Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
G_Berezova.docx
Скачиваний:
292
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
716.14 Кб
Скачать

Екзерсис на пальцях

Релеве

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в першій позиції. Руки у під­готовчому положенні. Рух виконується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — демі-пліє, виворітні п'ятки щільно притиснути до підлоги, корпус підтягнутий.

11а «три-і», «чотири-і» — відштовхнувшись від підлоги, піднятися на пальці, і одночасно сильно витягнувши коліна обох ніг.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — збільшуючи виворітність, опуститися на демі-пліе в першій позиції.

На «три-і», «чотири-і» — стати у вихідне положення (рис. 41).

Рис. 41

Відстань між п'ятками в першій позиції на пальцях повинна бути такою, щоб, опустивши їх на підлогу, можна було, не змінюючи ніг, повернутися у вихідне положення. Релеве в другій і п'ятій позиціях виконується так само. Виконую­чи релеве в п'ятій позиції, ноги так щільно з'єднують, що складається враження однієї ноги. При цьому необхідно стежити (особливо в другій позиції) за рів­номірним розподіленням ваги корпуса на обидві ноги. Щоб уникнути викрив­лення підйому, стояти треба на першому та другому пальцях, зберігаючи виворітність п'ятки.

Спочатку релеве виконують в кожній позиції на 2 такти, пізніше — на один, обличчям до станка. Після засвоєння правильного положення ніг на пальцях вправи переносять на середину залу.

Па є ш а п її є на пальцях

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції, права по­переду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч. Рух ви­конується на 2 такти.

1-й такт. На «раз-і», «два-і» — демі-пліє в п'ятій позиції.

47

На «три-і» — відштовхнувшись від підлоги, піднятися на пальці в другу позицію. Коліно, підйом і пальці гранично витягнуті, голова повернута ліворуч. На «чотири-і» — зберігається попереднє положення ніг.

2-й такт. На «раз-і», «два-і» — ноги одночасно повернути в п'яту позицію на демі-пліє, ліва попереду. На «три-і», «чотири-і» - випростатися, закінчуючи рух. Продовжити ешаппе з лівої ноги. Спочатку рух виконують на 2 такти, пізніше — на один.

Па де бурре на пальцях (зі зміною ніг)

Рух виконується на пальцях так само, як і на півпальцях; спочатку біля стан­ка, пізніше посеред залу.

Па с ю ї в і

Па сюїві — це безперервний біг на пальцях в п'ятій позиції.

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: епольман круазе, ноги в п'ятій позиції, права попереду. Корпус підтягнутий, пальці рук злегка підтримують спідничку, голова повернута праворуч.

Підготовка: на перший акорд — демі-пліє в п'ятій позиції; на другий - від­штовхнувшись від підлоги, стати на пальці (за принципом релеве в п'ятій пози­ції).

Затакт. Злегка зігнувши в коліні праву ногу, трохи відокремити від підлоги носок. На «раз» — опустити його на підлогу, одночасно витягнувши коліно. На «і» — злегка зігнувши в коліні ліву ногу, трохи відокремити від підлоги носок.

На «два» — опустити його на підлогу, одночасно витягнувши коліно. На «і» — повторити рух, що виконувався на затакт.

Обидві ноги якомога чіткіше повторюють рух, зберігаючи виворітну п'яту позицію в епольман круазе. На закінчення музики ноги опустити з пальців у п'яту позицію.

Па сюїві спочатку виконують повільно, поступово збільшуючи темп. Кожний рух припадає на одну восьму такту, пізніше — на одну шістнадцяту. Так само його виконують в п'ятій і третій позиціях, просуваючись вперед — назад, в сто­рону та в повороті.

Спочатку рух вивчають на місці біля станка, пізніше — посеред залу.

Па гліссад на пальцях в сторону

Музичний розмір 4/4. Вихідне положення: ноги в п'ятій позиції ан фас, пра­ва попереду. Руки у підготовчому положенні, голова повернута праворуч.

На «раз-і» — демі-пліє, руки з підготовчого положення підняти в першу по­зицію, голову нахилити ліворуч, погляд спрямований на кисті рук.

На «два-і» — праву ногу ковзним рухом витягнути в сторону другої позиції, ліву руку відкрити в другу позицію, праву залишити в першій, голову повернути праворуч.

48

На «три-і» — праву ногу перевести на пальці на місце витягнутого носка, одночасно ліву ногу підтягнути до правої в п'яту позицію позаду; вагу корпуса перенести на обидві ноги.

На «чотири-і» — зберігається п'ята позиція на пальцях.

На «раз-і» наступного такту опуститися на демі-пліє в п'ятій позиції і па гліссад продовжити.

Закінчуючи рух, обидві руки опустити у підготовче положення. Виконуєть­ся на круазе та еффасе вперед.

Па курю

Па курю — це біг на пальцях, який відрізняється від па сюїві тим, що ноги знаходяться у не виворітному положенні. Крім того, па курю виконується тільки вперед і назад, а па сюїві — ще й в сторону. Принцип виконання руху однаковий (рис. 42).

Рух виконується чітко, переступання з ноги на ногу дрібне, корпус підтягнутий.

Рис.42

Полька

Музичний розмір 2/4. Вихідне положення: ноги в третій позиції, права по­переду.

Затакт. Легкий підскок на лівій нозі, праву ногу, не торкаючись підлоги, винести вперед у четверту позицію.

На «раз» — поставити праву ногу на підлогу на півпальці.

На «і» — ліву ногу підтягнути до правої в третю позицію.

На «два» — крок правою ногою вперед, ліву ногу, злегка зігнувши в коліні, підтягнути до кісточки правої ноги, позаду неї.

На «і» — легкий підскок на правій нозі, ліву ногу, не торкаючись підлоги, винести вперед у четверту позицію.

Далі рух продовжити з лівої ноги. Усі кроки польки виконуються на низьких півпальцях; кроки вперед і назад невеликі.

49

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]