Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G_Berezova.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
716.14 Кб
Скачать

Екзерсис на пальцях

При виконанні сіссонн та турів умовне сюр ле ку-де-п'є трохи підвище­не - витягнутий носок знаходиться між п'яткою та коліном опорної ноги. Злег­ка підвищене і сюр ле ку-де-п'є позаду.

Па ешаппе ан турнан в другу позицію

Рух вивчають на 180°. Ноги під час повороту розкривають на ешаппе одно­часно, отже, поворот корпуса співпадає з поворотом ніг.

Па ешаппе ан турнан в четверту позицію в позу еффасе

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Рух виконується на 4 такти.

Затакт. Демі-пліє, руки через підготовче положення підняти в першу пози­цію, голову злегка нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук.

1-й такт. На «раз-і» — разом з поворотом корпуса в точку 2, ноги одночасно і рівномірно розкрити на ешаппе в четверту позицію, ліву руку перевести в першу позицію, праву — в другу, голову повернути ліворуч (поза еффасе). На «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції, епольман еффасе, права нога по­переду.

2-й такт. На «раз-і» — ешаппе з поворотом в точку 4. На «два-і» — демі-пліє, попереднє положення рук і голови.

3-й такт. На «раз-і» — ешаппе з поворотом в точку 6. На «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції.

4-й такт. На «раз-і» — закінчити поворот в точку 8 позою круазе, положення рук попереднє, голову повернути праворуч. На «два-і» — демі-пліє в положенні круазе (права нога попереду).

Па гліссад ан турнан праворуч

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ан фас, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні.

Затакт. Демі-пліє на лівій нозі, одночасно праву ногу винести в напрямку точки 3. Праву руку перевести в першу позицію, ліву — в другу, голову повер­нути праворуч.

На «раз-і», «два-і» — поворот на 360° праворуч. Разом з поворотом корпуса праву ногу поставити на пальці, одночасно ліву — підтягнути в п'яту позицію попереду; ліву руку закрити в першу позицію, праву залишити в другій, голову повернути ліворуч. На закінчення повороту права нога попереду. Праву руку розкрити в першу позицію, ліву відкрити в другу, корпус ан фас, голову повер­нути праворуч.

174

На «три-і» - демі-пліє в п'ятій позиції. На «чотири-і» - праву ногу винести в напрямку точки 3, одночасно праву руку відкрити в другу позицію, продовжуючи поворот праворуч і т. д.

За таким же принципом рух виконують ліворуч та на 360°. Після засвоєння гліссад ан турнан праворуч та ліворуч його вивчають по діагоналі (рис. 163, 164).

Рис163 рис164

Па купе баллоне в сторону

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Виконується на 2 такти.

Затакт. Праву ногу опустити на демі-пліе, ліву підняти сюр ле ку-де-п'є по­заду, ліву руку перевести в другу позицію, праву — в першу, голову повернути праворуч.

1-й такт. На «раз» — з поворотом корпуса ан фас ліву ногу, підмінюючи пра­ву, поставити на пальці, одночасно праву ногу витягнути в сторону на 45°; праву руку розкрити в другу позицію, голова ан фас.

На «два» — ліву ногу опустити на демі-пліє з легким поворотом в епольман круазе; одночасно праву ногу зігнути на ку-де-п'є позаду, ліву руку перевести в першу позицію, голову повернути ліворуч.

2-й такт. На «раз» — з поворотом корпуса ан фас праву ногу, підмінюючи ліву, поставити на пальці; одночасно ліву ногу витягнути в сторону на 45°, ліву руку відкрити в другу позицію, голова ан фас.

На «два» — праву ногу опустити на демі-пліє з легким поворотом в епольман круазе, ліву ногу опустити на ку-де-п'є позаду; одночасно праву руку закрити в першу позицію, голову повернути праворуч, ліва рука у попередньому поло­женні. Рух повторити до кінця музичної фрази.

Сіссонн увер на 45° вперед

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч.

175

Затакт. Демі-пліє, руки відкрити в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч.

На «раз» — відштовхнувшись п'ятками від підлоги, ліву ногу поставити на пальці, праву підняти на умовне ку-де-п'є і, не затримуючи, виворітно витягнути вперед на 45°. Піднімаючись на пальці, праву руку відкрити в другу позицію, ліву залишити в першій, голову повернути праворуч.

На «два» — демі-пліє в п'ятій позиції. Рух продовжити далі.

За таким же принципом рух виконують з підніманням ноги в сторону на 45° і назад.

Тури на пальцях

Тур з п'ятої позиції ан деор.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій по­зиції, права попереду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута пра­воруч. Виконується на 4 такти.

Затакт. Препарасьон: з поворотом корпуса ан фас демі-пліє в п'ятій позиції, ліву руку перевести в другу позицію, праву — в першу.

1-й такт. На «раз» — піднятися лівою ногою на пальці, праву перевести на умовне ку-де-п'є попереду, руки з'єднати в першій позиції.

На «два» — обидві ноги одночасно опустити на демі-пліє в п'ятій позиції (права нога попереду), ліву руку перевести в другу позицію, праву залишити в першій.

2-й такт. На «раз» — тур ан деор на 360° на лівій нозі праворуч.

На «два» — праву ногу опустити назад на демі-пліє в п'ятій позиції з легким поворотом корпуса в епольман круазе.

3-й такт. Ноги витягнути, руки опустити в підготовче положення.

4-й такт. Пауза.

Тур з п'ятої позиції ан дедан.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права позаду. Руки в підготовчому положенні, голова повернута ліво­руч. Виконується на 4 такти.

Затакт. Демі-пліє в п'ятій позиції ан фас, ліву руку перевести в першу по­зицію, праву — в другу, голова ан фас.

1-й такт. На «раз» — піднятися лівою ногою на пальці, праву перевести впе­ред на умовне ку-де-п'є, руки з'єднати в першій позиції.

На «два» — праву ногу опустити в п'яту позицію назад на демі-пліє, ліву руку залишити в першій позиції, праву перевести в другу.

2-й такт. На «раз» — тур ан дедан на 360° на лівій нозі ліворуч.

На «два» — праву ногу опустити вперед на демі-пліє в п'ятій позиції з легким поворотом корпуса в епольман круазе.

3-й такт. Ноги витягнути, руки опустити в підготовче положення.

4-й такт. Пауза.

Вивчати тури з четвертої позиції починають також із підготовчого поло­ження.

176

ЛІТЕРАТУРА

Базарова Н., Мей В. Азбука классического танца. М.— Л., 1964.

Базарова Н. Классический танец. Л., 1975.

Ваганова А. Основм классического танца. М,— Л., 1963.

Костровицкая В., Писарев А. Школа классического танца. Л.,1968.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]