Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

bj

.pdf
Скачиваний:
14
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
4.45 Mб
Скачать

облицювальних плит, рам, освітлювальних установок, обвалення окремихчастинбудинку;

падіння(особливозверхніхповерхів) битихстекол;

зависання і падіння на проїзну частину вулиці розірваних електропроводів;

падінняважкихпредметівуквартирі;

пожежі, спричинені витіканням газу з ушкоджених труб і замиканнямелектроліній;

неконтрольованідіїлюдейвнаслідокпаніки.

Привсьомурозмаїттіпричинтравмізагибелілюдейїхнюкількість можна значно зменшити, якщо заздалегідь спокійно підготуватися до землетрусу, продумати порядок дій і виконати ряд рекомендацій.

Нетребалякатисякожногоземлетрусу,відноснослабкіземлетруси (до 5 балів) не заподіюють збитку. Якщо ж почався такий землетрус, приякомусилаколиваньвідразуабопоступоводосягла5–6 балів(варто запам’ятати його опис), то це небезпечна ознака. В одній третині випадків коливання стають ще сильніше, досягаючи 7 балів і більше.

Якщопочинається8–9-бальнийземлетрус,тозмоментувиникнення 5–6-бальнихпоштовхівдотогочасу,колипочнутьнайдужчіколивання івиникненебезпекаруйнуваннябудинку,мине,швидшезавсе,15–20 с. Найбільш сильні коливання тривають, як правило, кілька десятків секунд, розхитуючи будинки. Потім коливання почнуть спадати протягом приблизно 30 с або більше.

З огляду на міцність будинку і своє місцезнаходження в даний момент,атакожназванувеличинузапасучасу(15–20 с),можнавибрати розумнийспосібповодженняіпідчассильногоземлетрусуабозайняти відносно безпечне місце усередині будинку, або спробувати швидко залишитийого.

Продуманий заздалегідь порядок поводження населення під час землетрусу в звичайних умовах (вдома, на роботі, на вулиці, у кіно, театрітощо)буде сприятирезультативниміспокійнимдіям.Алетреба також бути готовим швидко змінити його, враховуючи конкретні обставини.

Вінтересахвідпрацьовуванняефективнихіграмотнихдійнавипадок виникненняземлетрусу,длязменшеннячислатравмі людськихжертв

151

жителі сейсмонебезпечних районів повинні завчасно вжити таких заходів:

намітитизаздалегідьпландійунадзвичайнійобстановці ідомовитисяпромісцезборуродинипісляземлетрусу,скластисписокномерів телефонів, щоб можна було в разі потреби викликати протипожежну, медичнудопомогу,міліціюабоцивільнуоборону;

регулярноперевірятистанелектропроводки,водопровіднихі газових труб, усі дорослі члени родини (мешканці будинку) повинні бути навченівимкненнюелектрики,газуіводивквартирі,під’їзді,будинку,

атакожнаданнюпершоїмедичноїдопомоги,насампередпритравмах;

заздалегідь підготувати найнеобхідніші речі (радіоприймач на батарейках; запас консервованихпродуктіві питної водизрозрахунку на 3–5 діб; аптечку першої медичної допомоги з подвійним запасом перев’язних матеріалів і набором ліків, необхідних хронічно хворим членам родини; переносний електричний ліхтар; відро з піском, вогнегасник автомобільний (варто заздалегідь навчитися їм користуватися) і зберігати їх у місці, відомому всім членам родини;

документи зберігати в одному легкодоступному місці, бажано недалеко від входу в квартиру. Там же доцільно мати рюкзак, у якому повиннібутиліхтар,сокирка(сікач),сірники,трохиїжі,аптечка,свічки, запасний одяг і взуття (по сезону) у розрахунку на всю родину; за наявності гаража або садового будиночка їх можна використовувати якпритулоквпершідніпіслясильногоземлетрусу.Тамможназберігати запас їжі та одягу. При цьому менш надійними вважаються будівлі, розташованіназсувнихсхилах;

шафи, етажерки, стелажі, полки міцно прикріпити до стін, до підлоги; меблі розмістити так, щоб вони не могли впасти на спальні місця,перекритивиходизкімнат,загородитидвері;важкіречі,щолежать на полках або на меблях (включаючи антресолі), міцно закріпити або переміститивниз;

не влаштовувати полиці над спальними місцями, вхідними дверми, плитами, раковинами, унітазами; закрити передню частину полицьзпосудом,надійнозакріпитилюстриілюмінесцентнісвітильники;

не захаращувати речами вхід у квартиру, коридори і сходові площадки;

ємності з легкозаймистими речовинами та їдкими рідинами

152

зберігати надійно закупореними і розмістити так, щоб вони не могли упастиірозбитисяприколиваннібудинку;

періодично проводити тренування (репетиції), подумати, як підвищитибезпекудітей,людейпохилоговіку,інвалідівіхворих;

заздалегідьвизначитинайбезпечнішімісця(уквартирі,нароботі, поблизу робочого місця), де можна перечекати поштовхи: прорізи капітальнихвнутрішніхстін,кути,утворенівнутрішнімикапітальними стінами,місцябіляколоніпідбалкамикаркаса.Усічлениродиниповинні нерозташовуватиспальнімісцябілявеликихвіконнихпрорізів,скляних перегородок.

Укриттямвідпадаючихпредметіві уламківможутьслужитимісця підміцнимистоламиіліжками,необхіднонавчитидітейховатисятуди присильнихпоштовхахпідчас відсутностідорослих.

Якщоприсильномуземлетрусіприймаєтьсярішенняпрозалишення будинку, то необхідно заздалегідь намітити шлях руху з урахуванням 15–20 с до початку найбільших коливань і поштовхів. Варто мати на увазі, що землетрус може статися вночі, що двері і проходи стануть місцями скупчення людей, і це може перешкодити швидкому виходу

збудинку.Евакуаціязбудинкуможездійснюватисятакожчерезвіконні отвори першого поверху. На підприємствах, в установах і навчальних закладахповиннібутирозробленіізавчасновжитізаходидлязниження небезпекиприземлетрусінарівніззаходамизпротипожежногозахисту іцивільноїоборони.Длянихпорядоківисокавідповідальністьвусьому єнайкращимипоказникамирівняготовностіробітниківтаслужбовців довиконаннязахиснихдійувипадкувиникненняземлетрусу.Будь-яка недбалість,неакуратність,усякінедоробкиможутьобернутисявеликим нещастямпідчасземлетрусу,особливоцестосуєтьсяякостібудівельномонтажнихробіт.

Укожнійустанові,розташованійусейсмонебезпечнихрайонах,має бути чіткий план екстрених заходів на випадок землетрусу з відзначеннямуньомувідповідальнихосібі перелікуобов’язків.

Убудинках,приміщенняхпідприємствіустановнеобхіднозвільнити коридори,проходи,сходовікліткиівнутрішнідвері.Важкішафиістелажі вартонадійноприкріпитидостін.Неможнарозміщативажкіпредмети на верхніх полках. Коженспівробітник повинний знати розташування електрорубильників,пожежнихігазовихкранів.

153

Під час сильного землетрусу може скластися непередбачена для населенняобстановка.Відйогонавченостізахиснимдіяміповодження залежитькількістьможливихтравмілюдськихжертв.Утакихумовах необхіднозберігативитримкуінамагатисязаспокоїтиінших.

Одна з головних умов захисту від землетрусу – не піддаватися паніці. Якщо можна встигнути швидко залишити будинок (краще протягомперших15–20 с),тоценеобхіднозробити.Вибігшизбудинку, варто відразу відійти від нього на відкрите місце, подалі від електроприладів,карнизів,стекол.

Якщо обстановка не дозволяє залишити будинок, то треба, залишаючись у ньому, укритися в заздалегідь обраному, відносно безпечномумісці.Убагатоповерховомубудинкуможнавідкритидвері на сходи і стати в отворі. Не слід боятися, якщо двері заклинять, – так буваєзпричинперекошуваннябудинку.

При виникненні небезпеки падіння шматків штукатурки, світильників,стекол,потрібноховатисяпідстіл.Школярамможназалізтипід парту, відвернутися від вікон і закрити обличчя і голову руками.

У будь-якому будинку необхідно стояти подалі від вікон, ближче до внутрішніх капітальних стін. Варто побоюватися скляних перегородок.

Із початком землетрусу необхідно погасити вогонь. Не можна запалювати сірники, свічки і користуватися запальничкою під час або відразупісляпідземнихпоштовхів.

Не можна створювати тисняву і «затори» у дверях і вистрибувати

звікон вище першого поверху, а також стрибати через засклені вікна. За явної необхідності скло можна вибити табуретом, у крайньому випадку,–спиною.

Привиходізбудинкупотрібнокористуватисяне ліфтом,асходами. У будь-якій обстановці треба діяти впевнено, не припускати зайвої поспішності.Перебуваючинамоментпочаткуземлетрусувавтомобілі, треба залишатися в машині і зупинитися в такому місці, щоб не створювати перешкод транспорту.

Післяземлетрусунеобхідно:

переконатисяувідсутностіпоранень,оглянутинавколишніхлюдей і, якщо потрібно, надати їм допомогу. Важкопоранених не слід рухати

змісця,якщоїмнезагрожуєкрайнянебезпека(пожежа,обваленнята ін.);

154

звільнитилюдей,якіпотрапилиузавали,щолегкорозбираються. Прицьомутребабутиобережним.Якщоїмпотрібнадодатковамедична та інша спеціальна допомога, дочекатися її;

забезпечитибезпекудітей,хворих,старих,заспокоїтиїх;

телефоном користуватися тільки за крайньої необхідності, тому що телефонна мережа буде перевантажена;

перевіритиводопровід,газ,електрику.Приушкодженніелектролінії,вартовимкнутиїї.Витікгазувизначаєтьсятількизазапахом.Якщо він виявлений, треба відкрити всі вікна і двері, негайно залишити приміщенняіповідомитипроте,щотрапилося,відповіднимслужбам. При ушкодженні водогінних мереж – усунути несправність або відключитиводопостачання.

Вода може бути заражена. Її можна використовувати тільки після кип’ятінняабокористуватисятієюводою,щознаходиласяузакритому вигляді.

Першніжкористуватисяканалізацією,требапереконатисявїїсправностіумежахбудинку,підвалу.

Не можна користуватися відкритим вогнем. За наявності вогнищ загоряння їх необхідно погасити. Якщо це не вдається, треба негайно зв’язатися з протипожежною службою.

Спускаючись сходами, варто перевіряти їх міцність. До димоходів треба підходити з обережністю.

Не можна підходити до явно ушкоджених будинків і входити до них.Требабутиготовимдоповторнихсильнихпоштовхів.Такіпоштовхи можутьтрапитисячерезкількадіб,тижнівінавітьмісяців.Заздалегідь неможливосказати,колиповністюминаєнебезпекаповторнихпоштовхів. Усе-таки відомо, що з часом, після сильного землетрусу, погроза повторнихпоштовхівпоступовозменшується.Найнебезпечнішіперші кількагодинпісляземлетрусу.Узв’язкузцим,принаймні,упершідвітри години не можна входити в будинки без крайньої нужди. У рідких випадках повторні землетруси буваютьсильнішими, ніж перші. Якщо виникаєнеобхідністьувійтивбудинок,требанамагатисяобійтисямінімальним числом людей і знаходитися всередині будинку якнайменше часу. При цьому треба бути обережним при відкриванні шаф, томущо предмети,якізнаходятьсявньому,можутьвипастикрізьвідкритідверцята. На ноги краще надягти закрите міцне взуття, щоб уберегтися

155

від ушкодження колючими предметами та предметами, якими можна поранитися.

Післяземлетрусунеслідвходитивбудинкидопідтвердженняїхньої конструктивноїцілісності.

Часто після землетрусу відбуваються нові підземні поштовхи, які можуть призвести до обвалення ослаблених першим поштовхом будинків,навітьякщоніякихвидимихушкодженьнемає.

Якщо епіцентр землетрусу знаходиться у морі, краще залишити прибережнусмугу.

У жодному разі не можна вигадувати і передавати будь-які відомості,прогнози,здогадки,слухипроможливі наступніпоштовхи. Варто мати на увазі, що поки неможливо надійно пророчити час майбутнього землетрусу. Це повною мірою стосується і повторних поштовхів.Припустимокористуватисятількиофіційнимиповідомленнями зцього приводу.

Вусіхвипадкахнеобхіднодіятивідповіднодоправилірекомендацій цивільної оборониі згіднозпланомаварійнихзаходів.Дляодержання інформації варто увімкнути радіостанцію (радіоприймач), а потім розпочативиконаннявказівокмісцевоївладиіштабузліквідаціїнаслідків стихійноголиха.Вусіхситуаціяхтребапрагнутибутизразкоммужньої іспокійноїповедінки.

Якщо землетрус стався під час перебування людини в автомобілі, їй треба знизити швидкість і акуратно продовжувати рух, уникаючи мостіві з’їздівізшосе.Необхідновиїхатинавідкритийпростірнабезпечну відстань від будинків, дерев, мостів, естакад і ліній електропередач. Доцільно залишатися в автомобілі до закінчення підземних поштовхів.

Якщо людина опинилась під уламками, треба діяти так:

незапалюватисірникиабозапальнички;

нерухатисяінепідніматипил.Потрібнозаможливостіобмежити свої рухи, щоб заощадити сили і кисень, а також щоб не спричинити обваленнянестійкихуламківзруйнованогобудинку;

закрити рот хусткою або одягом;

потрібно намагатися стукати по трубах або стінах, використати свисток, якщо він є, для привернення уваги рятувальників. Кричати можна тільки у крайньому випадку, щоб не вдихати пил у легені.

156

ЗЕМЛІ РЕКУЛЬТИВОВАНІ – раніше хімічно забруднені землі, відновленідлянародногосподарськогокористуванняпіслярекультивації.

ЗЕМНА РАДІАЦІЯ – радіоактивне випромінювання, джерелом якого єрозпад радіоактивнихелементів уземній корі.

Основнірадіоактивніізотопи,щозустрічаютьсявгірськихпородах Землі,–цекалій-40,рубідій-87іпредставникидвохрадіоактивнихрядів, щоберутьпочатоквідповідновідурану-238іторію-232–довгоживучих ізотопів, які входять до складу Землі.

Рівні земної радіації неоднакові і залежать від концентрації радіонуклідів у тій чи іншій частині земної кори. У місцях мешкання основної маси населення вони приблизно одного рівня. Так, згідно з дослідженнями, проведеними уФранції, Німеччині, Італії, Японії та США, приблизно 95% населення цих країн проживає в місцях, де потужність дози опромінення в середньому становить від 0,0003 до 0,0006 зиверта за рік. Але деякі групи населення отримують значно більшідозиопромінення:близько3%отримуєвсередньому1мілізиверт за рік, а близько 1,5% – понад 1,4 мілізиверта за рік. Є, однак, такі місця, де рівні земної радіації набагато вищі. Рівень радіації залежить відвипробуваньядерноїзброї,роботиядернихенергетичнихустановок та інших особливостей діяльності людини. Але в Ірані, наприклад, у районі містечка Рамсер, де б’ють джерела, багаті радієм, були зареєстрованірівнірадіаціїдо400мілізивертівзарік.Відомійіншімісця на земній кулі з високим рівнем радіації, наприклад, у Бразилії, Індії, Франції,Нігерії,наМадагаскарі.

За підрахунками вчених, середня ефективна еквівалентна доза зовнішньогоопромінення,якулюдинаотримуєзаріквідземнихджерел природноїрадіації,становитьприблизно350мікрозивертів(0,00035 Зв або 0,035 бер), тобто трохи більше середньої індивідуальної дози опромінення через радіаційний фон, що створюється космічними променямина рівніморя.

ЗИВЕРТ – одиниця еквівалентної дози. Це поглинута доза, помноженанакоефіцієнт,якийураховуєнеоднаковурадіаційнунебезпеку для організмурізних видів іонізуючого випромінювання.Один зиверт відповідає поглинаючій дозі у 1 Дж/кг (для рентгенівського або гама- і бета-випромінювання).

157

ЗИМАЯДЕРНА–прогнозованерізке,тривалеглобальнепохоло- дання, яке може виникнути у випадку війни із застосуванням ядерної зброї.Пов’язанаізвикидамиватмосферузначної кількостіпилу,сажі, інших забруднюючих речовин – продуктів ядерних вибухів і пожеж. Цей прогноз заснований на теоретичних моделях, які враховують кількістьдимутапилу,щоможутьбутивикинутіватмосферуіускладнятьпроникненнядоземлісонячноговипромінювання.

ЗНЕБАРВЛЕННЯ ВОДИ – освітлення води шляхом обробки її окислювачами(озоном,хлоромтощо),якіруйнуютьорганічніречовини.

ЗНЕЗАРАЖЕННЯ ВОДИ – заходи із знищення у питній воді хвороботворних мікроорганізмів. Для знезараження застосовують хлорування,озонуванняводитаіншіспособи.

ЗНИЩЕННЯ АКТИВНОГО НАЧАЛА У ВІДХОДАХ – одна із форм знешкодження відходів, за якої застосовуються зв’язування аборуйнуваннянайшкідливішихсполук,щовходятьдоскладувідходів.

ЗОВНІШНЄ ОПРОМІНЕННЯ – опромінення людини від зовнішньогоджерелаіонізуючоговипромінювання.ЗаданимиМіжнародногокомітетуекспертівугалузімедицинитаохорониздоров’я,ризик захворювання на лейкемію зростає для осіб, які зазнали зовнішнього впливуіонізуючогогамма-нейтронноговипромінюванняприпоглинутій дозінеменше1 Гр;длянейтронноговипромінювання0,4 Гр.

У населення Хіросіми і Нагасакі, яке перебувало під впливом іонізуючого випромінювання у дозі 1 Гр (100 рад), частота виявлення лейкемії у 20 разів перевищила середній рівень по Японії. Серед опроміненихдозою 0,15 Гр(15 рад) частота захворюваньна лейкемію була втричі вище середньої.

Лейкози, злоякісні пухлини, ураження шкіри, катаракти відносять до віддалених соматичних наслідків дії малих доз іонізуючого випромінювання.Верхньоюмежеютакзваної«малоїдози»,якбачимо, слід вважати граничну дозу 0,5 Гр (50 рад). Генетичні порушення виявляються у вигляді ушкодження структури хромосом і являють небезпеку, зазвичай, лише для нащадків. Більшість генетиків вважає, що поглинута доза у 10–13 рад призведе до подвоєння мутацій для середньогоорганізму.

Припроходженнічерезречовинуіонізуючевипромінюваннясприяє відриву електронів від атомів і молекул. Через втрати електрона або

158

йогозахопленнявиникаютьвільнірадикали.Реакціявільнихрадикалів з молекулами клітин є причиною побічної дії іонізуючого випромінювання.АналізнаслідківаваріїнаЧАЕСпідтвердив,щобезпечнийрівень опроміненнядлялюдининеповиненбути0,5 радзарік.

ЗОНА ЕКСТРЕНИХ ЗАХОДІВ ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ

територія,умежахякоїдозазовнішньогогамма-опроміненнянаселення за час формування радіоактивного сліду викиду при загальній радіаційнійаварії наатомнійелектростанціїможеперевищити75 рад, а доза внутрішнього опромінення щитовидної залози за рахунок надходження в організм людини радіоактивного йоду може перевищувати 250 рад.

ЗОНА МОЖЛИВОГО НЕБЕЗПЕЧНОГО РАДІОАКТИВ-

НОГО ЗАБРУДНЕННЯ – територія, у межах якої на випадок загальної радіаційної аварії прогнозуються дозові навантаження, що перевищують 10 бер за рік.

ЗОНА ОБМЕЖЕНЬ – територія, у межах якої доза зовнішнього гамма-опроміненнянаселенняпризагальнійрадіаційнійаваріїнаАЕС можеперевищити10 рад,адозавнутрішньогоопроміненнящитовидної залозизарахунокнадходженняворганізмлюдинирадіоактивногойоду може перевищити 30 рад.

ЗОНА ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ – територія, у межах якоїдозазовнішньогогамма-опроміненнянаселеннязачасформування радіоактивногослідувикидупризагальнійрадіаційнійаваріїнаАСможе перевищити25 рад(аленебільше75),адозавнутрішньогоопромінення щитовидної залози за рахунок надходження в організм людини радіоактивногойодуможеперевищити30 рад(алене більше250 рад).

ЗОНА РАДІАЦІЙНОЇ АВАРІЇ – територія, на якій можуть бути перевищенімежідозиімежірічногонадходження,встановленіНормами радіаційноїбезпекиУкраїни(НРБУ).

Післястабілізації радіоактивнихобставинврайоніаварії,уперіод ліквідаціїїїдовготривалихнаслідків,можутьвстановлюватисязони:

відчуженняіззабрудненнямзагамма-випромінюванням–понад 20 мР/рік, за цезієм – понад 40 Kі/км2, за стронцієм – понад 10 Kі/км2;

тимчасового відселення із забрудненням за гамма-випромі- нюванням – 5–20 мР/рік, за цезієм – 15–40 Kі/км2, за стронцієм –

3–10 Kі/км2;

159

– жорсткого контролю із забрудненням за гамма-випро- мінюванням – 3–5 мР/рік, за цезієм – до 15 Kі/км2, за стронцієм – до

3 Kі/км2.

ЗОНА РАДІОАКТИВНОГО ЗАРАЖЕННЯ – територія, на яку випали радіоактивні речовини внаслідок аварії на АЕС або ядерного вибуху.

Особливістю таких територій є наявність радіоактивного пилу. У зв’язку із цим необхідно насамперед запобігти потраплянню такого пилу всередину організму людини, захистити органи дихання респіратором або пов’язкою, закрити волосся, шкіру, використати захисніокуляридлязахистуочей,некористуватисякремами,косметикою, мазями, які сприяють прилипанню радіоактивних частинок до шкіри. Необхідно коротко постригти нігті, частіше приймати душ, промиватипорожнинуносатеплоюводою,провестивологеприбирання приміщень,захищатиїхвідпотраплянняпилу.

Радіоактивний пил після потрапляння на будівлі та конструкції інженерних споруд з бітуму, цементобетону, асфальтобетону міцно закріплюєтьсяна їхпористій поверхні і надто важкознищується: вінє джереломзовнішньогоопромінення.

Сільськогосподарськіроботи,пов’язанізораннямірозпушуванням ґрунту, підіймають радіоактивний пил. Тому такі роботи повинні здійснюватися,колиґрунтвологий,тобтопіслядощу,ранньоювесною тощо.

Для зниження кількості радіонуклідів, що перейшли в рослини, у ґрунтрекомендуютьдодаватичистуглину,яказатримуєрадіонукліди. Дослідження у період Чорнобильської аварії показали, що велика кількістьрадіонуклідівпереходитьурослини,якщоґрунтпіщанийабо супіщаний.Глинистіґрунтизатримуютьрадіонуклідисильніше.

Для широкого класу радіонуклідів характерна прямо пропорційна залежністьміж концентрацією їхв ґрунті та концентрацією урослині. Розміри переходу радіонуклідів з ґрунту в рослину часто визначають величиноюкоефіцієнтанакопичення(КН),якийявляєсобоювідношення вмістурадіонуклідаводиницірослинноїмасиСР довмістурадіонукліда в одиниці маси ґрунтуСҐ

КН = СР / СҐ.

(4)

160

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]