Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G_Berezova.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
716.14 Кб
Скачать

Екзерсис посеред залу

Після того, як учні набули стійкості рухів біля станка, ці вправи перено­сяться у тій же послідовності на середину залу.

На два вступних акорди руки відкривають у другу позицію, залишаючи їх спокійними та вільними під час виконання вправ.

На два акорди або на закінчення музичної фрази руки опускають у підго­товче положення. Поступово вивчають повороти корпуса з положення ан фас і епольман та в зворотному напрямку знову ан фас (назад). Ці вправи поєд­нують з пор де бра або позами класичного танцю.

Епольман

У класичному танці всі основні пози виконуються не в положенні корпуса ан фас, а епольман. Це положення корпуса по діагоналі до глядача і визна­чається поняттям круазе і еффасе. Спочатку вивчають епольман круазе, піз­ніше — епольман еффасе.

Для більш конкретного уявлення про положення танцюристів у позах та напрямку рухів при виконанні етюдів, що подані в книзі, пропонуємо схему класу (або залу) — рис. 22.

Рис. 22

Епольман круазе з правої ноги

Музичний розмір 3/4. Темп помірний, плавний. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. Корпус в положенні ан фас. Щоб стати в положення епольман круазе, треба корпус і ноги спрямувати в точку 8 схеми кла­су. Голову повернути праворуч. Руки у підготовчому положенні.

33

Епольман круазе з лівої ноги.

Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попереду; корпус і ноги спрямовані в точку 2, голова повернута ліворуч. Руки у підготовчому поло­женні.

Епольман еффасе з правої ноги.

Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попереду. З положення ан фас корпус і ноги спрямовані в точку 2, голова повернута ліворуч. Руки у під­готовчому положенні.

Епольман еффасе з лівої ноги.

Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попереду. Корпус і ноги спрямовані в точку 8, голова повернута праворуч. Руки у підготовчому поло­женні.

Для кращого засвоєння пози епольман учні на першому році навчання збе­рігають її протягом восьми тактів.

Пор де бра

Після засвоєння позицій рук та епольман вивчають пор де бра — вправи для рук.

Перше пор де бра

Музичний розмір 4/4. Темп плавний, повільний.

Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попере­ду. Виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз», «два» — обидві руки підняти через підготовче положен­ня в першу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямо­ваний на кисті рук.

На «три», «чотири» — руки підняти в третю позицію, голову, повертаючи праворуч, злегка підняти, погляд спрямований на кисть правої руки.

2-й такт. На «раз», «два» — не порушуючи округлості і починаючи рух з пальців, руки розкрити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд стежить за кистю правої руки.

На «три», «чотири» — розкриваючи кисті рук, повернути їх долонями до­низу, лікті злегка «пом'якшити», руки поступово опустити у підготовче поло­ження.

Далі рух виконується епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, ліва попереду.

Кожний рух повторюють не менше чотирьох разів.

Друге пор де бра

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

34

Підготовка: на перший акорд — руки підняти з підготовчого положення в першу позицію. Голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спрямова­ний на кисті рук.

На другий — ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч, погляд стежить за кистю правої руки.

1-й такт. На «раз», «два» — ліву руку, починаючи рух від пальців, розкрити її другу позицію, праву підняти в третю, голову повернути ліворуч, погляд сте­жить за кистю лівої руки.

На «три», «чотири» — ліву руку, повертаючи долонею донизу, опустити у підготовче положення, погляд супроводжує кисть руки; голову, злегка опуска­ючи, повернути праворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — праву руку опустити в першу позицію, одночасно ліву руку підняти в першу позицію, голову нахилити до лівого плеча, погляд спрямований на кисті рук.

На «три», «чотири» — ліву руку підняти в третю позицію, праву відкрити в другу, голову повернути праворуч і закінчити рух у вихідному положенні. Повторюється він кілька разів, після чого на два останні акорди: на «раз» — ліву руку розкрити в другу позицію, на «два» — обидві руки опустити у під­готовче положення. Так само рух виконують з лівої ноги (рис. 23).

Рис. 23

Третє пор де бра

Музичний розмір 4/4. Темп плавний. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Рух виконується на 2 такти.

Підготовка: на перший акорд — обидві руки підняти з підготовчого поло­ження в першу позицію, голову злегка нахилити до лівого плеча, погляд спря­мований на кисті рук.

На другий — руки розкрити в другу позицію, голову повернути праворуч, погляд стежить за кистю правої руки.

1-й такт. На «раз», «два» — корпус, підтягуючи стегна, поступово нахилити донизу, стежачи за тим, щоб ноги не згиналися в колінах. Обидві руки, опус­каючи, з'єднати в підготовчому положенні, голову нахилити разом з корпусом, погляд супроводжує кисть правої руки.

35

На «три», «чотири» — корпус поступово повернути у вихідне положення, руки через першу позицію підняти в третю, голову повернути праворуч.

2-й такт. На «раз», «два» — корпус поступово перегнути в талії настільки, щоб ноги не згиналися в колінах; руки в третій позиції, голова повернута праворуч.

На «три», «чотири» — досягши граничної точки перегинання, корпус по­ступово повернути у вихідне положення; руки розкрити в другу позицію, за­кінчуючи рух (рис. 24).

Рис 24

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]