоси,персики,ізюм).Чорнослив,шовковицямістять його в досить великих кількостях. Однак найбільше фосфору людина отримує з хлібу. Ось чому так важливе раціональне і достатнє споживанняхлібу.

Фосфор всмоктується з їжі в об’ємі 50–80%. Для нормального обмінуречовиннеобхіднераціональнеспіввідношеннясолейкальцію

175

іфосфору–1:1,5.Надлишокфосфоруможепризвестидорозм’якшення кісток, а надлишок кальцію – до розвитку сечокам’яної хвороби.

Йод є важливим і необхідним елементом, який бере участь в утвореннігормонатироксину.

Добова потреба у йоді – 100–150 мг за добу. Нестача йоду, що зустрічається досить часто і має ендемічний характер (такі місцевості внашійкраїні вивченітачітковиділені),спричиняєтьсяпорушеннями функції щитовидної залози. Особливо чутливі до нестачі йоду діти. Триваленедостатнєзабезпеченняйодомпризводитьдопорушеньросту

ірозумовогорозвитку.

Найбільша кількість йоду міститься в морській капусті, мохах, зокрема в ісландському моху, живокості лікарському, бруньках чорної тополі тощо. Ці рослини можуть успішно використовуватися для лікування захворювань щитовидної залози. Можна також зробити на шкірісіткурозчиномйоду.Якщонаступногоднявоназникне,ворганізмі йоду не вистачає, тому треба цю сітку робити надалі. Потрібно врахувати,що значнукількість йодулюдина отримуєз йодованої солі.

Кобальт має важливу роль у процесах кровотворення, входить до складувітамінуВ12,якийнеобхіднийдлянормальногообмінуречовин. Ворганізмілюдиниєлише1,5 мгкобальту,однаквіннезамінний.

Кобальт містить багато рослин: безсмертник піщаний, вербена лікарська,коров’як скіпетроподібний,дріккрасильний,атакожгорох, червона смородина, суниці, полуниці, боби. Але людина в основному отримує кобальт за рахунок споживання продуктів тваринного походження.

Купрум.Вмістмідіворганізмілюдинивельминезначнийістановить лише 70 мг. Проте цей елемент надзвичайно необхідний для нормального протікання обміну речовин. Купрум бере участь у тканинному диханні, у процесах кровотворення, в нормальному протіканні неврологічнихпроцесів,стимулюєвиробленнягормонівгіпофізу.

Ворганізм людини купрум потрапляє в достатній кількості

зфруктами, ягодами, огірками, соняшником, бобовими, картоплею. Надмірне або недостатнє надходження міді спричиняє складні захворювання,порушенняобмінуречовин,особливовітамінногообміну.

Марганвходитьдоскладуферментнихсистемібереактивнуучасть вокисно-відновнихпроцесах,впливаєнаобмінбілків.Потребивмаргані

176

задовольняються звичайним харчовим раціоном. Марган міститься

вбобовихізлаковихкультурах,салаті,петрушці,яблуках,сливах,насінні морквидикої,медунці.

Аргентум. Іони аргентуму мають антисептичну дію, підвищують тонусорганізму,йогоактивність.Аргентумміститьсявзеленихогірках, дині,кавунах,м’яті,мелісі,вкоріннідудника,квіткахарніки.

Сульфур–життєвоважливийелемент,щовходитьдоскладубілків у вигляді сульфурмістких амінокислот (цистін і метіонін), а також до складудеякихвітамінівігормонів.

Необхідна концентрація сульфуру забезпечує нормальний синтез інсуліну–важливогогормона,якийрегулюєвуглеводнийобмін,функцію і структуруз’єднувальної тканини, збереженнянормальної структури суглобовихповерхонь.Сульфурворганізмлюдинипотрапляєпереважно зтвариннимипродуктамиілишеневеликакількість–зрослинноюїжею (цибулею,кропивою,часником).

Сполуки силіцію. Хоча ще в давні часи передбачали, що силіцій бере участь в обмінних процесах організму, а гомеопатія з моменту свогостановленнявикористалапрепаратисиліціювлікуванні,донедавна офіційна медицина мало звертала увагу на роль силіцію в організмі людини.

Нині відомо, що силіцієві сполуки постійно знаходяться в крові людини, а також у шкірі, слизових оболонках, підшлунковій залозі, з’єднувальнійтканині,якавиникаєнамісціпошкодженоїабозапально зміненої тканини. Силіцієві сполуки можуть припинити внутрішню кровотечу в нирках, сечовому міхурі, кишечнику, легенях, матці, не змінюючи артеріального тиску. Вони здатні зміцнювати кровоносні судиниі,передусім,капіляри,зменшуючиїхпроникність,маютьтакож протизапальнівластивості,поліпшуютьрегенеративніпроцесив організмі,різнихорганахітканинах,кудипотрапляютьзрухомкрові.

Урослинах силіцій міститься в клітинних оболонках, а також

вклітиннійрідині.Убагатьохрослинахсполукисиліціюзустрічаються

вневеликійкількості,алеєокремірослини,вякихсиліціюдоситьбагато: хвощ польовий, пикульник, перець водяний, перець червоний і болгарський.Припорівняннісинтетичнихсполуксиліціюзпрепаратами рослинногопоходженнявстановлено,щорослинніпрепаратинабагато активніші.Цеможнапояснититим,щоврослинахвонипоєднуютьсяз

177

дубильними,флавоновимиречовинами,ітимсамимзабезпечуєтьсяїх комплекснийвплив.

Флуор. Нестача флуору спричиняє карієс зубів із сильним руйнуванням зубної емалі, а надлишок флуору – плямистість емалі.

Добовапотребафлуорустановитьблизько3 мг,воназабезпечується на 1/3 їжею, на 2/3 – водою. Найбільша кількість флуору знаходиться в морських продуктах, а також у чаї. У склянці чаю може міститися

0,1–0,2 мгфлуору.

Хлор – важливий елемент в організмі людини, особливо для утворенняшлунковогосоку,формуванняплазмикрові,активаторнизки ферментів.

Потреба людини у хлорі становить близько 2 г за добу і забезпечуєтьсяспоживаннямзвичайнихпродуктівхарчування,утомучислі й додаванням солі. Хлор в організмі пов’язаний переважно з натрієм

ібере участь у тих самих механізмах обмінних реакцій, що і натрій. Недостатнійабонадмірнийвмістхлоридівворганізміпозначаєтьсяна стані обмінних і життєво важливих процесів. Збалансований рівень хлоридів особливо необхідний для хворих з патологією сердечно- судинноїсистеми,порушеннямиводно-сольовогообміну.

Хром бере участь у регулюванні кровотворення. Нестача хрому призводить до розвитку цукрового діабету. Хром міститься у листі чорниці, ягодах шовковиці, у золототисячнику, ревені, живокості лікарському.

Цинк є складовою частиною гормона інсуліну. Цей елемент перешкоджаєзапальнимпроцесамвлегеневійтканині,упередміхуровій залозі, органах статевої сфери.

Тривала нестача цинку може призвести до глибоких порушень обміну речовин, статевого розвитку, а також гальмує зростання дітей

іпідлітків.Добовапотребацинкустановить5–22 мг,щозабезпечується звичайним харчовим раціоном. Найбагатіші на цинк аґрус, бобові, а такожпечінкатварин.Доситьбагатонакопичуєтьсяцинкуівдикорослихрослинах.

Урослинах зустрічається і безліч інших мікроелементів. Однак відомості про їх роль в обмінних процесах недостатні та поки що непереконливі. Так, у грушах, наприклад, виявлена значна кількість ніколу.Йомувідводятьпевнурольукровотворенні.Активнобереучасть

178

укровотворнихпроцесахінервово-м’язовихдіяхарсен,якийєвкропиві, руті,черемсізвичайній.Уморквітакапустіміститьсямолібден.Мікроелементи ванадій і цирконій, як правило, супроводжують аргентум, благотворно діють на функції щитовидної та підшлункової залоз, статевих органів, гіпофіза, на стан м’язової системи. У той же час потрібно мати на увазі, що промислові забруднення навколишнього середовищаспричиняютьнадлишоктакихмікроелементів,яккупрум, селен, молібден, бор, нікол, алюміній, хром, станум, цинк, що може викликатиулюдинитоксичніреакції.

Особливоважкідлянашогоорганізмунаслідкиперевищеннярівня таких елементів, як гідраргірум, кадмій, плюмбум, арсен, за вмістом якихунавколишньомусередовищітавпродуктахведетьсяконтрольне спостереженняяк унашійкраїні,так івіншихкраїнахсвіту.

Серед хімічнихсполук,щоєврослинах,особливемісцезаймають вітаміни. Термін «вітаміни» в перекладі означає «аміни життя». Нині таких речовин нараховується понад 30, і всі вони життєво необхідні людському організму, входячи до складу всіх тканин і клітин, активізуючи і визначаючи хід багатьох процесів. Вітаміни підвищують стійкість організму при інфекційних захворюваннях, перешкоджають процесам старіння, атеросклерозу, регулюють нормальний гомеостаз, визначають активність ферментів, беруть участь у метаболізмі амінокислот,жирнихкислот,медіаторів,гормонів,фосфорнихсполук, мікроелементів.

Потреба у вітамінах неоднакова і різниться залежно від вікового періоду життя людини, захворювання, погодних умов. Підвищується потреба у вітамінах під час вагітності, при фізичному і розумовому навантаженнях, при гіперфункції щитовидної залози, надниркової недостатності,стресовихситуаціях.Потрібнозазначити,щогіпервітамінізація, тобто підвищене надходження вітамінів в організм людини, також несприятлива для обмінних функцій. Передозування вітамінів відбувається,восновному,привикористанніконцентрованихпрепаратів.

Велика частина вітамінів потрапляє в організм людини з рослин і незначна частина – з продуктів тваринного походження. Понад 20 вітаміннихречовиннеможутьбутисинтезованіворганізмілюдини, аіншісинтезуютьсяувнутрішніхорганах,причомунайбільшезначення

утаких процесах має печінка.

179

Зарозчинністюрозрізнюютьвітаміниводорозчиннітажиророзчинні. Вітамін А(ретинол)забезпечуєнормальнужиттєдіяльністьклітин шкіри,епітеліюверхніхдихальнихшляхів,травноготракту,сечовивідних шляхів, кон’юнктиви, рогівки і пігментів сітківки ока, а також сприяє зростаннюівпливаєнадеякіімунніреакції організму.Браквітаміну А або його провітаміну, тобто каротину, призводить до сухості шкіри, слизовихоболонок,кон’юнктивиірогівокока,порушеннязору,особливо

нічного,зниженняопорущодорізнихінфекційіпорушеньросту. Вітамін А може потрапити в організм уготовомувигляді з продук-

тамитваринногопоходження(риб’ячимжиром,жовткамияєць,молоком і молочними продуктами, печінкою риб). Але в основному вітамін А потрапляє у вигляді провітаміну або каротину, який у досить значних кількостяхможезнаходитисяврослиннихпродуктах.Особливобагато каротинувморкві,петрушці,шпинаті,капусті,узеленійцибулі,помідорах, салаті,горосі,смородині,вишні,аґрусі,абрикосах,гречці.Такожбагаті провітаміном А конюшина, кропива дводомна, щавель, деревій звичайний,календула.

Вітаміни групи В. У цій групі нараховується понад десяток речовин. Ізних деякі особливоважливі для організмулюдини– В1,В2, В3, В6, В9, В12, В15, РР і холін. Розглянемо їх послідовно і визначимо значущістьдляобміннихпроцесіворганізмулюдини.

Вітамін В1 (тіамін) входить до складу ряду ферментів, що регулюють вуглеводний обмін, а також обмін амінокислот. Вітамін В1 необхіднийдлянормальноїдіяльностіцентральноїіпериферійноїнервової системи.Бракцьоговітамінуможеспричинитиважкіявищаполіневриту, порушеннявуглеводного,білковогоіводногообмінів.

Добовапотребаутіаміністановить1,7 мг.Потребавньомузростає привживаннівуглеводноїїжітаалкоголю.Привідносномупереважанні вхарчуваннібілківіжирівпотребанавітамінВ1 знижується.Надлишок тіаміну може призвести до алергізації організму. Тіамін міститься у зародках злаків, бобових, а також у помідорах, моркві, капусті.

Вітамін В2 (рибофлавін) входить до складу багатьох ферментів, що забезпечують хід обмінних процесів, окисно-відновних реакцій, утилізаціюамінокислот.Принестачірибофлавінупорушуютьсятрофічні функціїнервовоїсистеми,цілісністьслизовоїоболонкипорожнинирота, сповільнюється ріст, випадає волосся, знижується гострота зору,

180

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]