Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G_Berezova.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
716.14 Кб
Скачать

Екзерсис на пальцях

- Релеве в четвертій позиції ан фас, круазе та еффасе.

- Па ешаппе в четверту позицію круазе та еффасе.

- Ассамбле сутеню вперед - в сторону - назад ан фас та в позах.

- Па де бурре семпль із закінченням в маленьку позу круазе.

- Па де бурре сюїві в маленьких та великих позах з просуванням в сторону.

- Па де бурре сюїві ан турнан.

- Па курю вперед — назад ан фас та епольман.

- Гліссад з просуванням вперед - в сторону ан фас, епольман та в позах.

- Сіссонн семпль.

- Півповороти та повороти в п'ятій позиції.

- Па су-су в маленьких та великих позах.

- Па польки ан фас та епольман.

69(а)

ОПИС ВПРАВ

Основне завдання другого року навчання — це розвиток сили ніг та ступні, що досягається вправами на півпальцях і пальцях, а також розвиток стійкості, техніки виконання вправ у більш швидкому темпі.

Для розвитку координації деякі вправи поступово переводять в епольман, спочатку виконуючи їх посеред залу. Поєднання рухів виховує в учнів танцювальність, тому їх необхідно різноманітити.

Екзерсис біля станка

Протягом року повторюють вправи першого року навчання. Окремі рухи виконують на півпальцях, що сприяє зміцненню м'язів ніг. Засвоївши правильне положення ступні на півпальцях, піднятися до граничної висоти.

Підготовчу вправу - релеве на одній нозі виконують в кінці екзерсису біля палки обличчям до неї.

Релеве

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Корпус підтягнутий, руки вільно опущені на палку. Виконується на 2 такти.

70

На два акорди вступу праву ногу витягнути в сторону носком у підлогу і під­няти на ку-де-п'є попереду або позаду опорної ноги.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — сильно витягнути коліно опорної ноги і, збе­рігаючи виворітність, поступово піднятися на високі півпальці. Спиратися на великий палець неприпустимо, працююча нога зберігає правильне положення сюр ле ку-де-п'є.

На «три-і», «чотири-і» — пауза.

2-й такт. На «раз-і», два-і» — п'ятку опорної ноги поступово опустити з пів-пальців на підлогу.

На «три-і», «чотири-і» — пауза (рис. 65).

Рис. 65

Засвоївши релеве на півпальцях на одній нозі обличчям до станка, рух ви­конують, тримаючись за палку однією рукою.

Вивчивши релеве на півпальцях на одній нозі в положенні працюючої ноги сюр ле ку-де-п'є попереду або позаду, цей рух виконують, витягуючи працюючу ногу на 45° вперед, в сторону або назад, що і є підготовкою учнів до виконання більш складних рухів на півпальцях.

Батман фондю на півпальцях

В цьому русі піднімання на півпальцях опорної ноги співпадає з витягуван­ням працюючої ноги на 45°; рух обох ніг закінчується одночасно.

В релеве п'ятка опорної ноги виворітна, ступня на півпальцях рівна, не спи­рається на великий палець. П'ятку опорної ноги слід відокремити від підлоги тільки тоді, коли коліно буде витягнуте. А опуститися на демі-пліє необхідно після того, як п'ятка торкнеться підлоги.

Батман сутєню на півпальцях

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду.

Підготовка: на перший акорд — обидві ноги підняти на півпальці, права рука в підготовчому положенні; на другий — працюючу ногу (праву) підняти на ку-де-п'є, праву руку підняти в першу позицію, голову нахилити ліворуч.

На «раз» — опускаючись п'яткою опорної ноги на підлогу, виконати демі-пліє, працюючу ногу, зберігаючи виворітність, витягнути вперед на 45°, праву руку відкрити в другу позицію, голову повернути праворуч.

На «і» — продовжити демі-пліє на опорній нозі, одночасно працюючу ногу опустити.

71

На «два» — працюючу ногу, торкнувшись носком підлоги, не затримуючи, підтягнути і повернути у п'яту позицію; одночасно опорну ногу витягнути і обидві ноги підняти на півпальці в п'яту позицію.

На «і» — розпочати наступний рух.

Батман фраппе

Музичний розмір 2/4. Виконується на 2 такти.

Вступ — два акорди.

На перший акорд — праву руку підняти в першу позицію.

На другий — працюючу ногу через батман тандю відкрити в другу позицію на 45°, опорну ногу підняти на низькі півпальці, руку відкрити в другу позицію.

1-й такт. На «раз» — працюючу ногу з легким ударом зігнути на ку-де-п'є по­переду.

На «два» — працюючу ногу відкрити в другу позицію на 45°.

2-й такт. На «раз», «два» — рух повторити, але працюючу ногу зігнути на ку-де-п'є позаду і т. д.

Закінчується рух на два акорди: опорну ногу опустити на всю ступню, пра­цюючу ногу поставити в п'яту позицію позаду, руку опустити в підготовче по­ложення.

Після засвоєння кожний рух виконується на одну чверть.

Батман дубль фраппе

Цей рух вивчають за принципом батман фраппе.

Пті батман

Виконується так само як і на всій ступні (див. програму першого року на­вчання, с. 26).

Спочатку кожний рух виконують на дві чверті, після засвоєння — на одну чверть.

Рон де жамб ан лер на півпальцях

Музичний розмір 2/4. Вступ — два акорди.

На перший акорд — праву руку підняти в першу позицію.

На другий — працюючу ногу винести в другу позицію на 45°, опорну ногу підняти на низькі півпальці, праву руку відкрити в другу позицію.

На «раз» — працюючу ногу зігнути в коліні і, описавши невелику дугу назад, підвести до середини литки опорної ноги.

На «два» — описавши невелику дугу вперед, працюючу ногу повернути у ви­хідне положення і рух продовжити.

Закінчується рух на два акорди: опорну ногу опустити на всю ступню, пра­цюючу ногу поставити в п'яту позицію назад, руку опустити в підготовче по­ложення.

Після засвоєння рух виконують на одну чверть.

72

Півповорот в напрямку до станка (ан деор)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Права рука відкрита в другу позицію, ліва вільно опущена на палку, голова повернута праворуч.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» — підтягнувши корпус, ноги з п'ятої позиції підняти на високі півпальці (права рука у другій позиції), голову повернути ан фас. На «два» — поворот на 180° в напрямку до станка. Ноги, зберігаючи щільну п'яту позицію, міняються в повороті, причому першими починають і закінчують поворот п'ятки: вони повертаються вперед, що надає їм ще більшої виворітності. Ліва нога на закінчення повороту переходить вперед.

Руки в повороті з'єднати в першій позиції, на закінчення повороту праву руку покласти на палку, ліву відкрити в другу позицію. Голова в повороті ніби запізнюється, затримуючись на початку повороту в попередньому положенні, і тільки в останній момент повороту, швидким рухом, ніби «наздоганяючи» кор­пус, повертається ан фас.

На «три» — стояти на півпальцях в п'ятій позиції.

На «чотири» — демі-пліє і поворот виконати з лівої ноги.

Півповорот в напрямку від станка (ан дедан)

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, ліва попе­реду. Права рука відкрита в другу позицію, ліва вільно опущена на палку, голова повернута праворуч.

Затакт. Демі-пліє. На «раз» — піднятися на високі півпальці обох ніг, голова і руки у поперед­ньому положенні. На «два» — поворот на 180° в напрямку від станка. Ноги в п'ятій позиції; збільшуючи виворітність п'яток, поміняти їх так, щоб ліва нога на закінчення повороту була позаду.

Починаючи поворот, ліву руку повернути в першу позицію, а закінчуючи рух, відкрити в другу, праву опустити на палку, голову повернути ліворуч. На «три» — пауза. На «чотири» — демі-пліє і поворот повторити з іншої ноги. Після того, як поворот буде вивчений, його виконують в усіх рухах біля станка і посеред залу.

Девелоппе на 90° через пассе

Після виконання батман девелоппе на 90°, працююча нога не опускається в п'яту позицію, а через пассе, що є єднальним рухом із однієї пози в іншу, повторює девелоппе назад, в сторону або вперед, згідно завданню. Виконуючи пассе, ногу із витягнутого положення на 90° зігнути в коліні і носком підвести, не торкаючись, до коліна опорної ноги з внутріш­нього боку (рис. 66).

Рис. 66

73

Демі рон де жамб ан деор на 90

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права попе­реду, рука в підготовчому положенні. Виконується на 4 такти.

Затакт. Злегка відкрити праву руку.

1-й такт. На «раз-і» — руку підняти через підготовче положення в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу підняти через ку-де-п'є до коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути вперед на 90°, голова і руки у попе­редньому положенні.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, відвести в сторону, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» — працюючу ногу опустити в п'яту позицію вперед, руку повер­нути у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

3-й такт. На «раз-і» — праву руку підняти через підготовче положення в пер­шу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу підняти через ку-де-п'є до середини коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути в сторону на 90°, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, відвести назад, голову повернути праворуч.

4-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» — працюючу ногу опустити в п'яту позицію назад, корпус випро­стати, праву руку повернути у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

Демі рон де жамб ан дедан на 9 0°

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­заду, рука в підготовчому положенні. Виконується на 4 такти.

Затакт. Праву руку злегка відкрити.

1-й такт. На «раз-і» — праву руку підняти через підготовче положення в першу позицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу підняти через ку-де-п'є позаду до коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути назад на 90°, корпус прямий, голова і рука у попередньому положенні.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, перевести в сторону, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» - працюючу ногу опустити в п'яту позицію назад, руку поверну­ти у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

74

3-й такт. На «раз-і» — руку через підготовче положення підняти в першу по­зицію, голову злегка нахилити ліворуч, працюючу ногу через ку-де-п'є підняти позаду до коліна опорної ноги.

На «два-і» — працюючу ногу витягнути в сторону на 90°, руку відкрити в другу позицію, голову повернути ан фас.

На «три-і», «чотири-і» — працюючу ногу, поступово піднімаючи, перевести вперед, голову повернути праворуч.

4-й такт. На «раз-і», «два-і» — положення зберігається.

На «три-і» — працюючу ногу опустити в п'яту позицію вперед, руки повер­нути у підготовче положення.

На «чотири-і» — пауза.

Маленькі пози

Поняття «маленькі пози» означає те ж саме положення, що й у великих по­зах, тільки руки опущені трохи нижче першої позиції, або розкриті трохи нижче другої.

Маленькими позами круазе, еффасе та екарте завершують окремі вправи екзерсису біля станка та посеред залу. їх виконують як на витягнутій нозі, так і на демі-пліє з носком, витягнутим у підлогу (рис. 67).

Рис. 67

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]